Varkenshouderij

Achtergrond 350 x bekeken 8 reacties

Oorlog tussen zeugenslachters

Tussen Duitse zeugenslachterijen heerst sinds deze week een hevig gevecht om slachtzeugen aan de haak te slaan. De oorlog is een gevolg van een tekort aan slachtzeugen bij Tönnies. Deze slachterij gooide vorige week vrijdag de knuppel in het hoenderhok door zijn zeugenprijs voor deze week met 12 cent te verhogen. De zeugenprijs van de Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch steeg vorige week weliswaar ook met 12 cent naar € 1,13 per kilo geslacht-gewicht, maar deze verhoging was een gevolg van een wijziging van de uitbetalingssystematiek. Zo geldt de Vereinigungspreis voortaan franco slachterij in plaats van af boerderij. Daardoor krijgen vermeerderaars, die hun zeugen op de Verenigungspreis verkopen, deze week niet meer geld voor hun dieren. Bij Tönnies stijgt de daadwerkelijk uitbetaalde prijs voor slachtzeugen deze week wel met 12 cent per kilo. De Vereinigung verhoogt zijn zeugenprijs daarom vandaag met 13 cent naar € 1,26 per kilo geslacht-gewicht.
De Duitse Vereinigungspreis voor vleesvarkens blijft vandaag gelijk op € 1,43 per kilo geslacht-gewicht. Dat is 7 cent per kilo minder dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Dan maar alle zeugen naar de slachterij

 • no-profile-image

  john

  inderdaad even alle mindere zeugen die ik de afgelopen 6 weken geinsemineerd heb meegeven...

 • no-profile-image

  zeugenhouder

  Ben blij dat wij daar ook al van profiteren. Morgen even kijken wat de verhoging levend is geworden? En natuurlijk wie in Nederland ook werkelijk een stuk in de prijs is meegegaan!

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Iemand een idee wat de omrekeningsfactor is van levend naar geslacht bij een gemiddelde zeug en is de Vereinigungspreis af boerderij of geleverd af slachthuis? Oftewel wat zouden we excl. BTW moeten ontvangen per kilogram levend gewicht bij een prijs van 1,26 Euro geslacht.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Goed lezen beantwoord al een vraag, franco slachterij dus. De rest van mijn vraag blijft staan.

 • no-profile-image

  zeugenhouder

  Volgens AGD gewoon Tijs in Haarle bellen. Was de enigste die werkelijk de zeugenprijs heeft verhoogt.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

 • no-profile-image

  Marco van Gemert

  Ook Unifar heeft voor week 37 de levende notering met 10 cent verhoogd! zowel voor het noorden als het zuiden. Niks uit in de toeslag in de roepprijs, gewoon een zuivere verhoging.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.