Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Crown overweegt beursgang

Vleesconcern Danish Crown sluit een notering aan de effectenbeurs niet uit als het bedrijf eenmaal is omgevormd van coöperatie in vennootschap op aandelen.

Dat heeft bestuursvoorzitter Niels Mikkelsen gisteren gezegd.

Plannen voor herstructurering van de ondernemingsvorm van het van oorsprong Deense bedrijf zijn ruim een week geleden bij de leden op tafel gelegd. Hoofddoel is het aantrekken van nieuw eigen vermogen om de ontwikkeling van het concern veilig te stellen zonder de leden/leveranciers daarmee te belasten.
Mikkelsen verklaarde gisteren dat het daarbij gaat om circa 600 miljoen euro. ”Eén van de opties om dat vermogen aan te trekken is een beursnotering”, aldus de bestuurstopman. Bij de presentatie van de plannen werd deze optie niet genoemd en werd slechts gesproken over institutionele beleggers.
De Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) staat in principe positief tegenover de plannen. LDS-Voorzitter Henrik Mortensen noemt de omvorming tot aandelenvennootschap ”een verstandige oplossing”, maar eist wel dat het bestuur de leden/leveranciers volledig informeert over de consequenties en wat het concern ermee kan bereiken. Al volgende maand wordt van de ledenraad besluitvorming over de zaak gevraagd.
Vijf jaar geleden stond omvorming ook al op de agenda. De voorstellen belandden evenwel in de ijskast, met name omdat de fiscale gevolgen voor het eigen vermogen van de overstap op een aandelenmaatschappij toen als uiterst onvoordelig werden ingeschat. Inmiddels is er een model om dat – een naheffing van 50 procent – te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.