Varkenshouderij

Achtergrond 14 reacties

DPP-biggenprijs fors omlaag

De DPP-biggenprijs daalt deze week met 5 euro naar 20 euro per stuk. De forse prijsdaling is een gevolg van het dioxine-schandaal in Duitsland. De export van Nederlandse biggen loopt door de dioxine-affaire slecht. Duitse vleesvarkenshouders annuleren 50 tot 60 procent van de Nederlandse biggen. De Duitse Weser Ems-notering voor biggen daalde afgelopen maandag met 4 euro naar € 36,50 per stuk. Volgende week maandag gaat die notering naar verwachting nog eens met 6 euro per stuk omlaag. Poolse varkenshouders bestellen ook veel minder, omdat hun varkensprijzen flink dalen. Spanje biedt 29 euro voor in het land geleverde biggen. Dat betekent dat deze dieren rond 22 tot 23 euro in Nederland opleveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  econoom

  Daar kunnen de fokkers het goed voor doen. Berekende kostprijs E53,- -E 30,-= E 23,- verlies op het moment per big. Dus per zeug E 23,- * 26biggen=E 598/12=E 50,- per zeug verlies per maand !!!!!

 • no-profile-image

  boertje uit brabant

  de zeugenhouders zitten nog maar van juli 2010 onder kostprijs tewerken dus zo erg als in 2007/2008 is het nog niet!!! gewoon ziekelijk

 • no-profile-image

  john

  en leg de verliezen maar bij de fokker neer.... biggen in 3 weken 9 euro eraf, vleesvarkens in 3 weken 9 cent lager. En dat terwijl de termijnmarkt op 1,45 staat voor varkens geleverd in April! en vandaag nog met 2 cent gestegen is. Ik volg de markt niet meer helemaal.

 • no-profile-image

  jopiesnel

  Te gek voor woorden dat jullie als varkensboeren elkaar iets misgunnen.We moeten samen optrekken.De biggenprijs word de laatste jaren bepaald door de export,de vleesvarkensprijs door `t grote europese aanbod.Hier zit de crux.Er moeten eerst minder vleesvarkens komen en dat zal met deze misere snel gebeuren

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Ook de pluimveesector die zit in het zelfde dioxinneschuitje als de varkenshouderij dit betekent in mijn geval elke dag 1500 euro verlies en dit is alleen eiergeld en voergeld dus zonder alle extra kosten dus strekte met ons ALLEN ermee

 • no-profile-image

  eric

  een beetje raar daar dat er Denemarken
  maar een kleine verlaging is van zowel vleesvarkens als biggen
  zij zijn wat betreft biggen export ook afhankelijk van Duitsland
  beetje raar dat we hier toch zo'n grote verlagingen hebben!!

 • no-profile-image

  boer

  Biggen zijn sinds artikel 10 status structureel 4 á 5 euro te duur. Dit is nu net wat de mester al jaren tekortkomt. Ook volgens de Boerderij van afgelopen week hebben de fokkers in 2009 en 2010 redelijk goed verdiend. Dit is dan natuurlijk ook de reden dat de fokkers het gas erop blijven houden, met alle dramatische gevolgen van dien. Helaas gelden deze redelijke verdienste niet voor de mesterij. Graag met reacties wel bij de feiten blijven.

 • no-profile-image

  john

  4 a 5 euro te duur? volgens mij hebben de mesters in Nederland de biggen altijd 4 a 5 euro te goedkoop gehad boer drijfzand.. als een goedkope big de drijfkracht is van de nederlandse vleesvarkenshouderij dan pak maar in of ga zelf maar biggen fokken. Heb van de KI begrepen dat er momenteel 1000 zeugen per week minder geinsemineerd worden. Dit loopt al sinds november. We zijn in nederland dus al 13 000 zeugen armer.. dit betekent een daling van ongeveer 65 000 vleevarkens per week in november en december dit jaar. Oh ja de fokkers die stoppen, leveren echt niet op duitsland maar worden geplukt door nl mesters die het anders niet bol kunnen werken.

 • no-profile-image

  johnny

  John, als de rest van de vermeerderaars 1 big per zeug meer produceert, dan zal het aantal biggen per week zeker niet zakken.

 • no-profile-image

  boer

  John, zoals gewoonlijk schreeuw je maar weer wat in de rondte. Graag wel bij de feiten blijven. Zelfs de Boerderij onderstreept mijn verhaal. Dus.

 • no-profile-image

  mester

  dat is niet waar boer drijfzand,sinds de nvv biggenprijs er is is de prijs 4 euro hoger ,zie je de laatste weken weer met de nvv prijs,voledig niet realistisch,en de mester betaalt het gelag,ik gun iedereen het zijne maar dit klopt gewoon niet.

 • no-profile-image

  boer

  Klopt, mester deurne. Artikel 10 status zorgt voor een makkelijker export van biggen, dus prijsopdrijvend. Ook is het algemeen bekend dat de N.V.V. de biggenprijs kunstmatig hooghoudt, naar Nederlandse maatstaven dan. Dat ze nu weer geen prijs afgeven betekend dat ze weer de fokkers willen ontzien. Zal woensdag een minimale verlaging worden, de N.V.V. kennende. Ik gun ieder een goede boterham, maar deze notering klopt van geen kant.

 • no-profile-image

  Boer

  Koop dan op een andere notering boer Drijfzand in plaats van jouw eeuwige klaagzang hier. Of is je naaste omgeving je al zo zat dat je hele dagen achter het schermpje zit?

 • no-profile-image

  boer

  Boer, Klaagzand. Het is mij een genoegen dat jij dit allemaal leest. Ja, de waarheid kan voor sommige erg confronterend zijn. Maar zoals eerder gezegd geen paniek, als deze heisa weer is overgewaaid, dan blijft alles weer zoals gewoonlijk weer bij het oude. Verder heb ik ook deze keer weinig positiefs melden, of het moet die -9 zijn i.p.v. -23.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.