Varkenshouderij

Achtergrond 298 x bekeken 29 reacties

NMV boos over weigering verlengen uitrijperiode

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is boos over de weigering van minister Verburg om de uitrijperiode van drijfmest op klei en veen niet te verlengen tot 1 oktober.

Door de vele regen zijn veel percelen volgens de NMV nog altijd onbegaanbaar voor landbouwvoertuigen. Zonder verlenging van de uitrijperiode komen boeren in de knel.

De NMV is het niet eens met de argumenten van de minister. Volgens Verburg ontbreekt de landbouwkundige noodzaak om het uitrijverbod te verlengen. Daarbij zou er bij een verlenging risico zijn op schade voor het milieu. Volgens de NMV is het een bekend gegeven dat nitraat niet uitspoelt uit klei en veen, en zou bovendien in deze tijd van het jaar nog altijd stikstof worden opgenomen door de gewassen.

Ook het feit dat de minister wijst op de verantwoording van de boeren om hun opslagcapaciteit op orde te hebben, schiet bij de NMV in het verkeerde keelgat. De mest die niet meer uitgereden kan worden blijft liggen en wordt in mindering gebracht op de mestplaatsingsruimte van 2011. De minister stuurt er volgens de NMV op aan dat veehouders in 2011 met overschotten komen te zitten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer met de pet

  gewoon rijden als het straks kan vaak bin ie bange !!!!!!!

 • no-profile-image

  boer met de pet andersom op

  Ik heb gehoord dat er mest opslag in Den Haag was, gratis en voor niets!

  Dus bel 06-MINISTERIELNV voor meer info!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste Hans, er is helemaal niets bewezen. Er zit nitraat in het grondwater en men GAAT ER VANUIT dat dit door de landbouw komt. Deze gedachtenkronkel vloeit voort uit foute berekeningen. Maar laten we nu eens meegaan in die gedachte dat landbouw de oorzaak is van nitraat in het grondwater. Vind jij dat dan een goede reden om de intensieve bedrijven zwaar te laten overbemesten, terwijl de extensieven worden aangepakt? Zeg nu zelf, dat slaat toch helemaal nergens op? Het zou toch logischer zijn om die bedrijven, waar de meeste mestproductie plaatsvindt aan te pakken? Ik schat zo in dat jij ook een intensieve boer bent die heel goed uit de voeten kan met de mestwet. Net als Piet Wisse (die uiteindelijk ook toegaf dat hij zwarte mest had met z'n 2000 kalveren en 10 ha. grond), verdedig jij de mestwet met verve. Dat LIJKT slim, maar het is korte-termijn denken. Vergeet niet dat de "vervuiling" zo wel in stand wordt gehouden en dat dat velen goed uitkomt. Denk bv. maar eens aan al die enge clubjes als N&M, die hun bestaansrecht ontlenen aan de "vervuiling" van de landbouw. Daarbij zullen de intensieven worden geconfronteerd met kostenverslindende maatregelen, die ze uiteindelijk de kop zal kosten. Daarom denk ik (weet ik zeker) dat het NIET zo slim is om alleen aan je eigenbelang te denken. Uiteindelijk zal het de hele landbouw de kop kosten. Daarom is het van het allergrootste belang om uit te (laten) zoeken hoe het werkelijk zit met de verhoudingen tussen de verschillende mineralen. Moet jij eens opletten wat er dan nog overblijft van het zgn. "milieuprobleem". Het is niet voor niets dat LNV halsstarrig weigert om dit uit te zoeken. En om op die muur terug te komen: als je maar lang genoeg met een hamertje op een betonnen muur tikt, dan gaat die muur er heus wel een keer aan. Maar dan is hij wel zodanig onherstelbaar kapot dat je hem weer helemaal opnieuw op moet bouwen. Ik hoop te bewerkstelligen dat het bij een paar scheurtjes blijft, zodat herstel nog mogelijk is.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ergens voor vechten is er bij de Nederlandse boeren niet bij Freek. Het is meer van: "het is nu eenmaal zo, we hebben ermee te maken". (Zie Hans uit Zwartsluis). Ik zou ook liever zien/horen: "dit slaat nergens op, dus we vertikken het met z'n allen". LNV zou niets kunnen beginnen als we als één blok zouden zeggen: BARST MAAR. Hoe is dat trouwens in NZ? Of hebben jullie daar wèl een overheid met kennis van zaken?

 • no-profile-image

  jopie

  Beste NMV ,
  onbegrijpelijk dit besluit , normaal bij een ramp of zo komt de minister of koningin op werkbezoek en gebeurd er iets of zien de slachtoffers betrokkenheid van de overheid , maar nu zien we niets Gerda denkt het zal mijn tijd wel duren .Ze biedt een subsidieregeling aan voor mestopslag welk ca 18 oktober zal opengaan dan denk ik dat we volgend jaar maart hier wel iets van horen . Gerda het gaat om de korte termijn namelijk tot maart 2011 Als het zo moet moet U niet zeggen 9 maanden opslag verplicht maar 24 maanden met als gevolg dat de mestruimte van elk jaar niet kan worden gebruikt en verloren gaat , of beste Gerda moeten we dan toch maar zeggen dat we in dat jaar uitgereden hebben maar feitelijk het jaar erop dus dubbel rijden ??? Dit beleid kweekt knoeien !!!

  Bedankt minister dat U hieraan mee wilde werken !

  Nog iets voor NMV zorg nu eens voor minder verdeeldheid met zlto , lto , NAV , cumela etc etc . Volgens mij is het samen sterk , maar ik geloof niet meer in jullie allen individueel .

 • no-profile-image

  anne

  NMV heeft zijn hand overspeeld door bij hun oproep voor verlenging aan te geven dat eigenlijk de hele uitrij regels maar afgeschaft moesten worden. Dan weet je toch direct dat LNV je niet meer serieus neemt. Geval van jammer, omdat LTO en NVV wel een goede onderbouwing hadden, maar door de onbezonnen actie van NMV nu waarschijnlijk ook negatief antwoord krijgen.

 • no-profile-image

  Boerin

  @Hans: het klopt niet helemaal wat je schrijft. In grondwater onder VEEN en KLEI zit altijd <50 mg nitraat/liter, daar is uitspoeling geen probleem. Bij zand is het een ander verhaal. Kritische Lezer heeft gelijk dat veel regels op wetenschappelijk drijfzand (lees "aannames en rekenmodellen") zijn gebaseerd. De minister is in de kramp geschoten en reageert weer eens Roomser dan de paus. Zo dwing je geen respect af.

 • no-profile-image

  water

  Verdiepen jullie je eerst maar eens in waterzuivering voordat er nog meer domme verhalen komen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hans, je hebt er nog steeds geen laars van begrepen. Lees die brief van Henk van der Pol nog maar eens, te vinden op nieuwsgrazer.nl op blz. 6 (titel: aan iedereen die geïnteresseerd is in de fouten van de mestwetten). En bedenk je dat de 170 N-norm is ingevoerd om handelspolitieke redenen (Om Nederlandse boeren te benadelen). Bedenk je ook dat het niet zo is 'dat je nu eenmaal met die wet te maken hebt', maar dat een wet die rechtsongelijkheid en willekeur tot gevolg heeft strijdig is met internationale verdragen. Je moet je niet overal bij neerleggen. En wat te denken van wat Melkveehoudertje uit Brabant al terecht opmerkte dat het te zot is voor woorden om mest af te voeren en kunstmest aan te voeren. Zeker als je je bedenkt dat in de ogen van LNV de mineralen hetzelfde zijn. Je voert dus betaald mineralen af om betaald dezelfde mineralen weer aan te voeren. Hoe diep kun je nog zinken?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat verhaal van Henk van der Pol kun je vinden op nieuwsgrazer.nl op blz. 7 en heet: aan iedereen die geïnteresseerd is in de fouten van de mestwet(ten).

 • no-profile-image

  Demeter

  Vroeger ploegden we gewoon om een perceel maisland heen en pompten alle stront erop of als dat niet kon in de 1ste van de lage gear rijden. Het zakte vanzelf zei die ouwe van mij altijd.

 • no-profile-image

  k.a.r. bonade

  alleen losers hebben problemen!

 • no-profile-image

  Hans

  @ Kritische lezer:
  Ik verdedig de mestwet helemaal niet, ik geef telkens aan dat we het met deze mestwet moeten doen zolang die er is.
  Ben het helemaal met je eens dat de intensieve regio´s de oorzaak zijn van een steeds scherper wordend mestbeleid! Wel interessant om te zien dat je het verder van halve argumenten moet hebben en ´hokjes´. Ik ben geen intensieve boer, juist erg extensief. Kom eens met gefundeerde kritiek op het STONE-model waarmee die aannames en berekeningen worden onderbouwd, dan hebben we wat. En waarom die waterwinbedrijven zandfilters gebruiken is heel wat anders dan het nitraatprobleem. Wat is de reden dat onder klei en veen minder tot geen nitraat uitspoelt? Simpel, organische stof, mineralisatie. Zand heeft geen humus dus alles ´valt´ er zo door als het niet door een plant wordt opgenomen. Lekker handig als het maar net warm wordt, het warmt heel snel op en er groeit dus sneller wat. Waar zijn de meeste klachten als het gaat om mestbeleid: zand, loss. Duin -en bollen bijvoorbeeld, of prei op zand: al jaren een te hoge norm, toch nooit tevreden. Niet omdat die grond zo lekker al die mineralen vasthoudt, juist omdat het een lekkende zeef is...

 • no-profile-image

  Hans

  Helemaal mee eens hoor Koetje Boe. Het kan nu nog niet (NL is als één gebied aangemerkt in Brussel) en de onderzoekers van LEI/Alterra menen ook van niet zo las ik, omdat het moeilijk te controleren zou zijn. Lijkt mij niet zo lastig. Zelf zit ik in de NFW en daar kunnen we bedrijfsvoering wel certificeren in de regio, moet in andere regio´s ook kunnen lijkt me.
  Melkveehouderij in NL haalt de 50 mg nitraat al zo´n beetje overal, behalve in Zuidelijk Zand / stroomgebied vd Maas hoorde ik Mark Heijmans, specialist LTO laatst zeggen. Dus die hebben de derogatie weer op zak voor 2013, tenminste als die mestproductie maar eens lager wordt dan 2002.....

 • no-profile-image

  koetje

  Hans,de noordelijke zandgebieden halen de EU- nitraatrichtlijn met verve,de zuidelijke zitten er ruim boven,gemiddeld kom je dan al gauw niet zo slecht uit....Laat de mestwet maar wat meer gebiedsgericht laten werken,veel eerlijker.

 • no-profile-image

  anton

  wacht maar tot het gaat vriezen de aid controleerd toch niet.

 • no-profile-image

  j bakkers

  je kunt jezelf toch niet serieus nemen als nu nog pleit voor nog 2 weken extra. een heel jaar de tijd gehad en nu moet het nog gebeuren. en straks lopen de afzet prijzen flink op, dus ben je dubbel de pineut, nmv snapt het nog steeds niet

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Klinkt als een droom. Over dat oppervlaktewater: als ze daar ook beginnen door te slaan over mest, geef ze dan dat verhaal van Henk van der Pol, zodat ze daar in elk geval niet de economie naar de bliksem helpen op grond van laag-niveau "wetenschap". Zorg dat jullie het beter blijven doen.

 • no-profile-image

  freek

  de overheid hier begrijpt dat de boeren de hele economie op hun schouders hebben storm of droogte of aardbevingen de steun is er direct voor degene in nood er worden hier niet elke dag nieuwe regeljes gemaakt om de handel te vermoeilijke prijzen zijn eerlijk in de winkel als de prijs voor de boer stijgt gaat de prijs voor zuivel daar achteraan maar het daalt ook niet als in nederland toen er weinig aardappels waren dat de patat duurder werd maar nooit meer naar beneden ging. we hebben hier een uitstekende belangen vereniging federated farmers die actief lobbiet in de regering. in een land met 4 miljoen inwoners met een oppervlakte van italie landprijzen rond de 2000 euro per ha wat iets hoog is maar is nog goed om profitable van te melken. iedere inwoner heeft familie die met agriculture te maken heeft en pvdd figuren zijn zeer schaars dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt op welzijn en mileu maar directe wetten worden er niet voor gemaakt wel regels door frontera en gemeentes over oppervlakte water

 • no-profile-image

  ...........................................

  heb de boel op tijd leeg laten pompen met de sleepslang, lekker pu'h!!!

 • no-profile-image

  ondernemer

  Elk jaar is er wal wat met dat uitrijverbod toch?
  Maar wie nu nog mest uit wil rijden die neemt zichzelf niet helemaal serieus.
  Er zijn landbouwkundig gezien totaal geen voordelen aan het nu nog mest uitrijden. Die mest kom je in het voorjaar tekort als het wel nut heeft.
  Wie nu nog niet genoeg opslagcapaciteit heeft die is denk ik aan het het afbouwen en kan ook een gedeelte van het quotum verleasen dan heb je ook minder mest.
  Dit was trouwens de eerste keer dit jaar dat ik iets van NMV heb gehoord om van DDB nog maar te zwijgen!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste LTO-er uit Fryslan, waarom neemt de LTO het ministerie van LNV wèl serieus dan? Waar is de onderbouwing van LNV dan voor deze maatregelen? Is er ooit wetenschappelijk bewezen dat er überhaupt uitspoeling is? Met andere woorden: waar zijn deze maatregelen op gestoeld? Vind jij het normaal dat een hele beroepsgroep wordt opgezadeld met kostenverslindende maatregelen op grond van...niets? Lees de brief van Henk van der Pol aan LNV op nieuwsgrazer.nl (blz 6) en vraag je af waarom LNV nog steeds geen onderbouwing kan leveren voor deze onzin. Vind je ook niet dat deze materie bij uitstek een zaakje is voor de "belangenbehartigers"? LTO zwijgt als het graf! Vraag je eens af waarom. Uit je reactie begrijp ik dat je vindt dat je iets pas serieus kunt nemen als het goed onderbouwd is. Waarom nemen we LNV/de mestwet dan nog serieus?

 • no-profile-image

  Hans

  @Kritische Lezer. Dat je iedere keer hetzelfde schrijft maakt het nog niet waar hoor....
  Er is voldoende wetenschappelijk bewezen dat er uitspoeling is van nitraat.
  Er is ook voldoende duidelijk dat er in Nederland meer mest geproduceerd wordt dan er op basis van de normen bemest mag worden. Ook is duidelijk dat dit overschot uit kan spoelen.
  De vragen die zinvol zijn, zijn of de normen wel juist zijn, of het overschot goed berekend wordt, hoeveel van zo´n overschot dan werkelijk uitspoeld etc. Je kunt 100x tegen een muur aanlopen en blijven volhouden dat er geen muur staat omdat de onderbouwing ervan ontbreekt, je krijgt wel koppijn

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  "bij zand is het een ander verhaal", boerin wist je dat de waterleidingbedrijven al sinds jaar en dag zandgrond gebruiken als filter? Merkwaardig genoeg wordt alles door zand gefilterd behalve als het om landbouw gaat; dan zakt er juist van alles door de zandlaag heen. Vreemd toch?

 • no-profile-image

  Martijn

  Gerda heeft een goed besluit genomen.
  Je kunt niet aan de gang blijven. Voor de zandgronden heeft ze er al 2 week bij gedaan. dan hed je de mest maar moeten afvoeren naar een akkerbouwer op zand. Die kunnen de mest prima gebruiken. regels zijn Regels en ze zijn niet voor niks opgesteld.

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Het gaat er steeds over "het hele jaar de tijd gehad" maar als je gewassen zaait voor de winter is het leuk voor de jeugdgroei om er wat mest op te rijden, dan gaat de plant sterker de winter in. Maar door de vele regen is dat nog niet mogelijk geweest in diverse gebieden in Nederland. Maar het meest belachelijke is dat we verplicht mest moeten afvoeren en veel meer kunstmest kunnen aanvoeren als dat we eerst onder minas deden!! Hoezo beter voor het milieu?? Flinke heffing op die milieu vervuilende kunstmest!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Wijzigen kan niet zie ik, ik zit in de buurt van de NFW en daar kunnen ze de bedrijfsvoering certificeren, dus ook goed mestgebruik. In Drenthe ook zo´n soort project. Wordt tijd dat LTO zoiets landelijk eens oppakt lijkt mij zo!
  NMV is weer wat pittiger van toon geworden laatste week, zouden ze te weinig resultaten boeken?

 • no-profile-image

  Bertus

  Ik zie dat Hans zandgronden als lekkende zeef ziet. Hoe verklaar jij dan dat men de Peel zo vruchtbaar heeft gekregen? Vroeger wilde hier geen stengel groeien, door goed te bemesten is het nu mogelijk om vrijwel alle gewassen te telen. Dat zal toch niet gekomen zijn door de zeefwerking?

 • no-profile-image

  freek

  ja ik ben ook erg boos dat verandert niets aan de zaak nog zon bodem loze put NMV "we zijn boos" is op geven! we gaan er wat aan doen we gaan ervoor vechten, is andere koek. zijn dit een stel kleuters

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.