Varkenshouderij

Achtergrond 374 x bekeken 21 reacties

Varkens duurder op beurs

De commissie van de varkensbeurs verhoogt haar verwachtingsprijzen voor vleesvarkens voor volgende week. Levende varkens noteren 1 cent hoger met € 0,94 tot € 0,96 per kilo. De notering van geslachte varkens stijgt met 2 cent naar € 1,20 tot € 1,22 per kilo. Met de prijsverhoging wijkt de varkensbeurs af van de mutatie bij Duitse slachterijen. Die hileden hun varkensprijzen vanmiddag onveranderd op € 1,12 per kilo. De beurscommissie vindt dat Nederlands varkensvlees een streepje voor heeft in Europa, omdat Nederlands varkensvlees vrij van dioxine is. Bovendien trekt de vraag naar varkensvlees weer wat aan. De biggenprijs van de varkensbeurs stijgt niet mee, omdat biggen relatief duur zijn ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens. In feite zijn biggen spotgoedkoop, maar leveren vleesvarkens ontzettend weinig geld op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  3 keer hoera voor de beurscommissie,
  de eerste notering in NL/D/B die weer omhoog gaat !

 • no-profile-image

  realist

  Nadat ik woensdag bijgekomen was van de shock
  Beurs ook -/- 9 Naaar her voorbeeld van Vion die het maar moest regelen.
  Durft de beurs + 2 te doen das weer BALLEN jongens !!

  Stop er maar mee jongens hoe kunnen we jullie nou serieus nemen !!

 • no-profile-image

  jovos

  Beste: Derk Klein Kranenberg wil je met dit prijsnivo een minimale verhoging niet benoemen met de termen ## duur ###duurder ####of het duurst. Gebruik maar de overtreffende trap van goedkoop##goedkoper of het ####goedkoopste!!!!( in dit geval n heel klein tikje minder van het goedkoopste.
  Verders n prima voorzet van de beurs , kom op Nederlandse particuliere slachterij inkoop laat zien dat je niet aan de leiband van de almachtige V..n loopt.

 • no-profile-image

  varken

  @jovos, Mee eens hoor. De particulieren moeten maar eens laten zien waar ze staan komende week. Een schepje d`r bij mag best. Maar die particulieren zijn niets beter en hebben ook iedereen blij gemaakt met die 2 weken notering en achteraf wordt je nog genaaid. Let maar op !!!!

 • no-profile-image

  bam

  Ik zie het alweer gebeuren, straks de varkens weer boven de kostprijs, je hoort dan niemand meer over de stucturele problemen die er zijn. Allemaal korte termijn denkers!!

 • no-profile-image

  Bart

  Je hebt helemaal gelijk Bam, Big.

 • no-profile-image

  ikke

  niet helemaal gelijk, de varkens zullen best weer eens meer als de kostprijs opbrengen. Het probleem is dat er dan weer uitgebreid wordt in produktie en daarna de prijzen weer zakken. De varkenscyclus.
  Eigenlijk zou je een soort van een afzetgarantie moeten hebben, niet meer in Nederland produceren dan wat het milieu aankan. Dus grondgebonden produktie, dat is wat "Brussel" ook wil. Verder moet er het een en ander veranderen in de structuur van varkenshouderij om een toekomst te houden houden.

 • no-profile-image

  Bart

  Ik neem aan dat je dan tegelijkertijd een importverbod gaat afkondigen als NL. Aangezien dat dit niet mag binnen de EU zal het toch blijven zoals het nu is maar inderdaad moeten we naar grondgebonden en al de rest van de mest in de verwerker. Dat laatste is net zo hard nodig als betere varkensprijzen.

 • no-profile-image

  kenner

  Welnee , beste mensen
  Volgens mij voor iedereen een krimp van 10 % op de mileuvergunning en t'is opgelost , en zoals nu alleszins de subsidie gelijk schakelen in Oost en West-Europa

 • no-profile-image

  Boer

  Met vijftig procent investeringsubsidie in het oostblok, een slot op de mestput en geen varkensrechten wens ik jullie veel succes.

 • no-profile-image

  Jan

  Juist, goed gezien Ikke Brabant. Het gros van de varkens is een bulkproduct, met weinig marge. En als er weer een beetje verdient wordt zijn boeren weer zo "slim" om meteen uit te breiden en de prijs gaat weer zakken. Niks aan te doen alleen de allerbeste varkenshouders zullen overblijven en bulk blijven produceren.

 • no-profile-image

  john

  het grote probleem van de varkenssector is dat ons instrument om vraag en aanbod in balans te houden gruwelijk traag werkt. het proces van insemineren tot slachten en verkoop in de winkel duurt 12 maanden. het constateren dat we te veel produceren duurt ook ongeveer enkele maanden, daarna denk je nog wel even een buffer te hebben om het dal te overleven en als dat niet meer lukt komt de beslissing om minder dieren te houden stel dat dit proces ook een jaar duurt. Dan merken we pas over 2 jaar een daling in het varkensaanbod en kunnen we weer plussen. Daarna komt de prijs weer boven de kostprijs worden de reserves weer aangevuld en komt er weer een nieuwe stal. en begint het hele verhaal weer van vooraf aan. Lachende derde zijn: de supers die hebben lange tijd vlees onder de kostprijs, stallenbouwers: nog niet versleten worden afgebroken en er komen nieuwe voor terug, banken: eerst het dal financieren en het eigen vermogen van de stoppers omzetten in rente en nieuwe financieringen voor uitbreiders en zo zijn er nog wel meer partijen die van de varkenscyclus profiteren. Laten we even voorop stellen dat er een systeem nodig blijft om onze productie te reguleren. Een kostprijsgarantie afgeven zonder verdere beperkingen zal leiden tot een grote overproductie waar we allemaal niets aan hebben. Maar hoe krijgen we dan wel ons geld en voorkomen dat er extreem uitgebreid wordt? Quota's leiden tot kostprijs verhoging dus die vallen af. Dan blijft er eigenlijk maar een ding over en dat varkens verkopen voor over 12 maanden. Eerst verkopen en dan produceren. Als er eerst verkocht is dan is het volume bekend en maken we nooit meer dan nodig. Kijk maar naar het good farming star verhaal die 1 000 000 varkens op jaarbasis zijn verkocht en moeten nu nog geproduceerd worden. Het volume is bekend, de eisen aan het product zijn bekend en de meerkosten worden netjes doorberekend. De volgende stap in dit proces zal zijn dat bij de volgende verkoopronde kostprijs + marge afgedwongen kan worden. En dan zijn we toch waar we zijn moeten?

 • no-profile-image

  mester

  wij moeten onze vion weer van de boeren laten worden,volop leveren aan onze eigen slachterij en de andere weten dan niet wat ze overkomt,zo nemen we de macht weer in eigen hand en zo is het ook door pater van den elzen bedoeld.VOOR DE BOEREN EN DOOR DE BOEREN>

 • no-profile-image

  nederlander

  @boer,oost duitsland, wat bedoel je met een slot op de mestput? Investeringsubsidie zie ik als ontwikkelingshulp. Jullie arme Oostduitsers hebben het harder nodig dan wij hier in het rijke Westen.

 • no-profile-image

  varken

  Dan zal het wel goedkomen want Vion is al van de boeren !!!!

 • no-profile-image

  mester

  ik bedoel weer als cooporatie zoals campina met zeggenschap van varkensboeren en winstdeling of verlies natuurlijk,niet zoals nu,wel met het ncb geld werken maar bestuurt worden door koeboeren en andere top zlto ers.vergeet het verleden en er voor gaan met zn allen en geen wrok maar gewoon vooruit ,en dan komt alles goed.

 • no-profile-image

  Jan

  @John, nog even door redeneren en dan komen we uit op het onder contract produceren voor een van de slachterijen die straks over blijft (lees Vion). Misschien is dat nog wel de beste optie, dat we niet meer varkens produceren dan de slachterij wil verwerken. Schelden op de slachterij heeft weinig nut, de overheid in Nederland kan niets doen en van Europa hoeven we ook niets structureels te verwachten.

 • no-profile-image

  john

  Ik kom inderdaad ook uit bij produceren onder contract. kostprijs + marge als basis. heb je geen afnemer dan houd het op of ben je veroordeeld tot de spotmarkt. Dit lijkt mij de enige manier om de varkenssector weer uit het slop te krijgen. En we doen niets ilegaals. 90 % van alle producten in nederland worden verkocht voordat ze geproduceerd zijn. Fabrieken krijgen toch ook orders. Het enige wat straks zal gebeuren is dat we de stallen niet meer continue maximaal vol hebben liggen maar wie maalt daarom als er weer gewoon verdiend wordt?

 • no-profile-image

  ikke

  Vroeger was er in Rusland een systeem met een vast inkomen per bedrijf. Dat had volgens mij niet alléén nadelen. Met wast aanpassingen misschien wel beter als wat we nu hebben.

 • no-profile-image

  varkensboer

  ik denk dat het systeem van john uit brabant weinig kans heeft op slagen. volgens mij zou het alleen maar de concurentie tussen varkenshouders aanwakkeren. grote boeren met grote stallen zullen de kleine uit de markt concureren. ik heb weinig zin om mijn collegas binnen 2 jaar als concurenten te moeten zien. je weet vast ook wel dat als er geld mee gemoeid is, dat boeren, maar ook ondernemers in het algemeen, rare stoten kunnen uithalen en weinig vrienden kennen... ik denk niet dat elkaar kapotconcureren de oplossing voor de crisis. we moeten juist meer leren samenwerken. samenwerkingsverbanden tussen boeren, machines kopen, mest verwerken, grondstoffen kweken. ik zie de oplossing in grote landbouwbedrijven die een samensmelting zijn van verschillende takken in de landbouw, akkerbouw, veeteelt,... waar verschillende boeren samenwerken om de kosten te drukken. om te overleven moeten landbouwbedrijven groter worden, maar niemand heeft gezegd dat je op je eentje die enorme investeringen zelf moet dragen.

 • no-profile-image

  john

  hallo varkensboer brabant, een grote nieuwe stal heeft een hogere kostprijs dan een afgeschreven stal die goed ingericht is en lekker draait. Kijk maar hoe zwaar bedrijven het hebben die de afgelopen jaren flink geinvesteerd hebben in grote stallen en nu problemen hebben om rente te betalen en af te lossen. Terwijl op kleinere bedrijven met een management verandering naar ALL IN ALL OUT weer prima rendement te halen is. Stallen zijn nu te krijgen op voergeld voor nog geen 50 euro. (mest hok energie onderhoud en arbeid) dan weet jij ook wat de kostprijs in die stallen is van een kilo varken. Maar in een samenwerkingsverband werk je ook met een contract maar wat ik wil bereiken is dat we produceren op maat en zo onze kosten eruit halen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.