Varkenshouderij

Achtergrond 294 x bekeken 43 reacties

Vleuten verlaagt biggen minder dan NVV

De beurscommissie in Vleuten verlaagt haar verwachtingsprijs voor biggen voor volgende week met 1 euro naar 19 euro per stuk. Deze prijsverlaging valt kleiner uit dan die van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Bij die laatstgenoemde organisatie daalt de biggenprijs voor volgende week met 2 euro naar 32 euro per stuk. De afzet van biggen loopt zeer moeizaam. Vleesvarkenshouders vinden de dieren al te duur ten opzichte van de huidige opbrengst van vleesvarkens. Zij verwachten bovendien een stijging van de kostprijs van vleesvarkens in de komende vier maanden door hogere voerkosten. Het is maar zeer de vraag of een hogere varkensprijs de stijgende voerkosten volledig compenseren. De Vleutense verwachtingsprijzen voor levende (€ 1,08 tot € 1,10 per kilo) en geslachte (€ 1,37 tot € 1,39 per kilo) varkens blijven gelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Het is inmiddels wel duidelijk dat de NVV prijs uitsluitend gericht is op de biggenmarkt( prijzen) in de duitse markt.
  De duitsers betalen euro 8.-- op de nedersaksen prijs. En hier is inmiddels weerstand tegen.
  De nederlandse markt is wat vriendelijker qua opleg van biggen

 • no-profile-image

  clochard

  Ik vrees dat de huidige malaise in de sector de doodsteek zal zijn voor veel zeugenhouders. De markt is al 3 jaar slecht de voerprijzen swingen weer de pan uit.Iedereen die op de boerderij komt pikt zijn graantje mee behalve boertje die is eigenlijk al virtueel failiet.
  Hoe moet dit verder?

 • no-profile-image

  john

  nederland is een export land voor biggetjes... Het is bijna traditioneel dat de prijzen in augustus zakken en in september onderuit gaan door een groot aanbod en een lage vraag voor vlees in december en januari. Het is hier al meer geroepen: 20% minder insemineren in de maanden januari februari maar en april. Het zeugenbedrijf blijft dan lekker doordraaien. In deze periode kan dan hard geselecteerd worden in de zeugenstapel en door inzetten van nieuwe fokgelten is die 20% reductie prima te halen! En elke big die we daarna produceren is geld!

 • no-profile-image

  klagers hebben

  Gaan de zeugenhouders klagen? De zeugenhouderij heeft nu al 2 jaar fors bovengemiddelde voerwinsten gehad! Kijk dan eens naar de mesters. Al drie jaar op rij een ondergemiddelde voerwinst!! Hier is de nood hoog. Fokkers hebben niet in de gaten hoe hoog de nood is bij mesters. De komende periode / jaren zal hier een correctie op gaan plaatsvinden. Dus fokkers, klaag nu niet, want het ergste moet nog komen.

 • no-profile-image

  knor knor

  Even een tip aan vleuten en NVV. Vooral Vleuten: de basis prijs begint het nulpunt te naderen en de netto prijs is nu meer toeslag dan basisprijs. Wissel daarom eens een 10-13 euro van de toeslag om in basisprijs, dan kan de basisprijs haar weg naar beneden verder volgen. En NVV: jullie notering is ook al geen netto notering meer. Ook hier zijn de toeslagen uit de hand gelopen. Jullie kunnen ook zo 2-3 euro inwisselen. Geeft een helderer beeld!! Anders dwingt de markt (lees mesters) wel om de toeslagen de komende perioden naar beneden te corrigeren.

 • no-profile-image

  john

  Dus de basisprijs zakt doordat de mesters de hoge toeslagen niet meer willen betalen.. Als ze dan die extreme toeslagen eens verlagen en de basisprijs hetzelfde houden..

 • no-profile-image

  Mester

  Kwaliteit-toeslagen in combinatie met voldoende openheid tussen vermeerderaar en vleesvarkenhouder zijn voor beiden rendabel. Wanneer je echter denkt voor 30 Tempobiggen uit een T20-zeug ook nog een toeslag te beuren, dan heb je de laatste tijd in een hol geleefd. Je hoeft geen gedeeltes van een jaar minder zeugen te houden, begin eerst maar eens het volle jaar je te richten op 27-28 kwaliteitsbiggen.

 • no-profile-image

  john

  als mijn mester tempo's wil zodat er een groot aandeel tgc, en andere minder smakelijke bijproducten in het voer kunnen dan produceer ik deze. Voerkosten van 44 tot / met 46 cent per kg groei komen in zicht dan produceer ik deze toch. De biggen hoeven niet de bonus op te leveren want heb er niet veel werk mee. Maar het probleem is dat we elk jaar flinke toeslagen uitslepen. Als de vraag uitvalt doordat de biggen te duur worden (die met die hoge toeslagen) dan kan de handel alleen de marge vasthouden door de basisprijs te laten zakken. Hierbij worden alle boeren gedupeerd ook de boeren de minder luxe biggen produceren.

 • no-profile-image

  John

  Die toeslag ben jij dan kennelijk niet nodig John, maar ik wel. Produceer jij op de manier zoals het jou goed uitkomt, doe ik dat ook. We hoeven ook niet allemaal hetzelfde te doen, toch? Ik neem genoegen met 27 goede piétrainbiggen en lever mijn jarenlange vaste mester elke week een gelijk aantal biggen voor een mooie prijs (nu 40 euro). Ga dus zeker niet op bepaalde momenten in het jaar minder insemineren.

 • no-profile-image

  john

  dus jij ziet ook niet liever 50 euro i.p.v. 40 euro voor een biggetje? Aan een big van 50 euro is iets te winnen, aan die van 40 niet. Na deze dip zullen er weer enkele conculega's minder zijn en de prijzen weer klimmen maar ondertussen kost deze strijd ons heel veel geld...

 • no-profile-image

  all in-all out mester

  Heren biggenfokkers, realiseren jullie niet dat bij de fokkers de produktie meer is uitgebreid dan bij een mester. Stopt er ergens een fokker met 200 zeugen en een produktie van 22 biggen per zeug, dan nemen jullie de zeugenrecht over en produceren jullie met die rechten misschien wel 1500 biggen extra! De daggroei van een varken is de laatste decenia echter eerder gedaald dan gegroeid. Probeer als fokker eens biggen te fokken die 1000 gram per dag kunnen groeien en ook nog kwalteit houden, dan kan ik op jaarbasis 1000 biggen extra biggen kopen

 • no-profile-image

  john

  voerleveranciers doen graag onderzoek om de biggenproductie te verhogen. elke extra big moet grootgebracht (115 kg) worden en daar is voer voor nodig. Maar extra groei realiseren bij de vleesvarkens betekent een reductie van het voerverbruik: minder dagen groei = minder onderhouds voer. stel je varkens groeien 750 gr. of 1000 gr. dat betekent 25% minder ligdagen: onderhoudsvoer is ongeveer 900 gram. 30 dagen * 900 = 27 kg voer. (5 euro) Die wil de voerleverancier natuurlijk graag verkopen. Als vleesvarkenshouder zul je je voerleverancier en veearts aan moeten spreken op groei van de varkens. Stel een doel en als dat niet gehaald wordt zoek je de volgende. Door voerleveranciers te selecteren op groei komt er meer onderzoek en betere voeders en komt bij jullie die 1000 gr. groei ook in zicht!

 • no-profile-image

  Mester

  All-in all-out mester, je hebt groot gelijk. De Nederlandse en Deense vermeerderaars kunnen alleen nog maar denken in aantallen biggen per zeug. Ze zijn er nog trots op ook. Ondertussen piepen ze nog harder dan die laatste lichte biggetjes, dat de prijzen tegenvallen.

 • no-profile-image

  varken

  Gemiddeld 1000 gram groei is nog even een utopie denk ik. De betere biggen die niet hoeven te prikken zullen dit het 1e halen, maar dan lever je zoveel aan vleeskwaliteit in dat dit de slachterijen niet willen. Ik denk dat de markt bepaald hoe hard onze varkens mogen groeien en niet de voerleverancier. Je kan wel 1000 gram varkens hebben maar als het vlees kwalitatief de norm niet haalt dan heb je weer niets. Of kunnen jullie pietrains fokken die 1000 gram groeien met 58% vlees en >50% AA. Ik krijg dat niet klaar.
  Ik ben het niet met John eens dat voerleveranciers er belang bij hebben om de rem op de groei te houden en zo meer voer af te kunnen zetten. Meer groei is meer rondes en dus ook meer biggen door je stal heen. De plaatsen blijven toch vol liggen en 1000 gram groei geeft een ongunstige voerconversie.
  Ik denk dat veel groei het meest gunstig is voor de voerleveranciers, maar veel groei kost ons vleeskwaliteit en ik weet niet of we dat met z`n allen willen. Ik denk juist dat wij het moeten hebben van de vleeskwaliteit en door het beter te doen dan een ander door de beste produkten in de schappen te leggen. Wij moeten het van de export hebben en als wij de bunkermarkt op moeten met varkens die slechte vleeskwaliteit geven verliezen wij altijd.

 • no-profile-image

  fokker

  kan mij iemand vertelen wat ik nu moet beuren voor een goede piétrainbiggen
  350 stuks per levering

 • no-profile-image

  Elitebeer

  Piétrainbiggen? Of heeft de beer enkele zwarte vlekken? In Nederland denken ze al snel dat ze kwaliteitsbiggen hebben.

 • no-profile-image

  Mester zoekt Pietrainbiggen

  @ fokker.
  Voor 350 biggen per week kun je incl Circo en Mycoplasma enting een toeslag op NVV van + 4 krijgen

 • no-profile-image

  all in-all out mester

  Ik blijf erbij: Waarom kon laatste 10 jaar de produktie per zeug met meer 25% groeien, terwijl in die periode daggroei eerder terugliep dan toenam. Fokkers vroegen om hoogproduktieve zeugen, is dat geen korte termijn denken?

 • no-profile-image

  voorlichter

  John, ik ben het niet echt met je eens
  Kom bij minstens 150 bedrijven in binnen en buitenland. De gezondheid van de biggen maakt de groei, niet het voer.Het ondereind van de biggen (nummer 28,29,30 en verder) bepalen de groei, voer speelt wel mee maar gezondheid speelt een grotere rol.

 • no-profile-image

  U vraagt

  Eens met voorlichter en mester, de grootste boosdoener blijft echter buiten schot en dat zijn de genetica leveranciers. Zij hebben massaal verzuimd om kwaliteit in het fokdoel op te nemen, volledig blind gefokt op grote aantallen. De vermeerderaar is de koopman van de fokker en had alleen vraag naar veel levend geboren biggen.

 • no-profile-image

  john

  dus een fokker die 27 biggen heeft kent geen ondereind???.. elke fokker heeft ondereind. Bij mij gaan alle biggen die op 70 dagen leeftijd geen 23 kg wegen met de slachtbiggen mee. Door gericht te sturen met voeding (kraamhokken en batterij), de biggen goed opvangen in warme hokken en voldoende ruimte, voerplaatsen en drinknippels te geven is het mij gelukt om het aantal gespeende biggen wat op 70 dagen geen 23 kg weegt terug te brengen naar 1%. Ik werk niet met papjes en moederloze opfok.

 • no-profile-image

  voorlichter

  John, je hoeft je niet aangevallen te voelen, ik zeg alleen dat gezondheid meer doet dan voeding en dit is een feit geen mening

 • no-profile-image

  john

  Voel me ook niet aagevallen. het probleem met voeding en gezondheid in relatie tot groei is hier ook aangekaart: laat je de varkens hard groeien dan gaat de karkaskwaliteit onderuit.. op dit gebied mag nog veel onderzocht worden. Vond het ook even frusterend dat mijn varkens uit de ziekenboeg beter prikken dan varkens die uit de reguliere afdelingen geleverd worden...

 • no-profile-image

  prik

  het prikken van varkens bij de slachthuizen dat zou eens onderzocht moeten worden , daar klopt nog steeds niks van . een groot grijs gebied maar we moeten geloven dat t 100 procent goed is . maar ik twijfel ten zeerste ze prikken wat hen t beste uitkomt !!!maar ik ben mar boer dus bek houwe en gewoon afgeven die varkens

 • no-profile-image

  jonge4

  Ja die John uit Brabant, daar klopt niets van! ene keer is ie fokker dan is ie vermeerderaar, nu is ie waarschijnlijk weer mester...
  Dan heeft ie eigen bedrijf , dan heeft ei huurbedrijf dan heeft ie varkensrechten dan huurt hij varkensrechten .......
  je weet het nooit met die kerl

 • no-profile-image

  john

  heb op mijn bedrijf enkele mesthokjes op mijn vermeerderingsbedrijf.. gaan nu dragende gelten in maar in het voorjaar leg ik daar restbiggen en biggen die ik over heb. maar mesten is niet mijn prioriteit nee. En rechten heb ik niet nee. alles geleased bevalt me goed.

 • no-profile-image

  qw

  Kazantip.com een keeer wat anders

 • no-profile-image

  Varken,

  13 EURO van de toeslag in de roepprijs en er zal weer begrip komen voor de biggenprijs van de beurs!

 • no-profile-image

  ook fokker

  @ mester zoekt pietrainbiggen. 350 biggen in de week is NVV +2 (koppelgrootte) +2 (pietraintoeslag) + 2 (circo/ mycoplasma) = NVV + 6. Moeten dan wel eersteklas biggen zijn (autofom 100 punten, groei > 800 gram).

 • no-profile-image

  fokker

  Fokker Overijssel, ik ben het met jou eens. Ontvang zelf voor 500 biggen met gelijke klasse 6 euro op NVV, de vleesvarkenshouder betaalt na transport en commissie plus € 7,50.

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  jaja maak elkaar maar gek. Werkelijkheid is straks wel anders

 • no-profile-image

  knorretjes

  beste jhon jij mag jou mening hebben maar heb een kleine kanttekening, Jij zegt varkens uit de ziekenboeg maar wil daadwerkelijk ons imago verbeteren dan is het je restalfdeling.
  ik heb geen mestbedrijf maar n varkenshouderij is het zelfde maar mensen vragen ernaar en dan kun je ook de positieve kanten van het boer zijn laten horen
  succes

 • no-profile-image

  jeroen

  Deze week mijn vermeerderaar ook maar eens 2euro in toelag terug gezet. De rek is eruit bij de vv houders.

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  werkelijkheid komt in beeld

 • no-profile-image

  boer

  Wat is het toch een financiële bende overal. Biggen moet geld bij, varkens moet geld bij, en dan nog de mest waar iedereen mee blijft zitten, wat een bende. Zullen we dan maar eens een keer haast maken om minder dieren te gaan houden, de voordelen hoef ik inmiddels niet meer op te noemen. Of zijn we daar te stom voor?

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  @Jeroen, stoere taal. En bij de niet tevreden knorknor bespeur ik toch een vorm van leedvermaak. Ook bij andere vleesvarkenshouders op dit forum merk ik dat ze de zwarte piet steeds bij de vermeerderaars leggen, biggen te duur, kwaliteit niet goed etc. Feit is dat de biggen niet te duur zijn (waren), maar dat de varkens niet genoeg opbrengen. En als je als vleesvarkenshouder het dan allemaal zo goed weet, waarom ga je je eigen biggen dan niet fokken, of wordt je zelf vermeerderaar? Ik heb het er de laatste jaren verrekte weinig zien doen, andersom wel! Ik daag ze uit, kan men eens ervaren hoe het is om echt aan het ondereind te zitten.

 • no-profile-image

  jeroen brabant

  Hij vermeerderaar oost nl. Gaan we lekker bijdehand zitten doen. Feit is gewoon dat vv houders de laatste jaren veel te wienig verdient hebben . Een gezonde sector begint bij minder biggen. biggen zijn in nl geforceerd hoog gehouden onder aanvoering van de nvv (lees nerlandse vakbond vermeerderaars). In het voorjaar snel met de prijs omhoog omdat de export goed loopt, en nu niet doorzakken omdat de vaste koppelingen goed doorlopen.

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  vermeerderaar oost.nl Feit is dat ik vanaf 2007 gemiddeld genomen niks verdiend heb. Kan mijn fokker niet zeggen. Die koopt er zo maar een bedrijf bij Heeft goed VERDIEND zegt hij.

 • no-profile-image

  topfokker

  zeg knorknor maar niet tevree kennen ij elkaar soms. kan op het moment niet zeggen dat er veel verdient word. kost geoon zwaar geld.

 • no-profile-image

  Leverancier

  Goed zo varkenshouders. Vooral elkaar aanvallen en kapot maken. Ondertussen lachen jullie leveranciers zich een breuk en blijven te allen tijden lekker door verdienen. Wij zijn nu al aan het uitdenken hoe we 40 biggen uit een zeug kunnen fokken en hoe we daar 1500 kilo voer door heen kunnen jagen. De biggen vanaf dag 1 op een duur papje en de vleesvarkens een duur astronautenvoertje.

 • no-profile-image

  knor

  Inderdaad leverancier, kan mij iemand uitleggen hoe het kan dat blijkbaar 80% vd varkenshouders niets of weining verdiend, terwijl de mengvoerindustrie bulkt van het geld. Stop er eens mee om slaafs achter je voorlichter aan te hollen, en trek je eigen plan. En als je dat niet kunt , is het ook het verstandigst om te stoppen.

 • no-profile-image

  knorknor maar niet tevree

  TOpfokker midden van land. weet niet of wij elkaar kennen.Je moet lezen wat ik heb geschreven,heb het niet over nu,maar over de laatste 4 jaar. Zowel Vermeerderaar als vleesvarkenshouder moeten er aan verdienen. Maar dat toeslagen uit de hand lopen praat niemand me uit het hoofd.geen enkel big is die extreme toeslag waard.ook niet als de vleesvarkens voor export gaan.Verder succes en betere basisprijzen.

 • no-profile-image

  Wel klagen

  Knor Deurne, als je dan ook nog bedenkt dat jouw voorlichter 100 euro per uur kost, dan wordt hollen zeker stilstaan. Helaas, boeren willen kennelijk niet anders dan geld over de balk smijten naar hun leverancier zijn speeltjes. Het keuvelt toch zo gezellig.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.