Varkenshouderij

Achtergrond 373 x bekeken 6 reacties

Forfarmers wil extern geld

Veevoerbedrijf Forfarmers wil een handelsplatform oprichten om externe geldstromen aan te trekken. Liefst van particulieren.

Het volgt uit besluiten van de ledenraad en directie. Dit heeft het bedrijf, grotendeels in handen van coöperatie Forfarmers, bevestigd. Voor de realisatie van de plannen heeft het Van Lanschot Bankiers in de arm genomen. Dit bedrijf beschikt over een bankvergunning die nodig is de wensen van Forfarmers, tot uitvoering te brengen, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De eigen leden, die voerequivalenten, participatierekeningen of certificaten van Forfarmers kunnen bezitten, moeten volgens de plannen de handel voortaan via het platform van Van Lanschot afhandelen. Ook derden kunnen via het platform certificaten ForFarmers kopen.

Voor sommige leden komt de mogelijke toetreding van externe certificaathouders als een verrassing. Het bedrijf zegt echter dat al in 2007, bij de introductie van het project om het vermogen op naam van de leden te zetten, is besloten dat in de tweede helft van 2010 ook anderen certificaten van aandelen kunnen verwerven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ABC

  Het begint onderhand meer op een beursgenoteerd bedrijf te lijken dan op een cooperatie..
  Die aandelen zijn mooi, maar als er particulieren bij inzitten zal er meer winst moeten komen en dus meer marge op de producten gedraaid moeten worden...
  Ik ben er huiverig voor.

 • no-profile-image

  jan

  het is nogal gecompliceerd om je certificaten te verzilveren

 • no-profile-image

  Jos

  Zeg maar dag tegen je cooperatie

 • no-profile-image

  Coöperatielid

  Gelukkig hebben we dat als klant zelf in de hand. Met een rendement van ruim 10% doe ik de aandelen natuurlijk niet van de hand. Daarnaast is de waarde in een klein aantal jaren al opgelopen tot een paar honderd duizend euro op ons bedrijf. We zijn er nu wel achter waar het grote geld verdiend werd en nu gelukkig wordt. Zogenaamde coöperaties/verenigingen als Rabo, VION/Rendac/Topigs, Campina, steken de winst liever in buitenlandse speeltjes ten koste van hun leden.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Voerequivalent .Wat u stelt klopt . Maar ga er vanuit dat er nieuwe aandelen of certificaten uitgegeven worden . Zo komt er meer geld binnen . Dit geld kan men dan gebruiken om schulden af te lossen . Het bedrijf blijft dan evenveel waard , maar eigenvermogen wordt meer . Of men gaat investeren in uitbrijden of overname , dan wordt als goed is bedrijf meer waard . Bij een voercooperatie hebben de leden er belang bij om zo goedkoop mogelijk voer te kopen . Bij een bedrijf met aandeelhouders wil de aandeelhouder een zo hoog mogelijk redement halen . Of men moet een aandeelhouder hebben die voor rendement op langetermijn gaat met meer zekerheid . Maar dan bestaat gevaar als deze een groterbelang heeft dat men uiteidelijk overgenomen wordt . Ik denkt dat men dus extra aandelen gaat uitgeven om meer geld aan te trekken . Alleen kun je dan het woord cooperatie wel vergeten .Want dan gaan op wat langere termijn ook niet leden mee beslissen .

 • no-profile-image

  voerequivalent

  De titel suggereert dat ForFarmers graag extra geld wil binnenhalen. Er zullen echter eerst leden moeten zijn die certificaten willen verkopen voor externe partijen kunnen kopen. Gezien het voorspelde rendement zal er zeker belangstelling zijn. Maar extra geld komt er zo niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.