Varkenshouderij

Achtergrond 532 x bekeken 9 reacties

'Rek is uit vleesvarkensbedrijven'

Over de eerste helft van 2010 lag de gemiddelde voerwinst op vleesvarkensbedrijven op slechts 68 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken.

In de vermeerdering is de situatie beter. De voerwinst komt uit op 672 euro . Dat blijkt uit de jongste Agrovision-trendcijfers. Voor de tweede helft van dit jaar zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. Vleesvarkenshouders stevenen af op het vierde achtereenvolgende jaar met slechte verdiensten.

In de eerste helft van 2010 ontvingen vleesvarkenshouders € 1,29 per kilo geslacht-gewicht. Voor de biggen werd flink betaald, gemiddeld € 46 per big. Daar stonden wel lage netto-voerkosten van € 0,542 per kilo groei tegenover. Dit alles resulteerde uiteindelijk in een voerwinst van € 68. Na aftrek van de kosten voor de dierenarts, gas, water en licht resteert een saldo van € 61 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Met de voerwinst van € 68 leken de verdiensten in de vleesvarkenshouderij weer iets op te leven na drie opeenvolgende slechte jaren. Dat is echter een illusie. Met stijgende voerkosten en teruglopende opbrengstprijzen zal het zeker geen vet jaar worden. Traditioneel lopen de opbrengstprijzen in de tweede helft van het jaar flink terug. Die trend lijkt dit jaar zelfs al eerder ingezet te zijn dan voorgaande jaren.

Ondanks dat vleesvarkenshouders in de tweede helft van het jaar kunnen profiteren van goedkopere biggen, is dat geen garantie voor meer inkomsten. Met de goedkopere biggen kunnen ze de lagere opbrengstprijzen en hogere voerkosten op zijn best net compenseren.

Waar de voerkosten in de tweede helft naartoe gaan, is lastig te voorspellen, maar een aanzienlijke stijging lijkt onvermijdelijk. Deskundigen verwachten een stijging tot € 25 per 100 kilo vleesvarkensbrok.

Lager saldo, minder varkens
Duurder voer en lagere opbrengstprijzen gaan naar verwachting resulteren in een benedengemiddeld saldo. Daarmee wordt de druk op vleesvarkensbedrijven steeds groter. Dit is al het vierde opeenvolgende jaar dat er wordt gerekend met een benedengemiddeld saldo. Bedrijfsadviseur Erik van der Hijden van Abab maakt zich zorgen om deze ontwikkeling: „De rek is eruit. Alleen door 100 procent top te draaien kun je de broek ophouden. Omdat veel bedrijven dat niet halen, verwacht ik een krimp in het aantal vleesvarkens in Nederland.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fokker

  @boer ziet toekomst in varkenshouderij in gelderland.
  Dat van die lage biggenprijs klopt. In de agrovision cijfers zitten ook de biggenprijzen van een groot aantal gesloten bedrijven. Deze hanteren meestal fictieve (lage) biggenprijzen.

 • no-profile-image

  Gesloten bedrijf

  Voordat varkenshouders elkaar weer aan gaan vallen, zullen we toch eens serieus actie moeten ondernemen om gezonder te worden. Praatjes op dit forum of elders vullen geen gaatjes. Rendement moet er komen, alleen hoe vinden we elkaar en ondernemen we daadwerkelijk actie?

 • no-profile-image

  Jan

  Arie, ik sluit me geheel bij jou betoog aan. En met alle respect, met die paar grijpstuivers van de NVV redden wij het ook niet, als we de miljarden organisatie van de ZLTO gaan aanspreken maken we meer kans.

 • no-profile-image

  mari van den brandt

  Profiziat Arie, om eksakt inne sekonde voor 12 bende ge endeluk wakker geworren. Te laat beste mens! Boeren mosten onderdehand ins op hun eigen zaken gaan passen in plek van maor in den rumte te zeiken en te zeveren. Da hedde d'r nou van!

 • no-profile-image

  Boer ziet toekomst in varkenshouderij

  Ik vind het jammer dat 68 euro voerwinst wordt genoemd. Dit is het gemiddelde van brij en droogvoer bedrijven. 115% voerwinst kun je eigenlijk als droogvoerbedrijf niet halen. Gelukkig kun je ook cijfers krijgen van alleen droogvoer. Dan is de gemiddelde voerwinst 57 euro. Hierdoor haal je wel de 115% voerwinst. Brijbedrijven hebben andere kosten dan droogvoerbedrijven. De biggenprijs vind ik nog steeds erg laag. Ik ken alleen maar bedrijven met toeslagen rond de 4 en 6 euro op nvv. Dus is die 46 euro wel erg laag.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Jullie kunnen het eens bij de NVV en de DGB vragen hoe je winst kunt maken.
  NVV voegde aan haar eigen vermogen een resultaat van € 394.293.00 toe , terwijl de DGB van € 321.470.00 negatief , een positief resultaat van € 72.823.00 groeide. Ra,Ra wat een gegoochel. Maar het is wel Boerengeld!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  helemaal mee eens varkenshouder. iedereen verdient geld, die voerboer, de veeart de adviesbureaus. de schippers. de banken enz enz. let maar op dat vion duitsland vrijdag alles zal proberen om de prijs naar beneden te krijgen. die durven geen nee te zeggen tegen de vleesinkopers. hoeven ze trouwens ook niet, want de varkens komen toch wel. en als ze er echt te weinig hebben sluiten ze toch gewoon een slachterij. van mij krijgen ze allen maar kadavers en ook alleen maar omdat het niet anders kan. ook mijn lidmaatschap van het moederbedrijf heb ik inmiddels opgezegd en als meer mensen dat doen worden die mischien ook wakker.. de varkens zijn gewoon al jaren te goedkoop, en dat heeft niks met vraag en aanbod te maken

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Wat de biggen te duur !!!!de vette varkens zijn veel te goedkoop. VION kan ook geen macht tegen de supermarkten maken dus alle slachterijen van de hand doen zodat een super bij meer dan 1 slachterij zaken moet doen. EN WAT IS DE COLLEGIAALTEIT voort ver te zoeken als we de fokker geen boterham meer gunnen.

 • no-profile-image

  ARIE VAN BOMMEL

  ik denk dat de slagerije toch eens met hun afnemers aan tafel moeten gaan zitten of ze wel op de goede weg zijn om de leveranciers van varkens jaar in jaar uit, uit te knijpen. nu is het eigenlijk al bekent dat de varkens gaan zakken tot eind januari, daarna een licht stijging met het hoogte punt als het mooi weer word. daarna stabelisatie tot een kleine min en normaal(wat dit jaar ook niet het geval is) een kleine plus direct na de zomer vakantie. dan gaan ze weer zakken tot eind jANUARI.......... DIT HEEFT IN MIJN OGEN NIETS MEER MET VRAAG EN AANBOD TE MAKEN ,MAAR MET ONMACHT VAN DE SLACHTERIJE EN MACHTSMISBRUIK VAN DE VLEESINKOPERS. HET IS GEEN 5 VOOR 12 MAAR AL LATER

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.