Varkenshouderij

Achtergrond 24 reacties

Vion verlaagt varkensprijs niet

Vion verlaagt zijn Nederlandse varkensprijs deze week niet. Die blijft dus onveranderd op € 1,45 per kilo geslacht-gewicht. Als de overige Nederlandse slachterijen hun prijzen deze week ook gelijk houden, blijft het prijsverschil van 2 cent per kilo van vorige week in stand. Toen verlaagde Vion zijn varkensprijs met 5 cent per kilo, terwijl de noteringen van de overige varkensslachterijen met 7 cent per kilo daalden. Het aanbod van vleesvarkens is ruim voldoende. Varkenshouders houden hun dieren niet langer vast dan strikt noodzakelijk, omdat zij door de hoge voerkosten meer verlies lijden als de dieren zwaarder worden. Varkensvlees gaat moeizaam prijshoudend van de hand. Vion ontvangt voor varkensnekken 3 cent per kilo minder dan vorige week. Varkensschouders leveren 2 cent per kilo minder op. Dat betekent een daling van de opbrengst van het varkenskarkas met een halve cent per kilo. De Vion-varkensprijs ligt deze week 2 cent per kilo lager dan een jaar geleden. Door een wijziging van het prijssysteem in week 13 van dit jaar, brengen vleesvarkens deze week in werkelijkheid 12 cent per kilo minder op dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Zo zie je maar weer, de beurs vleuten kan je als boer ook niks meer mee.

 • no-profile-image

  john

  vaste prijs voor x aantal varkens per jaar daar kunnen we wat mee! en dan niet het 5 jarig gemiddelde maar de KOSTPRIJS.. produceer nu 8000 biggen.. als de slachterij aankomt om 7500 biggen te laden voor de kostprijs en de overbiggen verekenen voor de vrije markt prijs ben ik de eerste klant. Voor de vleesvarkens geld dan 7500 varkens voor de kostprijs. elk varken wat je meer grootbrengt voor de vrije marktprijs. 48,- euro voor een big en 1,50 per kg geslacht gewicht (90 kg) lijkt me een prima basis. De vrije markt zal veel meer fluctueren waardoor wij als boer veel sneller inspelen op vraag en aanbod. Welke slachterij, grossier, handelaar durft er afspraken te maken voor een jaarrond prijs bij de super en dit rechtstreeks terug te koppelen aan de boer? Het huidige systeem is ziek wij moeten het weer gezond maken.

 • no-profile-image

  ikke

  nou john, als zon afspraak er komt dan is de kans zeer groot dat een slachterij deze maakt met een zeer grote varkensmesterij, en over enkele jaren zitten deze in het buiteland, want hier is men tegen de megastallen, dus dan wordt je als (minder) mega, of iemand zonder deze afspraken helemaal de nek omgedraait

 • no-profile-image

  boerke

  ik vind het wel een goed plan john, maar hoe steek je zoiets aan de vork?

 • no-profile-image

  oudje

  Hebben jullie nooit economieles gehad. Het eerste wat je leerde was dat de marktprijs altijd de kostprijs volgt met uitzondering als gevolg van calamiteiten.
  In het verleden waren er wel kostprijscontracten maar niemand wilde daaraan omdat de vrije markt altijd hoger is. Nu de Nederlandse varkenshouder zichzelf uit de markt heeft geprijst met overproduktie moet men niet de schuld leggen bij de handel en supermarkten. Die proberen tenminste nog het overschot weg te werken op de Oost Europese markt. Dit tot woede van de boeren daar. De kiloknallers e.d. zijn toch ook een gevolg van de overproduktie? Je gaat toch niet stunten met iets wat schaars is.

 • no-profile-image

  john

  mwa wij hoeven de supermarkt niet de schuld te geven dat ze onder de kostprijs verkopen dat doen we immers zelf ook. het grote probleem is dat we onder productie cyclus van zaad tot karbonaat dik 10 maanden is.. minder insemineren betekent pas over 10 maanden resultaat.. dus 10 maanden verlies. als ik 300 biggen meer maak voor de vrije markt en deze staat op 20 euro dan overweeg ik wel 3 a 4 keer of ik die biggen wel groot breng of verkoop aan de kattenvoerfabriek. dus eerder bijsturen in productie.. zobiezo 10 % minder dieren in de stal maakt ons sector ook weer meer flexibel waardoor we weer meer marktmacht hebben. Als de varkens weg MOETEN kost het geld, als de varkens weg KUNNEN verdienen we geld.

 • no-profile-image

  boerke

  Ondernemen is nooit zonder risico. Het blijft altijd vraag en aanbod wat de prijs bepaald. 10% minder dieren houden verhoogt de kostprijs, daar zie ik niets in. Vroeger waren er ook voergeld contracten en zo, dat is voor nu geen oplossing. "het is nog nooit zo donker geweest of het is weer licht geworden"

 • no-profile-image

  john

  10% minder dieren betekent in mijn geval van 8000 biggen naar 7200 biggen. Mijn kostprijs is nu 37 euro. (alles betaald, wat over is, is voor mij) 28 euro zit in het saldo. 9 euro zijn vaste kosten. Deze worden door het houden van minder dieren 10 euro.ook zijn er de gemiste inkomsten van 800 biggen. De gemmidelde opbrengstprijs is 41 euro. Hier zit dan een gat van 3200 euro: 44 cent per big. De gemiddelde biggenprijs moet dus gemiddeld 1,44 hoger worden als we 10% minder dieren in de stal stoppen om hetzelfde te verdienen als met een propvolle stal. Voor een extra toeslag van 1,50 op NVV wil ik er wel over denken om 10% minder zeugen te houden.

 • no-profile-image

  ikke

  het probleem is als hier minder varkens gehouden worden, dit gat direkt door het buitenland wordt opgevult, en nederland steeds meer marktaandeel verliest. Ik zie maar een oplossing, een uitbraak van een varkens ziekte, welke veel varkens ruimt. En ik hoop natuurlijk dat het ergens anders is als bij ons in de buurt. Dit klinkt erg hard,en is het ook, maar is de enige oplossing.

 • no-profile-image

  Ronald

  Ik zie ook maar 1 oplossing en dat is dat is dat meneer IKKE ui THUIS gewoon even ergens in een hol gaat zitten en daar blijft met zulke praatjes. Man je weet niet wat je zegt!

 • no-profile-image

  boerke

  inderdaad, die praat van ikke slaat helemaal nergens op. een oplossing op korten termijn zou mischien zijn dat de slachthuizen het aanbod beter sturen, als ze iets meer varkens nodig hebben allemaal verplicht, afhankelijk van de gewichten op je bedrijf wat meer leveren, bij hapering van de afzet eventjes ietsjes minder, iediaal is dat ook niet, maar wel snel te realiseren

 • no-profile-image

  boerke

  10% minder dieren houden en dan maar hopen dat we meer krijgen voor onze dieren. Lijkt een beetje op de cooperatieve gedachte en je weet hoe dat werkt in dikkoppen land: hebbe hebbe en nog eens hebbe. Wij zijn niet anders, als het voer goedkoop is willen we ook niet meer betalen voor de soja om de arme zuidamerikaanse boeren te helpen.
  De kostprijs moet hier flink omlaag!! Varkens ziekt is geen oplossing is al gebleken tijdens de varkenspest in '97

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  hey john je hebt een kostprijs van 37 euro ben erg benieuwd hoe die is opgebouwd mijninziens heb je nogal wat vergeten kun je hier transparranter zijn
  ben erg benieuwd voer mest afschrijving rente dierenarts verzekeringen personeel reparaties energie rendac belastingen ki dierbenodigheden strooisel ik ben vast nog wel iets vergeten groeten van wel alles tellen

 • no-profile-image

  Jan

  Ja John, ook die duitsers kunnen kunnen tellen. Ook al komen die uit Brabant !

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ja jan het is toch zo of ben ik nou gek

 • no-profile-image

  boerke

  wij hebben een gesloten bedrijf, en een gedeelte van de biggen moeten we verkopen. daarom is het niet zo makkelijk om de kostprijs van de biggen uit te rekenen, maar een ding weet ik wel, dat ie flink boven de 37 euro ligt!

 • no-profile-image

  boer

  Dan kunnen de biggen nog wel een tientje naar beneden wanneer de kostprijs zo laag is. Biggen worden kunstmatig hooggehouden, want je wordt platgebeld om alsjeblieft biggen af te nemen. Ze zijn momenteel aan de straatstenen niet te slijten. Dus mesters, na jaren van verlies wordt het de hoogste tijd om eens een keer op onze strepen te staan. Dus naar beneden met die prijs c.q. toeslagen. Een manier is ook om 2 weken niet op te leggen, kijken of ze dan niet goedkoper worden. Er is al veel te veel geld verloren de laatste jaren in de mesterij!

 • no-profile-image

  john

  dacht dat ik altijd aan de hoge kant zat met mijn kostprijs maar merk dat het hoger kan. mijn uitgangspunten: 29,5 goede afgeleverde biggen per zeug (8000 op jaarbasis) voerkosten per big 18 euro, 3 weken spenen, geen entingen, gezondheidskosten < 25 euro per zeug.. gas water licht 60 euro. Variabele kosten 23,5- euro ex btw vaste kosten incl mest en rente + aflossing 12,3 euro ex btw. Gem bigprijs 5 jarig = 41 ex btw. dan blijft 5,2 euro voor mij Maar mesters tot nu toe draaien jullie een bovengemiddeld jaar en de zeugenhouders ondergemiddeld (historische lijn) Als jullie over een half niet zelf de stal in willen om biggetjes te fokken voor een kostprijs zoals wij die realiseren moet je maar zuinig zijn op je relatie met de vermeerderaar. Als je twee weken niet op legt gaat de bigkwaliteit onderuit (proppen in de stal)en zit je een hele ronde met de gebakken peren... anders probeer het zelf maar eens er komen nog genoeg stallen voor ongeveer 100 euro per pl./jr

 • no-profile-image

  boer

  Aan Johnnyboy, onze econoom. Ik wist niet dat je kwaad werd.

 • no-profile-image

  boerke

  inderdaad veel getallen, ik vraag me af wat je er mee kunt en wat heb je eraan om het op deze site te zetten. De lopende rekening zegt vaak genoeg.

 • no-profile-image

  john

  ik ben blij dat ik mijn kostprijs goed in beeld heb. Heb me eigen aangewend om elke 2 maanden de kostprijs te evalueren en er zo boven op te blijven zitten.. resultaat in de stal is het belangrijkste maar houd goed in de gaten waar de centen die je uitgeeft allemaal heen gaan. Aan de opbrengstkant kan ik niet veel doen. Ik kan wel zorgen dat ik voldoende goede biggen lever met zo min mogelijk kosten. Maar de stelregel is zo'n beetje elke big die je meer produceert dan gemiddeld verlaagt de kostprijs met 1 euro. of minder dan verhoogt de prijs met 1 euro. Produceer je 25 biggen dan zal de kostprijs ongeveer 4,5 euro hoger liggen. dik in de 40 euro..

 • no-profile-image

  John

  Zeker goed om je kostprijs in beeld te hebben. Wel altijd arbeid meetellen, anders kun je beter naar een baas gaan werken. Met 5 euro arbeid per big komt iedereen met zijn kostprijs boven de 40 euro uit. Kijk ook uit met de stelregel 1 big = 1 euro. De extra big kost niet alleen biggenvoer, maar ook zeugenvoer. 40 euro - 18 euro voer is 22 euro is € 0,75 per big en dan praten we nog niet over extra arbeid, kosten voor evt. moederloze opfok, kwaliteit, enz. Het is niet voor niets dat gesloten bedrijven vaak 26-27 biggen produceren en pure vermeerderaars rond de 30. De eerste groep kijkt eerst naar kwaliteit en dan naar hoeveelheid. De tweede groep kijkt precies andersom en daarmee niet veel verder dan hun neus lang is.

 • no-profile-image

  john

  moederloze opfok heb ik geprobeerd maar begin er niet aan... kleine biggetjes euthaniseren geeft meer rendement. Heb nu 14,5 levend geboren biggen. gemiddeld gaat er een kleine big verloren. Dan heb ik 13,5 goede biggen per worp. Hier nog wat doodliggers en andere uitval vanaf dan speen je toch zeker 12 mooie biggen. met een worp index van 2,53 komen er 30 hele mooie biggen. Oh ja voor die extra biggen hoef je de zeugen niet meer te voeren. Als je de zeugen minder voert krijg je ze cadeau... Grote tomen worden wel verwend met pap in de week voor spenen. In de slechte jaren maakten de zeugenhouders grote sprongen in reproductie door de voerhoeveelheden te verlagen.. En ik houd ook zeker rekening met mijn mester. elke big die met 70 levensdagen geen 23 kg weegt gaat als slachtbig weg. Door gericht te sturen is dit percentage in een half jaar gedaald van 4% naar 1%. Dit kan ik controleren door mijn biggen wekelijks met een andere kleurtje te blikken.

 • no-profile-image

  exvionboer

  volgens mij heeft dit niks meer met vion te maken, die moest nog 2 cent inhalen om dat ze die al jarenlang te weinig betaald hebben.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.