Varkenshouderij

Achtergrond 284 x bekeken 39 reacties

Varkensbeurs verhoogt prijzen fors

De noteringscommissie van de varkensbeurs verhoogt haar prijzen voor volgende week fors. Levende varkens noteren 6 cent hoger op € 1,00 tot € 1,02 per kilo. Voor geslachte varkens noteert de beurscommissie 8 cent hoger met € 1,28 tot € 1,30 per kilo. Die prijsverhoging valt iets lager uit dan de Duitse prijsstijging van 13 cent per kilo, maar Nederland verlaagde zijn varkensprijzen de afgelopen weken minder dan Duitsland. De biggenprijs stijgt op de varkensbeurs met 5 euro naar 23 euro per stuk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nog steed zwaar

  de verhoging is aardig, maar het verlies bedraagt bij ons volgende week nog altijd 20 euro/varken, door de paticulieren opslag zijn de slachters gebaat bij lage prijzen, zodat als het vlees er weer uit gaat ze het makkelijker met veel winst kunnen verkopen. lever tot ze aan de kostprijs zitten maar kalm aan, elke week dat je later leverd brengt dat varken meer op!

 • no-profile-image

  boertje

  kostprijs is toch 1,72 euro kilo nu 1.30
  weer blij met een dode mus 0,20 erbij dat noem ik fors of min die 0,13 eind december wat niet nodig was

 • no-profile-image

  kees

  de weg omhoog gaat alltijd zo moeizaam
  kun je al aan zien dat er iets niet klopt

 • no-profile-image

  Jan

  FORS !! min 23 dat is fors.

 • no-profile-image

  varken

  Zolang ze geen € 1.72 zijn ben ik zeer groot voorstander van het dichtgooien van de distributiecentra in Nederland en daarbuiten.
  Zolang de Beurs, NVV of de slachterijen niet aan die € 1.72 komen en voorlopig blijven met de huidige kostprijs ben ik zeker niet tevreden. Dus er is werk aan de winkel de komende weken voor degene die onze varkens inkopen !!!!!!!!

 • no-profile-image

  varken

  1,72 dat is de gemiddelde kostprijs!! Berekenen jullie nooit jullie eigen kostprijs???

 • no-profile-image

  ge kunt blijve

  kostprijs bereken ik al lang nie meer , kom er toch nooit

 • no-profile-image

  arbeider

  Kostprijs is te berekenen zoals je die zelf wilt zien. Stop daarmee. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een varkenshouder met betaalt pesoneel een jagere kostprijs heeft dan een varkenshouder die alleen werkt. Er zit nog veel verborgen werkloosheid in de agrarische sector!

 • no-profile-image

  varken

  @Varken Venraij, weet jij je eigen kostprijs dan wel ?
  Innoveren, investeren, fatsoenlijk huis, nette auto, personeel, >80 uur werk, 52 weken gebonden zijn aan je bedrijf en zorgen aan je kop. Wat mag dan je kostprijs zijn ? Er zitten genoeg boeren met een lage kostprijs maar die schilderen hun huis nooit en rijden in een oude Opel Corsa. Kostprijzen kun je op veel manieren berekenen maar ik wil wel mijn uren fatsoenlijk betaald hebben. Een gemiddeld bedrijf dient ieder jaar € 75000.- inkomen uit zijn bedrijf te trekken omdat de vrouw en kinderen vaak meewerken en de eigenaar vaak 80 uur draait 52 weken lang.
  € 75000.- is inkomen, dus de nettowinst moet dan veel hoger zijn om gezond te kunnen blijven draaien. In iedere andere sector werkt het zo en waarom zou dat bij ons niet mogen ???

 • no-profile-image

  john

  tja omdat wij onze producten onder de kostprijs verkopen. Als we een eurotje per dier meer krijgen dan de buurman zijn we al tevreden. Daarom draaien we nog steeds zo door! Als we nu alvast onze varkens voor januari 2011 gaan verkopen en geen enkele zeug meer insemineren dan nodig kunnen we onze kostprijs vangen. Is ook niets mis mee volgens de kartelwetgeving toch? Door de laatste 5% varkens die we meer groot proberen te brengen verpesten we ons hele rendement maar vergroten we wel onze kans om te overleven. Daarom eerst verkopen en daarna die 5 % extra proberen te produceren zodat we met minder zeugen toe kunnen. In de melkveehouderij wordt nu dezelfde melkplas gemaakt met 60% van de koeien!

 • no-profile-image

  boerke

  varken, brabant. dit is een juiste redenering. de kostprijs van het lei van 1.72/ euro/kg lijkt hoog. maar is niet uit de duim gezogen. zelf zit ik wel wat lager maar als je alles telt zoals het zou moeten en zoals elke andere ondernemer het doet zal ie toch niet zo gek zijn. de opbrengstprijs per kg zal echt naar die richting moeten. de mensen die onder die kostprijs zitten verdienen geld , degende die daar boven zitten vallen af, waarna de algemene kostprijs weer zakt, dus slachterij, weet wat je te doen staat, en niet zoals een hoge man van vion, die nu al aan het vertellen is dat de varkens prijs tot de zomer redelijk zal zijn, maar daarna weer zal zakken. ontslaan die vent!

 • no-profile-image

  martin

  @john,brabant, jij hebt het altijd over het insemineren, maar we hebben stallen die vol moeten blijven om maximaal rendement te kunnen draaien. Speenbiggen slachten of lichter vleesvarkens leveren is niet de oplossing, er moet structueel minder vlees komen, zodat er een tekort komt. 50 cent per kilo meer of minder betalen maakt voor de consument niets uit, maar voor ons veel.
  Misschien moet het anders!

 • no-profile-image

  bas

  Ik wil toch wel even reageren. Hoezo te veel vlees. Ik heb allang niet meer gehoord van de slaggerij kun je er wat minder leveren nee alles word gewoon door de markt opgenomen. Toen we de slachthuizen gingeen blokkeren lag snachts elk slachthuis bomvol waarom omdat ze goed met het vlees weg kunnen en er goed aan verdienen. Van rooi verkoopt eind vorig jaar nog even 80 opleggers vlees aan rusland uit de koelling mogen jullie raden wat hij daar aan verdiend heeft. Dit vindt ik natuur grote klasse van van rooi daar is hij ondernemer voor. Maar kom dan niet heel het jaar aan zetten met smoesjes van dat het bij de slachterijen ook zo moelijk is. Als dat zo was koop je geen 4 nieuwe trucks met oplegger. Ik zou zeggen binnen een maand minimaal op kostprijs uitbetalen en anders leggen we ze weer dicht. Mensen we worden al 4 jaar genaait nu is het genoeg!!

 • no-profile-image

  nvv lid

  helemaal mee eens, er is niet te veel vlees, ik hoor van de nvv trouwens verdraaid weinig, van de zlto niets, maar dat was te verwachten, die vinden dat de voerboeren maar wat moeten financieren

 • no-profile-image

  ikke

  Heren , er wordt gesproken over teveel vlees, als de waarde daalt naar het niveau,dat het duurste stukje vlees van een varken bij wijze van spreken, nog rendabel is om kattenvoer van te maken. En er wordt gesproken over een tekort aan vlees als het goedkoopste vlees nog voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Zodoende zijn er nooit varkens (over).

 • no-profile-image

  john

  martin, als we alle stallen maximaal vol houden om het hoogste 'rendement' te halen blijven dus in de situatie hangen waarin we nu hangen. Bedrijven die nu sterrenvlees maken halen nu hetzelfde rendement per vierkante meter met 30% minder dieren en uiteindelijk dus 30 % minder vlees per vierkante meter. Waarom kan dit rendement gemaakt worden? die 1 000 000 varkens voor de appie hein zijn al verkocht. En zo moeten we toch de toekomst in.

 • no-profile-image

  geen fan van vion

  appie heeft er een miljoen gekocht voor 30 euro onder de kostprijs. een prima voorbeeld john!!!!!!!. leg maar eens uit hoe je dit werkelijk willt realieseren!

 • no-profile-image

  varken

  Ook het sterrenvlees brengt de kostprijs niet op, John. Als je dan met 30% minder dieren ook je rendement niet krijgt is ook dat gedoemt te mislukken.
  @Bas, ik ben het helemaal met je eens. Ook van Rooy heeft vorige week nog geprobeert om een bulk vlees in te kopen voor een lagere prijs maar dat lukte hem niet meer. Van Loon vlees schijnt een aanzienlijke bulk voor € 1.23 ingekocht te hebben. Tonnies schijnt alle ruimte`s wat kan vriezen gehuurd te hebben. De opslagregeling doet zijn werk al snel, maar denk eraan, de èèn zijn dood is de ander zijn brood !!!
  Slachterijen janken alsof ze bijna failliet zijn maar bij de miljonairs op de site van de Quote staan de gebroeders Post (Compaxo) en Eric van Loon (van Loon Vlees), van Drie (kalverslachter) ,vorig jaar familie van Rooy(staat er nu even niet in)en nog een aanzienlijk aantal meer uit de agrosector nog netjes genoteerd als een dikke miljonair. Hebben we nog niet gesproken over Vion / Sobel die nooit in dat soort lijstjes terecht komen als bedrijf zijnde. Tonnies is èèn van de rijkere Duitsers. Van mij mogen ze dat ook allemaal zijn als ze mij m`n kostprijs kunnen betalen. Zolang ze dat niet doen moeten ze niet janken.

 • no-profile-image

  martin

  leg mij maar eens uit waarom de slachterijen meer zouden betalen voor de varkens

 • no-profile-image

  john

  appie heeft er 1 000 000 gekocht voor 10 euro per varken. extra dan gemiddeld. Zij hebben dan de kwaliteit en de kwantiteit die ze willen hebben. Het is een begin. Ik hoop dat er straks aanbestedingen komen waarop groepen van boeren i.c.m. voerleverancier en slachterij kunnen reageren. Wat overblijft is een spotmarkt. Deze zal sterk fluctueren waardoor wij als boeren onze productie eerder bijsturen. Als de markt van de spotmarkt 40 cent per kg geslacht gewicht kan opslag ook best uit voer de over kilo's dan hebben we de eu daar ook niet voor nodig! Maar jah voorlopig blijft het ook voor mij vol gas geven en kijken wie er om me heen omvallen. Pas als het zover is komen er weer mooie cijfers op het bord.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Ik weet niet of iemand gisteravond het programma kassa heeft gezien?
  De meneer van de supermarkten sprak dat de consument niet meer over heeft voor vlees en daarom de stuntaanbiedingen koopt.
  Maar je bent als consument toch niet gek als het vlees voor een habbekrats wordt aangeboden en wat aan alle nederlandse eisen moet voldoen, je zegt ik denk dat de nederlandse varkenshouder niet genoeg verdient en ik wil graag 50 cent per kilo meer betalen!!! Deze man zei ook dat de vleesprijzen europees geregeld zijn en dat zij er als supermarkten weinig invloed op hebben.
  Mij gaat het allemaal boven de pet, maar weet heel zeker dat er in de keten vanaf de vleesvarkenhouder er heel veel geld verdient wordt en dat geld wordt m.i. gebruikt om nog groter te groeien en in het verre buitenland te investeren, om dan nog veel mee geld te gaan krijgen, want verdienen doen ze het niet.

 • no-profile-image

  varken

  Het probleem zit hem in het verwaarden van onze varkens. Er zit een enorm gat tussen varkenshouder en consument en ik vind dat duidelijk moet worden waar de geldstromen blijven. Dan pas wordt duidelijk wie de zelfverrijkers zijn. Of we er veel invloed mee krijgen op de prijs weet ik niet maar ik wil wel de namen openbaar van wie zichzelf zit te verrijken met mijn varkens. Een openbaar register op internet en dan in dezelfde opzet als de quote 500 is een optie. Iedereen kan dan kijken of degene die zijn varkens slacht onder de armoedegrens leeft of niet.

 • no-profile-image

  john

  vion is nog steeds aan het betalen voor de sanering van de slachthaken. ergens moeten deze kosten weggezet worden. Aan de opbrengstkant van vlees kan niet veel gehaald worden daarom drukken ze de inkoopprijs iets. Particuliere slachters profiteren hiervan. Zij hoeven niet veel meer te betalen dan de vion leveranciers en hebben niet de kosten van de slachthaken sanering. Dit stukje is pure winst voor de particulieren!

 • no-profile-image

  varken

  Leg dat eens uit, John. Volgens mij is de slachthaaksanering voor het overgrote deel betaald door de produktschappen. Dus rechtstreeks door de boer.

 • no-profile-image

  john

  geloof dat dat de eerste ronde was.. maar hoeveel slachthuizen zijn er in nederland verdwenen de afgelopen 5 jaar? opgekocht door vion en uiteindelijk staan ze leeg. Het moet allemaal wel betaald worden. Lasten die particulieren niet hebben. Het mag dan wel allemaal groot en efficiënt zijn maar die lasten drukken door!

 • no-profile-image

  Frits

  Zeur toch niet. Opkopen van anderen belet niemand om te starten met slachten. Ook boeren belet het niet om met de varkens de grens over te steken. In het Noorden is zoveel weggesaneerd dat Duits slachterijen veel korter bij zitten. We gaan toch geen medelijden krijgen met het miljarden imperium wat NCB / VION heet?

 • no-profile-image

  varken

  De boer heeft dus altijd de opkoop betaald van die slachthaken, direct of indirect. Inderdaad, we moeten vooral geen medelijden gaan krijgen om de imperiums die ons onze kostprijs niet gunnen. Daaronder valt volgens mij ook een slachterij als Tonnies, Vion enzovoort.

 • no-profile-image

  nvv lid

  daar vallen alle slachthuizen onder, als ze niet vlug de kostprijs betalen, zullen we ze is een hele dag lam leggen, de week erop 2 dagen, zullen we wel eens zien wie dat wint! als ik ten onder ga, dan wel strijdend!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Leger

  NVV-lid, dat is tenminste instelling. Strijdend ten onder gaan en geen gelul en gezever.
  Dat zouden er meer moeten doen !!!!!!!

 • no-profile-image

  martin

  ik vraag me af of het wel de bedoeling is van deze site is om blokkades te organiseren. Heeft dit met de inhoud van het artikel te maken?

 • no-profile-image

  Bart

  Worden hier de actie`s georganiseerd dan. Ik dacht dat daar de actiecommitee`s voor waren.

 • no-profile-image

  WW

  Maar met mee denken is niks mis mee.

 • no-profile-image

  jan van tienen zeeland

  Meer als 30 reacties heb ik deze morgen gelezen, overwegend van Brabantse varkenshouders. Ook ik begrijp, dat de nood hoog is. Maar als u uw reactie zinvol vindt, zet er dan uw volledige naam onder. Dan kunnen wij u tenminste serieus nemen.Bij voorbaat dank!

 • no-profile-image

  Jonas

  @Jan: zoals al vaker gezegd in fora op deze site: het gaat niet om de auteur, het gaat om de inhoud. En ik ben overigens benieuwd wie "wij" zijn, die alleen een reactie serieus nemen als er een naam onder staat.

 • no-profile-image

  Bart

  Jan is een oud medewerker van Vion. Vandaar Jonas.

 • no-profile-image

  geen fan van vion

  jan weet precies hoe het werkt, verdeel en heers, hou ze dom, hou ze arm. maar nu zijn de slachthuizen te ver gegaan en nu is het tijd om te veranderen. de tijd van alleen praten is voorbij!!!!

 • no-profile-image

  Bart

  Mar Jan is wel unne goeie vent, of nie Jan !!!

 • no-profile-image

  jan van tienen zeeland

  Jonas, met -wij- bedoel ik uitsluitend de brabantse burger, die de agrarische sector nog steeds een warm hart toedraagt en ik ben een daarvan, niet meer en niet minder.

 • no-profile-image

  varkensboer

  ik denk niet dat de prijs nog lang zal stijgen hoor collegas: moet je dit artikel eens lezen: http://vilt.be/Carrefour_bradeert_met_varkensvlees carrefour verlaagt de prijs voor varkensvlees in belgie ongelofelijk veel, en dat allemaal op de kap van de boer in volle crisis, ik ben woedend en ik vind dat we de distributiecentra de volle laag moeten geven, allemaal blokkeren.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.