Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Verhoudingen in Duitsland baart Vion zorgen

Varkenshouders zijn boos en teleurgesteld over de prijsontwikkeling van de varkens rond kerst en oud en nieuw.

Vanaf week 46 steeg de notering van Vion van € 1,38 naar € 1,47 in week 51. In week 52 dook de notering 6 cent omlaag en in week 1 ging er nog eens 6 cent vanaf. Deze week bleef de prijs stabiel op € 1,35.

Directeur inkoop Peter van Balkom van Vion stelt dat het niveau van de varkensprijs op dit moment redelijk is in vergelijking met voorgaande jaren. ”Gemiddeld daalde varkensprijs de afgelopen zeven jaar in de periode van week 36 tot week 46 met zo’n 20 cent. In de periode naar de jaarwisseling toe was er sprake van een zekere stabilisatie.”

Tegen het eind van het jaar en in januari zie je altijd een prijsdaling, aldus Van Balkom. ”In 2010 was de ontwikkeling geheel afwijkend vergeleken met andere jaren. Er was sprake van een stijgende tendens. Wat blijft is wel dat je van december, een goede maand voor de vleesverkoop, over gaat naar januari, een maand van zeer matige vleesverkopen. De prijs moet dan omlaag. Als je het niveau van nu vergelijkt met andere jaren is dat echter nog niet zo slecht.”

Het probleem waar de varkenshouders zich nu boos over maken is toch veel meer de grootte van de prijsval en de vraag of die nu echt zo groot moest zijn. De analyse is dat in Duitsland de prijs in de weken voor kerst is opgedreven onder druk van de producentenorganisaties, de Erzeugergemeinschaften, waarop de slachterijen op het moment dat ze hun kans schoon zagen de prijs met geweld omlaag brachten. Nederlandse slachterijen gaven toen ook wel aan dat door die enorme prijsval ook de vleeshandel meteen op z’n gat lag. Per saldo hadden de slachterijen er dus ook niet veel aan.

”Die analyse is in grote lijnen correct. De producentenorganisaties hebben in Duitsland relatief veel macht en drijven de prijs op. Wij maken ons zorgen over de situatie in Duitsland, de keiharde manier waarop de producenten en slachterijen daar met elkaar omgaan. Er is daar de laatste anderhalf jaar sprake van een verharding van de situatie en in feite gaat het gevecht om de verdeling van de verliezen. We moeten niet vergeten dat ook de slachterijen de laatste jaren nauwelijks marges maken. De grote vraag is hoe je uit dat die situatie komt.”

”Ik kan alleen maar spreken over de Nederlandse markt”, vervolgt hij. ”Vion streeft er naar om partnerschap op te bouwen met de leveranciers. Wij zijn daarover met allerlei partijen in gesprek. Ook de retail geeft aan belang te hebben bij een zo stabiel mogelijke prijsvorming. Slachterijen en boeren hebben een gemeenschappelijk belang bij een zo stabiel mogelijke prijsvorming. Om de prijsrisico’s af te dekken werken we ook met het trendprijssysteem waarbij varkenshouders worden uitbetaald op basis van de noteringen over een langere periode. Het is een manier om de prijsschommelingsrisico’s af te dempen. Wij vinden dat varkenshouders er nog te weinig gebruik van maken. Door de bank genomen slaagt Vion er ook dankzij de verschillende marktconcepten zoals Good Farming Star waar we mee werken er steeds beter in om een goede prijs te betalen.”

Vion laat verder weten dat het ook in Duitsland, waar in feite tegenwoordig de prijs voor heel Europa wordt gemaakt, streeft naar dialoog en ontwikkeling van partnerschap met de producenten. ”Onze directeur in Duitsland, Norbert Barfuss, onderhoudt samen met inkoopdirecteur Heinz Schweer de contacten met verschillende producentenorganisaties, aldus een woordvoerder van Vion. Ook in Duitsland wil Vion toe naar vormen van lange-termijnprijsvorming. Vion heeft in Duitsland een aandeel van 20 procent in de varkensslachtingen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat een gezeik, beetje eigen straatje schoonvegen !!!! Nergens staat dat vion zich druk wil maken voor een goede varkensprijs. Weer met een beschuldigende vinger naar anderen wijzen maar zelf geen initiatief nemen. Vion maakt nog marge en veel ook, zorg dan ook voor marge bij de boer. Typische pr praat nu de slachterijen weer onder vuur liggen.......DOE EENS IETS VOOR DE LEVERANCIERS INPLAATS VAN DOM ZITTEN ZEUREN. Typische lto actie weer...........Gelukkig doet de NVV wel iets

 • no-profile-image

  De slachterijen kunnen veel meer marge halen ,Door er voor te zorgen dat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd zijn, Daar hebben VION en zijn vrienden de positie voor. Vion levert zijn slacht afval aan redac. voor en veel te hoge prijs In en verkoop loopt via allerlei constructies . En sluizen zo de winst van de slachterijen weg. Z.L.T.O / L.T.O. als eigenaar van VION,,/rendac. en zijn vele BV er om heen . hebben de hele brans bij de strot. Hoe zo zorgen. Ja als het NMA komt.

 • no-profile-image

  boss hogg

  de arrogantie om altijd iemand anders altijd de schuld te geven wij waren het niet ! en gejammer dat de marge zo laag is
  januari gaat de prijs altijd omlaag dus wat zitten jullie nu te zeuren bah. Ben eens een grote jongen en kom een op voor je leveranciers!!!

 • no-profile-image

  en ik wil geen lange-termijnprijsvorming, ik wil een eerlijke prijs !!!

 • no-profile-image

  Verhaal wat klopt en wat alle slachterijen zullen beamen maar hier wordt zoals altijd direct geschopt en niet geprobeerd een redelijke discussie te voeren. Hopelijk gaan de varkens snel weer stijgen want slecht is het wel, maar gek blijft wel dat slachterijen overal de schuld van krijgen terwijl grote inkopers toch werkelijk de macht hebben zolang wij zoveel blijven produceren.
  Ook de mengvoederindustrie blijft buiten schot terwijl die mega winsten boeken(t.o.v.slachterijen EN boeren) maar hier kan de NVV jammer genoeg geen vinger achter krijgen.Laat ze hier eens "specialisten"op zetten i.p.v.duur betaalde jongens die prijs vergelijken bij varkenshouders en daar standaard komen vertellen dat ze een cent (of 1.5) te weinig vangen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.