Varkenshouderij

Achtergrond 15 reacties

Duitse veilingprijs varkens € 1,33

De 960 aangeboden vleesvarkens brachten vandaag € 1,33 per kilo geslacht-gewicht op op de Duitse varkensveiling Teleporc. Een vergelijking van deze prijs met die van de voorgaande weken is niet mogelijk, omdat toen in verband met de dioxine-affaire geen veiling plaatshad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  vrijdag dus 13 cent hoger........

 • no-profile-image

  ik hou ze zo lang ik kan

  kalm aan met leveren. zo help je jezelf( indien mogelijk wat betreft gewicht en plaats) want ze zitten zo aan de 1.50 euro. ook help je de slachters want die kunnen dan tegen de vleesinkoopmaffia zeggen dat er weinig zijn, en dan gaat de prijs omhoog en dat is marktwerking. toch?

 • no-profile-image

  kenner

  Wordt er in Nederland nog iets ondernomen NVV , of zijn jullie tevreden met de verkeerde prijsvorming voor jullie produkt , " de varkens"

  zie hieronder

  VEVA blokkeert vier supermarkten en distributiecentrum


  Een tweehonderdtal varkenshouders van de Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) hebben woensdagnamiddag opnieuw bedrijven geblokkeerd. Deze keer was de actie gericht tegen vier warenhuizen en een verdeelcentrum van Buurtslagers. “De maatregelen die al genomen werden tegen de crisis in de varkenssector bestrijden alleen de gevolgen en niet de oorzaak van het probleem”, stelt VEVA.  Met tractoren van varkenshouders en vrachtwagens van veevoederbedrijven werden in Aalter de parkings van vestigingen van Colruyt, Aldi, Delhaize en Eurospar geblokkeerd. Aan het filiaal van Aldi stonden ook actievoerders aan de deur om consumenten de toegang te verhinderen. Het verdeelcentrum van de slagerijketen Buurtslagers vormde het vijfde doelwit. De actie verliep vrij rustig, al was er in de aanloop verkeershinder aan het op- en afrittencomplex.

  “De prijzen voor varkensvlees blijven maar dalen", aldus secretaris Marianne Vandenberghe van VEVA. "De toegift van Colruyt om 5 euro per varken te geven, bleek vorige week al met een prijsdaling van 9 cent per kilo ingehaald. Bovendien kost de chemische castratie telers al ruim 5 euro aan vaccins en extra kost voor het slachthuis en levert ook niet elke varkensboer aan Colruyt." Volgens VEVA worden momenteel enkel de gevolgen van de crisis bestreden. "Terwijl de oorzaak van de impasse de structureel foute manier is waarop de varkensprijs tot stand komt."

  De woensdagsacties van VEVA kennen met tweehonderd aanwezigen steeds meer aanhang. Twee weken geleden blokkeerden veertig varkenshouders Ter Beke in Waarschoot, vorige week stonden er ruim honderd bij Lidl in Moorsele. Toch steunen landbouworganisaties Boerenbond en ABS de actie niet. Zij kiezen voor het overleg. “ Je kan niet aan tafel overleggen en tegelijk aan de deur staan roepen", aldus Bert Bohnen, adviseur varkenshouderij van de Boerenbond.

  "We gaan door met het ketenoverleg en de steun voor private opslag waarvoor donderdag op Europees niveau de modaliteiten vastgelegd worden. Het is belangrijk om te weten voor hoe lang de opslag zal zijn en onder welke voorwaarden het vlees terug vrij zal komen. We moeten het effect op de prijzen kennen en er zeker van zijn dat er achteraf geen marktverstoring optreedt", aldus nog Bohnen.

  ABS geeft VEVA overschot van gelijk dat er moet ingezet worden op langetermijnoplossingen. “Maar met de Vlaamse dialoogdagen en de Europese 'High Level Group' gebeurt dat ook. Bovendien zijn de kortetermijnmaatregelen noodzakelijk. Als we die niet nemen, zullen oplossingen op de lange termijn niet meer nodig zijn wegens te laat”, stelt Luc Van Dommelen van ABS. Daarmee wil de landbouworganisatie niet gezegd hebben dat het de acties van VEVA afkeurt.

  “Die acties geven wat druk. Toen de slachthuizen in het ketenoverleg hun woord niet hielden, hadden we er wel moeite mee, maar na harde onderhandelingen verkregen we toch een gedeeltelijke oplossing. We zijn wel klaar om acties te ondernemen”, vult Guy Depraetere aan. Hij herhaalt dat de hele keten een deel van de last moet bijdragen. "Alles overlaten aan de markt leidt tot de malaise die nu zijn dieptepunt kent."

 • no-profile-image

  wil nog langer boerzijn

  waneer gaan we de voerbedrijven blokkeren daar hoor je niemand over dat gaat toch ook nergens meer over??????

 • no-profile-image

  varken

  ok, de voerprijzen zijn hoog, maar heb je het wereldnieuws het laatste halfjaar niet gevolgd, met de droogte overstomingen en dergelijke. Daarom stijgt de voerprijs omdat er een tekort aan grondstoffen is. En dit duurt nog zeker tot het voorjaar!
  We hopen dat er een keer een varkens te kort is maar dat zal nog wel ffe duren, maar dan krijg je ook te maken dat er grondstoffen tekort zijn en die produceren wij!!!

 • no-profile-image

  vion fan

  als vion nederland slim is corregeren ze de prijs deze week met 3 cent, zetten ze de anders slachterije mooi een hak . 2 cent minimaal want anders houden ze niemand over

 • no-profile-image

  boerke

  vion is wel slim ? maar nu even niet.....

 • no-profile-image

  vion fan

  ze zijn in ieder geval slimmer als van rooi en de rest van de slachters, die verhogen. en de trouwe leveranciers blijven toch wel aan vion leveren, ook al krijgen ze 5 cent minder!, of zou er lings en rechts bijbetaald worden? ik kan het me niet voorstellen!

 • no-profile-image

  hondstrouwe

  wat zitten jullie toch altijd te mopperen tegen vion, die hebben echt wel ooit iets goed gedaan, effe denken.............. ik kan zo vlug niets verzinnen, maar ze hebben vast ooit iets goed gedaan

 • no-profile-image

  WINST

  Varkenshouders opgelet, prijzen in de wereld van varkensvlees zijn enorm hoog, Brazilie 1,50 levend, China, 1,60 levend, Rusland 1,70tot2,20 levend. Er is dus hoop, Duitsland blijft exporteren naar Rusland.
  De particuliere opslag krijgt 0,50EURO per kilo.

  De varkensprijs in Europa kan nu stijgen naar 1,70 - 1,80 Kilo per kilo geslacht. De biggen weer naar 50,-/60,-EURO. Bereid U voor op betere tijden, trek ten strijde voor betere varkensprijzen.

 • no-profile-image

  boerke

  dan kunnen ze er vandaag ook rustig om te beginnen een kwartje bij doen. zitten wij nog wel met verlies, maar dan begint het ergens op te lijken, en hoeven we niet naar de jumbo

 • no-profile-image

  boerke

  winst, waar haal jij die informatie vandaan?

 • no-profile-image

  boerin

  hoor net van de handelaar dat de varkensprijzen in Duitsland plus 13 doen

 • no-profile-image

  WINST

  Boerke,

  Gewoon ff bellen naar een paar boeren in Rusland, China en Brazilie. Dan weet je het over 5 minuten. Gewoon een goed netwerk.

 • no-profile-image

  WINST

  Boerke,

  Je hebt wel een hele lage kostprijs met de voerkosten van vandaag, ge vraagt te weinig Boerke, wil jij geen geld verdienen of zo? Ge moet meer vragen, begin nou eens bij 1,80, dat is veel slimmer. Moeten alle boeren doen, zelf overigens ook 900 zeugen met afmest.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.