Varkenshouderij

Achtergrond 32 reacties

Leveringsstop: kansrijk of kansloos?

De Belgische Vereniging voor Varkenshouders roept alle varkenshouders op om vanaf vandaag tot en met 21 anuari geen varkens meer te leveren aan de slachterijen tot en met 21 januari. Wat vindt u daarvan?

De enquête is zaterdag 8 januari gesloten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ben knor

  Help We zijn bijna dood
  Mooi voorstel ,maar let op niemand doet dat
  We hebben alles in handen maar samen afspreken en minderen doet niemand ,alleen groot doen om te zien hoe iedereen naar je op kijk en jaloers worden ?Het is niet alleen de varkenssector maar alle sectoren in de landbouw;
  Alleen die boven in de lucht die red ons soms door te zorgen voor tekort ,niet de boer zelf
  Dus ???????????????????????????????
  geen varkens te kort in slachthuis
  alweer 1 cent erbij

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik wil niet door de zwarte bol kijken , Maar het structurele probleem ontpopt zich in Oost Europa bed. P. tsj - slo-Hong-Roem en heb al gehoord Bulgarije bijna ook. Daar zit het wespennest van discounters die in West Europa de prijzen dunkt. waarom begon de val in Duitsland logisch de val begon aan de grote poort naar den afzet. In het verleden is het al eens gebeurd dat Smithfield Polen voor den ontbrekende aanvoer zorgde . Toen was Roem. nog niet bij Europa nu wel en zou Smithfield Roemenie wel eens de vruchten mee kunnen likken en vermoedelijk gladde kerel(s) die de trafieken Oost <>West op hun broekzak kennen dit zowel in levende al in gekoeld vlees transport. Ik hoop dat ik voor een keer ongelijk zal krijgen maar ik vrees ..

 • no-profile-image

  %

  Volgens mij is het zinvoller over een nog langere periode bijvoorbeeld 75% te leveren. Dan ontstaat er een structureel tekort en zal de prijs stijgen. Boeren zouden dan tijdelijk onderhoudsvoer moeten voeren. Dit voorkomt een bulk aan vlees over enkele weken, wat ook nog eens veel gewichts- en klassificatiekorting oplevert voor de varkenshouder. Alleen zal iedereen er aan mee moeten werken wil het slagen.

 • no-profile-image

  anoniem

  ik denk dat het verstandiger is om tot en met week 3 iets meer varkens te leveren, zodat je er in week 4 geen of veel minder hebt. dan zien we wel eens wat er gebeurt. het voordeel hiervan is dat er in week 5 niet teveel komen. samen staan we sterk en wie weet kunnen we dit regelmatig herhalen. ik heb er deze week al meer geleverd en de slachterij had ze graag. wie volgt? denk niet as ik niet mee doe maakt dat niet uit, alle beetjes helpen!

 • no-profile-image

  varkensboer

  ik doe mee, al weet ik niet of het iets zal uithalen, het is het proberen waard. ik vind het een beter idee om een fonds op te richten onder de boeren en met het geld massaal biggen te kopen en te slachten. zo verdwijnen er varkens in plaats dat we ze opsparen,. ik ben er van overtuigd dat we dit binnen de kortste keren terugverdiend hebben, en zo zien mensen dat het menis is, een beetje zoals bij het weggieten van melk een tijd geleden, daar kwam van alle kanten reactie op???

 • no-profile-image

  miniumloonvarkenshouder

  Vind het een fantastisch aktie maar laten we eerst eens 1 dag proberen we krijgen dan veel meer varkenshouders mee zelfs lto/vion boeren . Ze lachen ons toch eerst uit maar als het ons 1 dag lukt snappen ze dat er toch eengezindheid onder de varkenshouders in nood is en kunnen we daarna de druk opvoeren want wat 1 dag lukt lukt ook 2 dagen en wat 2 dgn lukt...................

  Ik snap ook wel dat er genoeg vlees is om die ene dag te overbruggen maar als we de neuzen de zelfde kant op hebben staan. Want boeren hebben macht het is alleen een kwestie van organiseren.
  En wat pijnenburgkoek bij ah deed doet vion toch niet.

 • no-profile-image

  cedric

  we moeten de echte machthebers aanpakken een hele week tonnies stilleggen de week erop heel de week vion en covavee ook eens stilleggen want de boerenbond horen we weer niet(lage aankoopprijzen zijn prima voor hun investeringsmaatschapij agri-invest)

 • no-profile-image

  Patrick

  Helemaal eens mee Cedric , Ik vrees moest ge weten hoeveel te over-geinvesteerde varkensbedrijven al in dergelijke handen zit ge nog zou verschieten ,Maar het kan maar werken als men Belgie : Alle grenzen toe alle levende en frigotransporten aan de grens langs de kant voor Controle levend of in frigo op retour zetten alle slachthuizen 14 dagen bezet houden geen varken erin of eruit en een wacht bij alle frigohuizen en de zaak is gehaald als ge niet alle gaten gaat stoppen hebt ge gaten in de kous...
  Ik vrees als boerenbonders drietanders en Veva's niet aan een zeel gaan trekken het ook niets word , was ook zo bij de melk

 • no-profile-image

  vereecke freddy

  we moeten 1 groepbiggen of
  mestvarkens in het vierwekensysteem vernietigen en betalen via een fonds die gespijst wordt door een bijdrage van 0.5 euro per mv in de komende 5 jaar ofwel moeten we doorgaan zoals we bezich zijn

 • no-profile-image

  pfffffff

  Groot en klein, 5% minder zeugen houden en probleem is opgelost ! En dat niet enkel in Belgie maar Europees ! In 2010 in belgie +0,9% meer produktie,in europa in 2010 +2,7% produktie ! Jullie nog nooit afgevraagd wie wie de duivel aandoet? Ge kent toch de uitdrukking van die borstel&voordeur? Produceer gewoon minder ! Maar ja, de samenhang ontbreekt hé ! Op de boerenbond moet je ook al niet rekenen wegens "belanghebbende" partij !

 • no-profile-image

  Filip

  Geen geleuter over wanneer wel en wanneer niet en hoelang. De volgende twee weken geen enkel varken aanmelden !! Volgende week gaan mijn gespeende biggen dubbel in de opfok. Ik kan het zo op één been wel vier weken rekken. Ik heb het trouwens in de vorige dioxinecrisis wel (gedwongen) acht weken moeten redden zonder afvoer van biggen of vleesvarkens. Denken jullie nu echt dat de prijs begin februari nog lager kan dan deze week ? Er is véél meer kans op winst dan op verlies (correctie : er is meer kans op minder verlies). Slachthuizen-verwerkers-retailers zijn net kleine kinderen, je moet eens neen durven zeggen anders worden het ettertjes (dat zijn het eigenlijk al) !!
  Ieder uur melden er zich meer en meer grote en kleine aanbieders in België aan om mee te doen. En ga nu niet beginnen zeuren over welke verening wel of niet meedoet. Ik hoop dat ALLE vereningen meedoen. We gaan ons toch niet beginnen gedragen zoals onze politici niet ?
  En Nederland waar blijven jullie ????

 • no-profile-image

  vlaams varken

  ha, is dit hier een belgisch forum geworden? waar zijn die nederlanders gebleven??? we moeten NU tot actie overgaan. geen gezaag over minder produceren, vraag en aanbod, blablabla, we gaan de middelen gebruiken die we vandaag hebben en we starten met druk op te bouwen, volstaat dit niet, dan volgen er meer acties. na 4 jaar onderdrukking hebben we genoeg van de duitse machthebbers, ik voel D-day al dichter komen( dit hebben we precies al eens meegemaakt?!)

 • no-profile-image

  dioxinecrisis

  ik heb zojuist 1000 bedrijven in duitsland kunnen overtuigen om mee te doen met deze prachtige actie, dat is sympathiek van die mannen hé

 • no-profile-image

  Belgisch Varken

  Boerderij revue Belgischer dan ooit .
  Maar wat wilt ge :
  Landbouwleven herleid tot een krantje voor den hobbytuinder in de achterstraat van Sint Amandsberg.
  Hun site achterbaks en niet toegankelijk
  Verder hebben we niets en vreemd genoeg blijkt baron Busschaert ook offline te zijn mee zijn Agripress .
  Dus er is weing alternatief van kwaliteitsniveau . Tijd om mee deze site Belgie te gaan veroveren in barre tijden van oorlog waar straks gehele veldslagen zullen worden beslecht is er nu eenmaal een goed communicatienetwerk met ballen nodig

 • no-profile-image

  kempens verken

  Ik hoop ook dat deze actie in nederland ook eens gehoor vind, ook al staat er geen enkele nederlandse organisatie achter ,dan nog kan iedere varkensboer voor zichzelf uitmaken of hij akkoord is met de huidige gang van zaken of was volgens jullie de afslag op oudjaar gegrond????????!!!!! Ik hoop dat iedereen naar zichzelf kijkt en voor zichzelf uitmaakt dat het zo niet verder kan.....

 • no-profile-image

  varkenshouder filip uit vlaanderen

  Ik doe mee aan deze actie, wat zeker niet evident is . En roep de nederlandse organisatie ook iets te ondernemen.
  EENHEID MAAKT MACHT.

 • no-profile-image

  jan

  de aktie hoeft niet meer, de slachterijen willen de varkens al niet meer.

 • no-profile-image

  hoop

  Ik lever deze week 20% meer en dus lichter en heb ik er over 4 weken minder. Als ALLE NEDERLANDSE VARKENSHOUDERS dan gaat de prijs toch omhoog! Ben trouwens Nederlander!

 • no-profile-image

  hoop

  Ik lever deze week 20% meer en dus lichter en heb ik er over 4 weken minder. Als ALLE NEDERLANDSE VARKENSHOUDERS dat doen dan gaat de prijs toch omhoog! Samenwerken!!!!!!!!! Ben trouwens Nederlander!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het lijkt mij dat de slachterijen door een ruim aanbod wereldwijd geen moeite hoeven te doen om voldoende varkens aangeleverd te krijgen. De noodzaak om te concureren voor de varkens met een degelijke prijs valt daarom weg. Stel dat jullie de slachterij zouden kunnen chanteren om een prijs te betalen waarmee je de neus boven water kunt houden, betekent dat dat de slachterij voor de varkens uit de nieuwe stal (die dan ongetwijfeld gebouwd zal worden) ook dezelfde prijs moet betalen?

 • no-profile-image

  werk nu toch eens mee

  door al deze veronderstellingen verandert er helemaal niets aan de situatie. als mensen denkt dat ze zo goed kunnen voorspellen hoe de markt hierop zal reageren, dan hadden ze in de eerste plaats deze situatie moeten zien aankomen. varkenshouders met een glazen bol kweken waarschijnlijk al 5 jaar lang geen varkens meer, nu eerst actie, daarna komt er reactie, dan zien we wel. HET IS BETER OM TE VECHTEN VOOR IETS, DAN TE WERKEN VOOR NIETS

 • no-profile-image

  W Geverink

  We kunnen balen van het feit dat slachterijen misbruik maken van een door de varkenshouders zelf opgedrongen situatie. Hier noemen we dat oversupply. De Canadese regering had een opkoopregeling voor zeugen met de bedoeling om met een verminderd aanbod de prijs omhoog te krijgen. Dat plan is mislukt omdat er meteen meer geimporteerd werd uit de states. Met de economische crisis is de eerste prioriteit van regeringen het voedselpaket zo goedkoop mogelijk te houden. Zolang de maag vol is gaan mensen niet de straat op om ramen in te gooien. De liberalisering van de wereldhandel helpt daarbij omdat bij een tekort van wat voor product dan ook snel en gemakkelijk kan worden ingevoerd vanuit waar dan ook in de wereld. Prijzen blijven zo constant en laag en wordt het de producenten onmogelijk gemaakt om zich te organiseren voor een hogere prijs. Jammer genoeg zijn de opbrengstprijzen van onze producten nu meer dan ooit afhankelijk van varkenspest in China, mkz in Brasil of overstromingen in Australie.

 • no-profile-image

  peter van de laarschot

  geachten
  niet leveren heeft geen zin dan worden de varkens alleen maar zwaarder en dan heb je zelf die hoge voer kosten

  naar mijn idee de varkens 5a 10 kg lichter leveren met zen alle dan zijn aantallen weg en dan hebben de slachterijen tonnen aan vlees minder om te verwerken met de zelfde aantallen varkens
  dat scheeld voor de mester die hoge voer kosten de biggen zijn nu goedkoop
  en minder mest afzet
  je moet de +en - naast elkaar zetten
  maar met deze hoge voerkosten snelle rondes draaien minder voer minder vlees
  er moeten meer stuks de markt uit om zo de prijs weer laten stijgen succes p

 • no-profile-image

  nico

  Aan de Reactie van HOOP Nederlander: dat is nu eens typisch aan een voorbeeld van samenwerken, nu de actie loopt zicht mister hoop het omgekeerde.
  Typisch = parasiet

 • no-profile-image

  willycornette

  dat de BB dit een slecht idee vind is toch normaal .pietje is voorzitter van de holding BB en aan HEM zou je vragen om in ZIJN eigen voet te schieten.Het gaat nu al 4 jaar slecht en ze hebben enkel en alleen rustig stilzwijgend hun holding-zakken gevuld.

 • no-profile-image

  Gerrit

  voorstel: het gericht niet leveren van vleesvarkens aan 1 fabriek om te beginnen VION deze is toch trend zetter? 1 week lang niet leveren prijs verhoging eisen. verhogen ze niet dan nog een week niet leveren. daarna is het ook mogelijk dat er andere slachterijen volgen. dit voorstel moet maar eens georganiseerd worden door LTO en of NVV.

 • no-profile-image

  jonge

  Als we echt actie willen voeren standaard alle vleesvarkens 10 kg lichter leveren = 82 kg geslacht gewicht......dit levert geen kortingen op (bij te zwaar worden wel) en over een aantal maanden (als we het volhouden) dan scheel het echt honderden tonnen aan vlees... laten liggen levert honderden tonnen meer vlees + gewichtskortingen (dus nog meer winst voor slachterij)

 • no-profile-image

  hoop

  @ Nico Vlaanderen, zoals 'jonge ondernemer' hieronder beschrijft ben ik nu aan het doen. Als de haken van slachterij volhangen met lichte varkens kunnen er geen zwaardere hangen die men evt. ergens anders haalt (Oost-europa!?). Gaat de prijs hopelijk snel omhoog! Laten liggen gaat niet ivm. situatie met bank.
  En ik hoop! dat de NEDERLANDSE VARKENSHOUDERS hieraan ook meedoen.

 • no-profile-image

  boereke

  Wat varkenstelicht/te zwaar te veel voer ALS WE 1 DAG NIET LEVEREN komen ze er achter dat er eengezinsheid is onder de varkenshouders dan gaat de prijs wel omhoog het is niet dat het NIET KAN maar de grootwinkelbedrijven willen er teveel aan verdienen.
  En liever ten strijde onder als mak lammetje overgeven.

 • no-profile-image

  wannes

  met al dat gelul over castratie...tijdelijk pasgeboren beertjes afvoeren naar centale plaats,met vergoeding,en degelijke controle,door amtenaar die de registratie maakt voor de eutanasie.daarvoor zeker weer geen centen???

 • no-profile-image

  slachtoffer

  Mijn mening is dat de de voersector veel te veel buiten de aandacht blijft. Ik heb de pech dat ik chemisch verontreinigd voer heb gehad en dat ... (naam voerleverancier verwijderd. Als je wilt wijzen, dan niet onder pseudoniem. RB) indeze weigerd tot een overleg met Produktschap en overheid. Nooit zullen we kunnen garanderen dat ons produkt veilig is als voerfabrieken geen openheid en transparantie geven. Een beetje vervuiling kan geen kwaad, en als er schade tengevolde van die vervuiling is dan moet de overheid ( produktschap) maar betalen Die maken immers de normering, en die onderzoeken. Letterlijke uitspraken aan de keukentavel in 2010. Je bent mijn inzins niet alleen gebonden richting afzet, maar ook aan de voerkant, zodat we kunnen garanderen dat we een veilig produkt hebben. Daar begint alles mee., en dat heeft waarde in de huidige markt. Een leveringsstop van een bulkprodukt dat gevoerd is met bulkprodukten die niet transparant zijn heeft geen enkele zin.

 • no-profile-image

  Boer

  Een goed alternatief om de prijs te laten stijgen is dat de vermeerderaars een week BIGGEN laten SLACHTEN. Dit kost mischien wat geld, maar komt een aantal maanden later de varkensprijs ten goede. De slachterijen missen dan erg veel kilo`s vlees waardoor de prijs moet stijgen. Maar om dit te realiseren is het nodig dat álle vermeerderaars dit doen waardoor we druk kunnen zetten.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.