Varkenshouderij

Achtergrond 245 x bekeken 54 reacties

Duitse varkensprijs klapt in elkaar

Duitse slachterijen verlagen hun varkensprijzen vandaag met 23 cent naar € 1,12 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij. Zo'n grote prijsval is in Duitsland nog nooit voorgekomen in één week tijd. De Duitse varkensprijs ligt deze week op het laagste niveau sinds begin 2004. De gigantische prijsdaling is een gevolg van het dioxine-schandaal in Duitsland. Duitse consumenten eten daardoor veel minder varkensvlees, omdat zij bang zijn om het uiterst giftige dioxine binnen te krijgen. Veel Duitse slachterijen waren deze week al één of meerder dagen gesloten, omdat zij hun producten niet kunnen slijten. Die sluitingen hebben niet kunnen voorkomen dat de Duitse varkensprijs in elkaar klapt. Het is nu de vraag wat Nederlandse slachterijen volgende week met hun varkensprijzen doen. Nederland varkensvlees gaat weliswaar beter van de hand dan Duits vlees, maar als Duitse consumenten het Nederlandse varkensvlees ook niet willen kopen, krijgen Nederlandse slachterijen ook een probleem. Een groot deel van het Nederlandse varkensvlees gaat naar Duitsland. De Duitse markt is daardoor zeer belangrijk voor de Nederlandse varkenssector.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder met onbetaalde rekening

  tering jantje! iedereen en alles wat met varkens te maken heeft moet na de kloten denk ik! ze maken ons kapot waar we bijstaan

 • no-profile-image

  Opgebrand

  De strop was er al, nu wordt hij ook aangetrokken.

 • no-profile-image

  Ben

  begreep van mijn slachterij dat ze al veel telefoontjes hebben gehad van boeren die de NVV oproep ondersteunen. laten we massaal gaan bellen naar onze slachterij. Verlagen is in Nederland toch niet aan de orde...! mijn handelaar vertelde dat de NVV een actie voorbereid. wie weet hier meer van?

 • no-profile-image

  Heinrich

  Ben sprakeloos.... ga er maar van uit dat er heel wat sleutels over de balie gaan de komende weken...
  Hoe moet je dit nu opvangen als boer?
  echt ongelooflijk!

 • no-profile-image

  speklap

  idd nu hebben we de kans !!!!!
  niet leveren bij dalende prijzen.

  als dit iedereen doorgeefd aan zijn handelaar en/of slachterij geeft dit de verkopers van vlees een goed argument om niet zomaar achter duitsland aan te huppelen!!

 • no-profile-image

  drama

  Nu kost elk varken de boer 2 a 3 tientjes! Jammer dat het zo moet. Biggen -10?

 • no-profile-image

  boer

  Juist nu gewoon doorleveren. Er komen genoeg varkens voor de slachterijen en als een paar man schuift veranderd daar niets aan. Wat we moeten doen is dit: Over een maand (hoogstens een paar) is er weer goede vraag naar varkens. Op dat moment kun je een aktie plannen met minder leveren of op welke manier dan ook de supers aanpakken, maar nu niet in mijn ogen. We MOETEN door deze zure, zure appel heen. Waar ik wel van overtuigd ben is dat de mestprijs in ieder geval niet torenhoog zal worden. Ik dek dat de akkerbouwer liever minder heeft met zekerheid van geld beuren, dan een hoge prijs en waarschijnlijk nooit geld.....

 • no-profile-image

  Oplossingsgericht vooruitdenkende Mester

  Gewoon stug doorgaan als we gaan gaan we met z'n allen toch? Wat zijn we stom!!
  Als niemand een oplossing heeft, hier heb je hem gratis en helemaal voor niets.
  Oproep aan alle Mesters. Gewoon met z'n Allen de "varkens op gewicht" naar buiten in de wei doen en niet verkopen. Geen duur voer nodig en stront gelijk op het land. stal leeg voor goedkope biggen. wat wil je als mester nog meer! Oja ook een voordeel: aflossingen stil zetten bij de bank voordat er een goede compensatie regeling word getroffen! en of dat ze bij je komen schooien om je varkens voor de prijs die jij bepaald!Moet je de Nederlandse overheid zien steigeren, Wakker dier heb je achter je, imago steigt ten top, we doen het anders en vele malen effectiever dan de belgen.
  De banken, meelboeren, slachterijen, mesthandelaren, winkels en consument hebben een groot probleem, Wie is hier de baas? De mester toch? Kom op met z'n allen!!
  Laat ze allemaal de schijt krijgen!!

 • no-profile-image

  Diox Sien

  De grens voor Nederlandse vleesproducten zou al voor de kerst gesloten zijn als dit bij ons gebeurde ,er word waarschijlijk vanaf volgende week met Duits vlees gestunt in Nederlandse/duitsachtige Supermarkten Toch slim van die Duitsers om hun probleem een Europees probleem te maken ,(hier heb je Brussel niet voor nodig )er is maar een redding mogelijk namelijk de grens sluiten voor alle vleesproducten van vers tot gekruide worst van duitse herkomst.

 • no-profile-image

  Jonas

  Derk, je helpt weer goed mee om de emotie v.w.b. dioxine die toch al in een negatieve spiraal zit, en daarmee de consumptie van varkensvlees, nog een duwtje extra te geven door dioxine niet zomaar giftig of schadelijk te noemen, maar zelfs "uiterst" giftig.
  Wat dat betreft is de berichtgeving over de Moerdijk beter: er is niets aan de hand tot het tegendeel bewezen is, en bewijs dat maar eens!

 • no-profile-image

  Ikke

  Perfect idee vooruitdenkende mester. waarom zeg je dat nie eerder. ikke doe glijk mee wanneer? Maandag?

 • no-profile-image

  Koppen rollen bij NVV

  NVV groote schooiers waar blijven jullie ????diep en diep triest

 • no-profile-image

  Porky Pig

  Kheb op moment geen varken en dat wil ik graag ff zo houden

 • no-profile-image

  Mester

  Iedereen is weer de dupe. De biggen moeten vanavond 10 euro zakken. Hopelijk zijn de varkens over 3 maanden 1,55-1,60 om iedereen nog netjes te kunnen betalen. Jammer dat de botte bijl zo door de varkenssector moet vliegen. Slachterijen in Nederland zijn maar een onderdeel van Duitsland. Misschien doen ze -0,15 cent, maar zie het somber in. De banken krijgen het druk met het voeren van hun varkens bij sommige varkenshouders die al in zwaar weer zaten.

 • no-profile-image

  werkmens

  ik heb zelf geen varkens, maar wie durft 100 biggen dood laten spuiten om daarmee het journaal te halen? en dan het goed kunnen uitleggen dat de winkelketens ons uitpersen, stel ik voor.
  lost niet de publieke opinie op over de dioxine. maar zonder dioxine was er toch al een probleem, dat is duidelijk.

 • no-profile-image

  vleesvarkenshouder

  de vleesprijzen in nederland voor 2 weken vastzetten op de prijs van deze week. Hopelijk komt dan de rust terug.

 • no-profile-image

  john

  laat de super die nu een kwartje minder betaald de komende maanden maar lekker droog staan. dan kunnen ze over een paar maanden lekker in duitsland duur inkopen. laagwaardig voer verstrekken aan de vette varkens en de slachterijen de komende weken maar de helft van de varkens aanbieden. Dit is gewoon diefstal. Ik heb vanmiddag geteld en kan 4 weken mijn biggen vasthouden.

 • no-profile-image

  boerke

  geen varkens leveren voor minder als deze week( wat toch al schandalig laag is) een oproep aan slachthuizen om geen vlees voor minder te verkopen. een oproep aan varkenshouders om geen varkens te leveren voor minder. we zullen wel eens kijken wie dit het langs volhoud, als ik ten onder ga, dan maar strijdend. collega varkenshouders die dit lezen, bel een andere colega op, die dan ook weer iemand anders moet bellen samen hebben we mischien meer macht als we denken

 • no-profile-image

  boer

  Jongens, niet zo klagen, dan had je ze maar, net zo als ikzelf, op de termijnmarkt moeten verkopen. Keine probleme dus.

 • no-profile-image

  boertje

  boer drijfzand lekker solidaar ben jij . Je verdient daar nu ook de kost prijs niet mee je verpest het kijk nu maar op de termijn markt 1,50 was hij voor een paar weken terug in de zomer voor juni julie dan ben je nog voor niets aan de gang maar de bodum is gelecht dus hoger word het niet . Door zo te denken en het niet eens te zijn met je ander varkensboeren gaan we er allemaal aan jij hebt nu even geluk maar jij bent de volgende ik hoop dat je snel er eens goed langs handeld

 • no-profile-image

  john

  nu biggen kopen voor 30, in mei staat de termijnmarkt op 1,45 dus kassa. er zal echt geen 100 euro voer in dat varken gaan.

 • no-profile-image

  tjonge

  biggen KOPEN!!!! , moete eerst geld hebben he johnnie
  23c dat is bijna 50 gulden per varken minder de maandag

 • no-profile-image

  boer

  boertje, het is solidair.

 • no-profile-image

  berekende kostprijs

  De berekende kostprijs van een big bedraagt volgens het Landelijk Biggenprijzenschema van januari 2011 € 53,26. De berekende kostprijs per kg varkensvlees bedraagt € 1,72. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2009.

  Het landelijk biggenprijzenschema is opgesteld door Wageningen UR Livestock Research in samenwerking met DLV Dier Groep, NVV, Rabobank en de Vakgroep Varkenshouderij LTO. Het landelijk biggenprijzenschema wordt gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees.

  In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend. In de maand juli van ieder jaar wordt een vernieuwd kostprijzenschema uitgebracht. In de januari daarop volgend worden de kostprijzen opnieuw berekend op basis van de meest recente voerprijzen. Door hogere voerprijzen is de kostprijs gestegen van € 49,54 per big in juli 2010 naar € 53,26 in januari 2011. De kostprijs van vlees is gestegen van € 1,55 in juli 2010 naar € 1,72 per kg vlees. De voerprijzen laten de laatste jaren sterkere schommelingen zien dan we in het verleden gewend waren. Nadat in 2008 de hoge voerprijzen op een hoog niveau lagen zijn deze in 2010 wederom sterk gestegen.

  Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

  Het nieuwe Biggenprijzenschema is hier te downloaden. Evenals in juli zijn zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties blijven gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting

  NADERE INFORMATIE
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Bert Bosma (Livestock Research), tel. (0320) 293 505, e-mail: bert.bosma@wur.nl.
  Vragen over het praktijkonderzoek voor de varkenshouderij: Marlies Hanssen, tel. (079) 368 75 45 of mailen naar mhanssen@pve.nl.

  Geplaatst op 3 januari 2011

  Bron:http://www.pve.nl/pve?waxtrapp=ublbHsHsuOpbPREcBlBKHG

 • no-profile-image

  vleesvarkenshouder

  vleutense commisie wees solidair met de boeren en laat de vleesprijs gelijk staan aub .De nederlandse boeren hoeven toch niet meegezogen te worden in de duitse mallaise.

 • no-profile-image

  inpakken

  Biggen!! ik wacht tot ze 10 euro zijn

 • no-profile-image

  Wouter

  Ze hebben ons jarenlang structureel onderbetaald. Er werden weinig of geen acties ondernomen omdat de boeren onderling nooit op 1 lijn stonden. Dit kan wel eens het keerpunt worden in de sector, jammer dat het zo moet verlopen.

  En dan is er nog de publieke opinie die gretig gebruik maakt van de situatie om ons nog extra de grond in te trappen.

  http://www.hln.be/hln/nl/9336/Planet-Meat-Het-grote-vleesdossier/article/detail/1203739/2011/01/14/Ziekte-en-ontbering-het-leven-van-ons-vlees.dhtml

 • no-profile-image

  bs r

  Aktie!!!! Ik stel voor a.s maandag beginnen met het dicht leggen van de retail en elke wagen vlees die uit duitseland komt terug stuuren. Het is toch van de zotten dat wij alles perfect voor elkaar hebben en de retail nu vlees gaat kopen voor dumpprijzen uit duitseland. Wij moeten overal aan voldoen ikb enz. De retail gaat over lijken dat wisten we al maar dat gaat echt te ver. Verder pleit ik voor grote advertenties in de dagbladen waarin we uitleggen dat de retail onveratwoord bezig is en bewust het risico neemt met duits vlees. Dit kan voor mij part met de dierenbescherming dan pakt het wat harder aan. We moeten nu duidelijk een streep trekken!!!! NU ZIJN ZE ECHT TE VER GEGAAN. WE MOETEN EISEN DAT ZE ALLEEN NEDERLANDS VLEES VERKOPEN.

 • no-profile-image

  boer asten

  Ik had voor volgende week 450 varkens klaarliggen. Heb mijn handelaar laten weten dat ie ze niet krijgt en dat ik ze zwaar ga maken voor export naar italie. Dat zouden meer boeren moeten doen en de slachterijen een lesje laten leren. Want op deze manier komt het niet goed denk aan de volle mestputten en eisen 2013.

 • no-profile-image

  boerke

  de leveranciers van ster en milieukeur varkens hebben geluk. die afnemerss kunnen geen duits vlees aanvoeren omdat die niet gecertificeerd zijn, eigenlijk kunnen die boeren best 23 cent meer vragen, of zou ik er naast zitten?

 • no-profile-image

  Landegem

  @ Wouter, maandagmorgen zou de redactie van het laatste nieuws (hln) nen bezoekske moeten krijgen van veva ! Dat ze dan maar eens uitleggen vanwaar ze die info halen en nen keer in werkelijkheid kunnen zien hoe het er aan toe gaat op een modern bedrijf ! Dat ze nen keer nen positief bericht schrijven ipv de landbouw in de grond te boren !
  Grts

 • no-profile-image

  john

  milieukeur is heel erg gekoppeld aan de duitse notering. Deze staat doorgaans hoger dan de nl notering. Nu zakt deze dus. Ik heb ook al vaker geopperd dat welzijns/milieu vriendelijk vlees een eigen notering verdient en niet gekoppeld hoort te worden aan de grote bulk. grote bulk = schaalvergroting wat niet rijmt met welzijn en milieu vriendelijk produceren.

 • no-profile-image

  weggeven kan altijd nog

  We moeten geen varkens leveren Ze duwen de varkens in vrieshuis dreigen maanden dat ze niet duurder kunnen worden en verkopen ze erna min 30 cent duurder De mensen met minste werk verdienen weer het meest, . En wij boeren maar zeggen dat we plek moeten hebben en als er een veeziekte komt kunnen we ^ZES weken niet leveren.

 • no-profile-image

  john

  inderdaad, eigenlijk zouden we onze varkens zelf moeten laten loonslachten en opslaan in de vrieshuizen. zo worden we dubbel genaaid. eerst de varkens goedkoop opkopen en straks de prijs langer laag houden doordat de voorraden op de markt gebracht worden als de prijs moet doorstijgen. In een fonds waar dit goed geregeld wordt wil ik wel een duit per big/varken stoppen.

 • no-profile-image

  Jonas

  Zo'n fonds zou best goed kunnen werken ja. Maar dan wel de verplichting aan elke varkenshouder om daar aan mee te betalen. GEEN PVV, maar een nieuwe op te richten instantie met wettelijke rechten en bevoegdheden (afdrachtplicht) en bestuurders die zelf praktiserend varkenshouder zijn.

 • no-profile-image

  depri mester

  Als je geschoren wordt moet je stil zitten.
  Op dit moment geen varkens leveren heeft niets geen zin. De belangenbehartigers zouden acties voor moeten bereiden voor aankomende zomer.
  Dan 14 dagen geen varkens leveren terwijl de bbq rookt. Lege schappen dat is de enigste mogelijkheid voor en betere prijs.

 • no-profile-image

  landbouwer

  een blik wiskas is duurder dan de prijs die wij krijgen voor vlees!!! in de winkel kan je zelf snacks voor katten kopen van 60 gram voor 1.5 euro. waar zijn wij in feite nog mee bezig. ik zou graag hebben dat men een fonds opricht onder boeren om masaal biggen te kopen en te slachten, als de boeren geen geld meer hebben om voeder te kopen, dan moeten we dat laten zien. Met het botte mes duizenden biggen slachten voor de ogen van heel de media, (net zoals melk weggieten op het veld. dit zou een goed signaal zijn naar de buitenwereld dat het nu genoeg is geweest, het geld en het geduld is op. dat heel wat biggen nodeloos zouden moeten sterven zou heel wat schade aan het imago van de retail aanbrengen

 • no-profile-image

  slachtoffer

  Actie is okee en als het aan mij ligt ook heel gerichte en ook richting politiek..(produktschappen ) Ik doe mee . We moeten echter NIET beweren dat ons voer veilig is als er monsters van monsternames spoorloos verdwijnen. Juist die monsternamen is de onderbouwing om dat te garanderen,dat ons produkt veilig is. De aktie zullen ook gericht moeten zijn tegen onse belangenbehartigers. Van dat verdwijnen van die monsters weten ook het produktschap en voerfabriek. Zeg niet dat ik niet durf te vermelden welk voerfabriek dat ook weet ingaande die hormoonstroom in het voer. R.B. zal die naam wel weer verweideren!!!!!. Als men graag heeft dat ik de formulieren inscan en vermeld kan dat nog HEUS wel. Volgens mij hebben we een gezamelijke verantwoording in dit soort zaken. Is er ergens een positieve uitslag inzake vervuild voer dan is de sector zeer belist niet gebaad bij dit soort praktijken. Of R.B. hoe denk jij er over.!! Als dat verdwijnen van die monsters bedoelt was om hormoonstromen in het voer te verdoezelen wie beweis je daar een dienst mee??? . Ik denk ook niet dat je de sector indeze een dienst beweist. Als er ergens signalen zijn inzake voerverontreiniging dan per direkt alles zeer intensief aanpakken en de aandacht moet dan NIET zijn hoe kunnen we het de doofpot inkrijgen en buiten de pers houden om de prijsvorming van ons ( veilig ??)produkt te beschermen.

 • no-profile-image

  boer

  Zoals ik al eerder zei, de sector is dood- en doodziek. Vreemd dat alle ergenissen gericht zijn op de slachterijen en niet op de hoofdveroorzaker nl. de veevoederindustrie. Over alle misstanden in de varkens kun je met gemak een boek volschrijven. 1: de meeste handelaren zijn multimiljonair. Laat iedere boer zijn handelaar hier maar eens op aanspreken. 2: De meeste directeuren van de particuliere voer bedrijven zijn ook multimiljonair. Ja, die van jou ook. Ook een moeilijke: gezien het geringe prijsverschil tussen de particuliere en de coöperatie's, en de megawinsten bij die particuliere is de vraag gerechtvaardigd waar al deze winsten bij de coöperatie's blijven. 99% van de boeren heeft geen idee hoe het bij de coöperatie's is geregeld. V.B. Te hoge salarissen, te veel mensen op kantoor of langs de weg of in de fabriek. Dat het hier gruwelijk fout zit, dat is wel duidelijk. Laat iedereen zich geen illusies maken dat er iets gaat veranderen. Daar heeft de totale industrie geen belang bij. Alles blijft zoals gewoonlijk bij het oude, of je wilt of niet.

 • no-profile-image

  boertje

  Ja drijf zand maar je eerdere verhaal van klaag niet zo en je termijn markt klopt niet met dit verhaal !!!!
  zie dit form kostprijs!!!!
  Er is maar een oplossing een dracht maakt macht dan actie zodat we wat kunnen afdwingen ( vion wie is vion ja de zlto rabo rendac ) actie actie wat dan ook zo kan het niet. Ik ben niet zoon klein boertje en kan het ook nog heel lang uitzingen maar. Ik wens ondernemer te zijn en dus niet met een - saldo te eindigen en al het eigen vermogen op te teren (als je dat nog hebt probeer vandaag maar eens je bedrijf te verkopen als je geluk hebt bieden ze 30% van de boek waarde.

 • no-profile-image

  boer

  Boertje Brabant: Volgens mij ben je redelijk gefrustreerd, je reageert zo agressief. Het is niet mijn schuld dat jij je varkens niet afgedekt hebt. Erg fijn om te weten dat je ook een grote boer bent. Wees er gelukkig mee zou ik zeggen met al jouw varkens, de industrie is jou dankbaar. Misschien een idee maar kijk eens naar de Stoereboerenmeidenkalender 2012, misschien vrolijk je hier iets van op. Trouwens het is bodem i.p.v. bodum.

 • no-profile-image

  Boertje Limburg

  De hele dioxine affaire wordt door de media filnk uitgemeten als zeer gevaarlijk,want de toegestane norm is met 50% overtreden wat uitkomt op 1,5 picogram.
  Als men erbij vermeldt had dat de letale dosis 1mg/kg lichaamsgewicht is wat inhoud dat een persoon van 80 kilogram 2.6 miljoen vrachtwagens varkens in een etmaal moet eten om hieraan te overlijden ,was men waarschijnlijk niet zo in paniek geraakt als nu het geval is.
  Hiermee bedoel ik dat de media ook duidelijk moet omschrijven wat de risico's zijn en niet als levensbedreigende situatie neerzetten.

 • no-profile-image

  slachtoffer

  Als de normering met 50 % wordt overschreden is daar geen excuus voor. Zodadelijk gaan we zeker dicussieren dat hij ook gerust met 200% mag overschreden worden.!!!!!! De normering is gezamelijk vastgesteld met wetgeving. Vervuilde partijen veevoedergrondstof behoren NIET thuis in het voer , dus geen vermenging , opmenging enz,. om onder de normering te blijven en dan denken dat je veilig voer hebt.

 • no-profile-image

  john

  als we onder de 1 euro per kilo komen wordt het spannend

 • no-profile-image

  dirk

  ja het is toch nog interessant om een varken naar het slachthuis te brengen. dit levert toch nog 100 euro per varken op. Dood spuiten is duurder.

 • no-profile-image

  jan

  dat noemen we vrije marktwerking. op een gegeven moment stabiliseert dat weer. een zaak van vraag en aanbod. Als de prijs gewoon 6 maanden zo blijft stoppen er vanzelf boeren die geen varkens meer opleggen en betere tijden afwachten.

 • no-profile-image

  iris

  je kunt wachten met de varkens af te leveren. Als de prijs volgende week nog eens 10 cent zakt, ben je blij dat je deze week nog geleverd hebt. ondernemers risico.

 • no-profile-image

  johan

  zakken de prijzen in de winkels nu ook?

 • no-profile-image

  slachtoffer

  Discussies over de voedselveiligheid zijn momenteel een hot item. 100% zekerheid moeten we als varkenssector dit kunnen garanderen. Vanmiddag ook weer iemand op het erf gekregen die hier niet zijn verantwoording in behoefde te nemen vond hij zelf. Ik heb hem weggestuurd!!!!!
  Dan was het gesprek vorige week met de AID veel beter, die weten heus wel dat er iets niet klopt binnen de voersector, maar hoe kunnen we het aanpakken zonder dat de gezinsbedrijven de dupe worden. Met de AID beleefde ik veel meer inspanning om de sector gezond te krijgen, als met....de sector zelf. Hij geloofde best wel dat er positieve monsters worden weggegooid bij voedselveiligheidscontrole, maar je moet kunnen bewijzen dat het met opzet gebeurd. Zo simpel is

 • no-profile-image

  pieter

  he slachtoffer vervuild voer.

  Ik wist niet dat dit ook al in Nederland speelt. Ik dacht dat dit in Duitsland speelt. Is er ook in Nederland dit voer verkocht??

 • no-profile-image

  iris

  waarom gaan boeren staken bij slachthuizen. Die hebben toch niks misdaan. Waarom gaan ze niet demonstreren voor het gebouw van de voermengfabrikant en de leverancier van de dioxine?

 • no-profile-image

  meister

  2,3,7,8 Tetrachlor - Dibenzo - p - Dioxin (TCDD)
  Chemische Struktur
  Dioxine sind eine ganze Klasse von chemischen Substanzen, deren gemeinsames Kennzeichen zwei durch Sauerstoff verbundene Benzolringe sind. (Abbildung 1). An den Benzolringen können an den Positionen 1-4 und 6-9 bis zu 8 Chloratome sitzen. Durch Position und Anzahl der Chloratome sind 75 Dioxine möglich. Analog aufgebaut sind die Dibenzofurane, die eine analoge Struktur aufweisen. Hier sind die Ringe an einer Position direkt verbunden (Abb. 2). Auch hier sind durch 1-8 Chloratome 135 Isomere möglich (Isomere: verschiedene Formen einer Verbindung. Hier sind es Strukturisomere, die sich durch Zahl und Position der Chloratome unterscheiden).
  Die genaue Nomenklatur (Namensgebung) gibt zuerst die Anzahl der Chloratome und dann deren Position an, zuletzt kommt die genaue Molekülbezeichnung. So lautet der chemische Name für das in Abbildung 1 gezeigte Seveso Dioxin: 2,3,7,8 Tetrachlor Dibenzo - p - Dioxin. Meistens kürzt man dies ab indem man die Anfangsbuchstaben der Wörter zusammen mit den Ziffern nimmt: 2,3,7,8 TCDD.

 • no-profile-image

  meister

  © Christian Charisius/Reuters


  Schweine in einem Stall in Bockel nahe Bremen


  In Deutschland sind wegen der Dioxin-Funde in Agrarprodukten derzeit noch 939 Landwirtschaftsbetriebe gesperrt, Verbraucher sind verunsichert. Über den Kampf gegen das krebserregende Gift wollen die Agrar- und Verbraucherminister der Länder heute mit Bundeslandwirtschaftsministerin Ilse Aigner (CSU) beraten. Es geht um die notwendigen Konsequenzen aus dem Skandal. Vorschläge sind bereits gemacht worden: Aigner hatte vergangene Woche einen Zehn-Punkte-Plan vorgelegt, in dem sie auf schärfere Kontrollen und mehr Auflagen für Futtermittelhersteller dringt. Schon am Mittwoch will ihn das Bundeskabinett beschließen.

  Anzeige

 • no-profile-image

  johan

  Blijkbaar speelt de dioxine afzet problematiek in europa al langer!!!
  Ieren ruimen koeien op bedrijven met dioxine-voer
  19 dec 2008 14:06  De Ierse voedselveiligheidsdienst FSAI heeft opdracht gegeven alle runderen te ruimen op 21 bedrijven die waarschijnlijk dioxine vervuild voer hebben gebruikt.

  De bedrijven zijn al sinds vijf december onder restrictie geplaatst. Ook vlees afkomstig van dieren van deze boerderijen wordt vernietigd. De FSAI ziet geen noodzaak om meer rundvlees terug te roepen en blijft er op wijzen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat.

  De maatregel komt nadat nieuwe laboratoriumtests hebben uitgewezen dat vier monsters van rundvlees inderdaad resten van dioxine bevatten. Uit de test blijken dioxinegehalten in vlees van 100 tot 400 keer de norm.

  De FSAI onthult daarbij dat het dioxine-niveau bij deze monsters hoger was dan wat is aangetroffen in varkensvlees dat wel massaal is teruggeroepen. De Ierse dienst geeft als uitleg dat het gaat om 21 van de ongeveer 100.000 rundveebedrijven waardoor het probleem slechts 0,02 procent van de gehele rundvleesproductie raakt.

  Bovendien zijn door het 'superieure traceerbaarheid systeem' voor rundvlees alle betrokken producten inmiddels geidentificeerd. Tenslotte berekent de FSAI dat, gebaseerd op consumptiecijfers, de blootstelling van rundvlees 300 keer zo laag lag als bij varkensvlees. ''Daarom hoeven consumenten niet bezorgd te zijn over de risico's voor de gezondheid en hoeven winkeliers ook geen maatregelen te nemen.''  Bron: agrarisch dagblad auteur: Ruud Peijs

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.