Varkenshouderij

Achtergrond 292 x bekeken 17 reacties

VS verwacht saneringsgolf in Europese varkenssector

Een golf van bedrijfsbeëindigingen is komend jaar te verwachten in Europa, met Frankrijk voorop. De Europese varkensstapel krimpt tot de kleinste omvang in tien jaar. Die verwachting staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw over de Europese varkenssector.

Het rapport wijst op de strengere dierenwelzijnsnormen en milieu-eisen in de EU als oorzaak. Daarbij komen hogere voerkosten en dat zorgt er voor dat de lust om te investeren bij veel varkenshouders minimaal is. Dat de golf van bedrijfssluitingen in Frankrijk begint wijt de USDA aan de matige winstgevendheid van de Franse sector en het gebrek aan vernieuwing.

De USDA verwacht dat het aantal varkens in de EU zal terugvallen tot 150,7 miljoen dieren. In vijf jaar tijd zijn dat er 11 miljoen minder. De tegenvallende vraag naar varkensvlees in combinatie met groeiende concurrentie van Brazilië en Thailand op de wereldmarkt werken remmend op verdere ontwikkeling van de sector.

De verwachting is bovendien dat de export van levende varkens voor de slacht naar Rusland sterk zal terug lopen omdat Rusland een douane-unie is aangegaan met Wit-Rusland en Kazachstan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Mark, wanneer je een beetje objectief de varkenswereld bekijkt, dan kom je tot de conclusie dat we allemaal een doodstrijd voeren, die voor de één wat langer duurt dan voor de ander.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Want die eisen hebben te maken (vloeien voort) uit die "milieuvervuiling" die juist door het zwijgen van de intensieve veehouderij in stand wordt gehouden.

 • no-profile-image

  Hans

  Nou Mark uit Utrecht, nou jij weer. Of begin je nu zelf ook in te zien dat al die verwerkende industrieën in NL daar alleen maar zitten omdat er een stel van die rare varkensboeren zijn, die, voor onder de kostprijs, bereid zijn om het afval van deze industrieën te recyclen, terwijl deze varkensboeren hun eigen afval (wat geen afval is) alleen maar kwijt kunnen door er dik voor te betalen. Mark, ga is een half jaar stage lopen in het buitenland, de maner om van je bedrijfsblindheid af te komen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hans, heb je iets begrepen van het mestverhaal dat ik nu al maandenlang vertel? Dan heb je meteen antwoord op je vraag. Dat mestprobleem waar je ook nu weer aan refereert, is er helemaal niet. Dit "probleem" is gecreëerd door rekenfouten. Dus als je het beste met boeren voor hebt, moet je eerst die zgn. milieuvervuiling de wereld uithelpen. Helaas lopen we daarbij tegen het probleem aan dat de meeste intensieve bedrijven heel goed uit de voeten kunnen met de mestwet. Zij zwijgen daarom als het graf. Ze denken nl. dat dat heel erg slim is. Op de lange termijn echter graven ze door dat zwijgen een graf voor de hele landbouw. Dàt snappen ze nog niet. Maar dat komt nog wel.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hans, wat vang jij van de overheid voor je bijbaantje om boeren te bewegen te emigreren?

 • no-profile-image

  Hans

  Ja kritische lezer, ik begrijp het wel. Voor ik emigreerde werd er thuis in Twente ook 300 kub stront op een ha gegooid, en dan maar pochen op de mais! Maar de finesses en exacte waardes van de mestproblematiek zit ik niet in. Echter als we de NL mestproblematiek aan Braziliaanse boeren moeten uitleggen, dan wordt er meewarig gelachen. In NL is mest een afvalproduct dat men op allerlei manieren probeert te recycleren en waarvan een bepaalde, in de wet vast gelegde, hoeveelheid, op de grond, onder ook weer in de wet vastgelegde, omstandigheden, mag worden uitgereden. PUNT. Of dat nou, vanwege een andere berekeningsmethode, meer of minder is, heeft alleen maar uitwerking in de mestprijs. In Brasil is mest een waardevolle grondstof, koffieboeren zijn er gek op, en betalen er goed voor, vooral stapelbare kippenmest, wat ze je uit de stal komen ophalen, scheelt weer in de schoonmaakkosten. Dus waar mest bij de NL bedrijven als een kostenpost wordt opgevoerd, bij ons is het opbrengst-post. Dus als je het beste met boeren voor hebt, .........!

 • no-profile-image

  Boer

  Hans heeft een punt. In de nederlandse vakbladen lees je veel over hoe goed de nederlandse boeren het doen. Dat is ook wel zo maar al de zwaktes van de nederlandse landbouw die wij vanuit het buitenland zien blijven (mischien uit fatsoen?) onderbelicht. Hans heeft gelijk. Nederland is als je er met een kritische blik naar kijkt helemaal niet zo'n logische plek om zoveel vee te houden omdat het voor die aantallen te klein is. Ook als de veestapel nodig is voor het recyclen van afval kan deze nog steets flink worden ingekrompen. Toch wens ik jullie al het succes in de wereld want jullie zullen het nodig hebben met al die onzinnige investeringen en regels die nu en in de toekomst op jullie af zullen bijven komen.

 • no-profile-image

  koetje

  300 kub stront op één ha maisland Hans?Dat is ook de reden waarom wij hier nu met een kromme mestwet zijn opgezadeld.
  Omdat stront in de overschotgebieden als een afval stof wordt gezien zitten de mestarme gebieden nu met de gebakken peren.

 • no-profile-image

  mark

  Hansje uit Brazil, meen je nu echt dat je het daar beter kunt produceren? Wij zitten bij haven van Rotterdam, wij zitten in de kern van Europa. Meen je nu ook nog echt dat wij het alleen van de soja moeten hebben. Het grootste gedeelte van ons voeder komt uit de verwerkende industrie van de consumenten. De grootste resycling vind plaats bij ons! Zouden we dit niet hebben dan kijk eens hoeveel afvalverbranders/vuilstorten nodig zijn. Daarom zijn we hier ook trots op onze manier van boeren. We moeten alleen nog eens zorgen dat wanneer er een bootje soja van jullie afkomt dat we deze met mest terug sturen, zodat jullie de akker goed kunnen bemesten en daarbij geen oerwouden hoeven te kappen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En dat die Braziliaanse boeren meewarig lachen om de mestwet in Nederland kan ik me voorstellen. Het zal niet lang meer duren voor de hele wereld zich krom lacht om dit land. Ik snap werkelijk niet dat je dit als land wilt.

 • no-profile-image

  Hans

  Tja, hoe harder je hebt meegevochten, des te erger is het om te verliezen. Wat is er nou mis met een natuurgebied, partij van de dieren, of een cloorkip uit Verweggistan? Als je objectief de varkenswereld bekijkt, moet je in NL geen varkens willen houden, die moet je namelijk daar houden, daar waar het varkensvoer verbouwd wordt. Wel is van de varkenscyclus gehoord? ook al probeert 90% van de varkensboeren de cyclus te omzeilen door domweg met een hoop geleend geld door te produceren steil tegen de markt in, dan nog zorgt die andere 10% voor het zelfde effect. Voer duur, varkens goedkoop.

 • no-profile-image

  Hans

  Kritische lezer, als je het beste met boeren voor hebt, wat zou je ze dan anders willen adviseren? Ook al ga je nog maar naar Dld, dan ga je er al op vooruit!

 • no-profile-image

  john

  die lap vlees uit brazilie die daar geexporteerd wordt bevat ook mineralen.. die jullie het land uitwerken. Maar ik snap hans wel. In brabant hebben we bewezen dat we door het houden van (relatief veel) vee op arme gronden deze vruchtbaar en productief krijgen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hans, die situatie zoals die bij jullie is, zouden wij ook zo weer terug hebben. Maar dan moeten de intensieven hun mond wel opendoen. Als de fouten in de mestwet naar buiten komen, dan duurt het niet lang of de mest is hier ook weer een waardevol product (wat het natuurlijk ook is). Dan zijn we zo weer terug bij de situatie dat akkerbouwers weer moeten betalen voor mest. Daar staat tegenover dat akkerbouwers hun land weer voldoende kunnen bemesten. Alles staat of valt met de saldo-boeren. Zolang zij zwijgen blijft er een milieuprobleem en zal mest een afvalproduct blijven. En kan de overheid doorgaan met haar smerige politieke spelletjes.

 • no-profile-image

  pete

  Ben dit jaar weer eens terug geweest in Nederland. Je ziet het gewoon aankomen, de varkenshouders worden groter om de luchtwassers en andere kosten opdrijvende eisen te kunnen betalen. De kleine die niet uitbreiden stoppen over een paar jaar en als de groeiers over tien jaar moeten vervangen of verkopen is het voor hun ook afgelopen. Te groot en te duur. Er zijn aantallen nodig om iets rendabel te maken ook in de toeleverende bedrijven en daar word ook flink in gehakt. En in het buitenland snapt niemand dat je nog kunt boeren in nederland als je zulke kosten moet maken en zoveel ambtenaren moet onderhouden.

 • no-profile-image

  mark

  Mensen zie hoe het buitenland hierop inspeeld! Onze markt wordt overgenomen door rusland en USA en wordt meerdere malen zo groot. Daar geen welzijns eisen, daar geen millieu problematiek. Over 10 jaar hoeven we in NL niet meer te werken, hebben allemaal een natuurgebied naast ons en regeerd de Partij van de Dieren en importeren we ons chloor kipfileetje vanuit verwegistan. Hoe lang houden we dit nog vol!?

 • no-profile-image

  Hans

  Mark uit Utrecht-tje, dat meen ik niet alleen, het is gewoon zo! Onze gronden waarop ons voer verbouwd wordt, zijn goedkoper, onze arbeid is goedkoper, onze stallen zijn goedkoper, ons klimaat is beter, twee oogsten per jaar, en de Braziliaanse varkenshouderij laat een gestaag groeiende lijn zien. China lonkt. Brazilianen zijn bij uitstek vlees mensen, vlees producente en vleeseters en er is mooi vlees te zien. In NL zijn nu de varkens goedkoop, het voer duur, in 2013 komt er een klap omdat iedereen dan aan de nieuwe regels moet voldoen en in 2015 nog een klap, omdat dan het melkquotum wordt afgeschaft, en die extra koeienstront op het land moet waar nu de varkens stront gaat. Wees maar trots op je manier van boeren, nu het nog kan.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.