Varkenshouderij

Achtergrond 681 x bekeken 2 reacties

Robotscanner bij zeugen

Big Dutchman komt op de Eurotier met een robotscanner voor zeugen in voerstations. Twee dagen per groep volstaat om alle dieren te testen. De robot draait al op drie praktijkbedrijven.

De verplaatsbare inrichting moet per groep twee dagen in bedrijf zijn. Vijf tot zes keer automatisch scannen volstaat om alle zeugen met 99 procent zekerheid op drachtigheid te controleren. De robot fixeert de zeug in de box, na reiniging van de scanner wordt de echografie ingezet. De beelden worden automatisch vergeleken met circa 20.000 scans.
Big Dutchman verwacht dat de scanrobot zo'n €7.000 gaat kosten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vraag

  De grote meerwaarde van het scannen is het vroeg in de dracht scannen van zeugen. (binnen 21 dagen na inseminatie). Hierdoor worden er kostbare verliesdagen bespaard. Ook berige zeugen moet je er tijdens het scannen uit halen. ( te zien aan de structuur van de baarmoeder)Ook afwijkende eierstokken moeten gezien worden. Kan deze scanner dit allemaal?
  De aanschaf van de scanner zal het grote probleem niet zijn maar wel het onderhoud hiervan . De probe is een zeer storingsgevoelig onderdeel van de scanner en geeft veel reparatiekosten.
  Ik ben zeer benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen.

 • no-profile-image

  te ruime

  Deze scanner heeft een betrouwbaarheid van 99%. Dit betekend op een bedrijf van 500 zeugen met 1200 worpen per jaar dat er per jaar 12 zeugen gust in de kraamstal komen. Dit lijkt mij erg veel en dit zal geen enkele ondernemer acceptabel vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.