Varkenshouderij

Achtergrond 13 reacties

DPP-biggenprijs omlaag

De afzet van biggen loopt zeer moeizaam. De DPP-biggenprijs daalt daardoor met € 1,50 naar € 23,50 per stuk. Onder vleesvarkenshouders heerst grote onzekerheid over de ontwikkeling van de varkensprijzen in de komende maanden. Die moeten flink stijgen om de hogere voerkosten te compenseren. Op korte termijn zit een prijsverhoging voor vleesvarkens er niet in. Varkensvlees levert niet meer geld op, waardoor de varkensprijzen ook niet omhoog kunnen. Varkensslachterijen klagen steen en been over de grote verliezen, die zij lijden. Vleesvarkenshouders en vermeerderaars zitten ook opgescheept met veel te lage opbrengsten van hun dieren. Zolang de varkensprijzen niet stijgen, gaan de biggenprijzen ook niet omhoog.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zeugenhouder

  de daling van de basisprijs is niet het enigste. De toeslagen gaan ook naar beneden. Handelaar komt bij mij met vraag (lees eis) dat toeslag 1 tot 2 euro naar beneden moet. Afzet biggen loopt afgelopen weken al slecht, biggen worden te zwaar. Er hangen volgens hem grote koppels biggen boven markt die voor lage prijzen weggezet moeten worden. Mesters pakken dit korte voordeel. Dus niet alleen basisprijs ook toeslagen gaan zakken. Waar moet dit heen?

 • no-profile-image

  Jan

  Waar moet dat heen??
  Kijk maar eens naar de reportages op deze site. De ene na de andere zeugenhouder verdubbeld, dat kan door stoppers niet worden bijgehouden. Produceren zonder goede afzetmogelijkheden.

 • no-profile-image

  Varken

  Iedereen zag dit toch aankomen afgelopen jaar. De scheefgroei in prijzen liep steeds verder op tussen de biggen en vleesvarkens.
  Vleesvarkenshouders krabben over de bodem van de knip en dan kun je niet verwachten dat je een sterke biggenmarkt overhoud bij stijgende voerprijzen !!!

 • no-profile-image

  anoniem

  mischien moet er een fonds worden opgericht om zeugenhouders die in 2012 stoppen ivm verplichte inveseringen in groepshuisvestiging en amoniak reductie, nu al te laten stoppen tegen een vergoeding. ik denk dat die echt niet zo hoog hoeft te zijn en dat zowel de stoppers als de blijvers er garen bij spinnen. nog een maand of 2 insemineren , dan kunnen ze nog profiteren van de redelijke goede biggenmarkt in het voorjaar, en verlies hebben ze naderhand niet meer, sterker nog een compesatie op leegstand

 • no-profile-image

  boer

  Aan zeugenhouder oost: Dit heb ik enige dagen geleden toch al gezegd op één van deze site's. Je moet tegen jouw handelaar zeggen dat hij maar eens iets moet inleveren. Ik wed dat hij miljonair is, zoals de meeste handelaren. Ik wed ook dat hij dat niet doet. Leuk is dat om uitgebuit te worden als boer, wij het werk en hun de poen, zo ziet deze wereld er tegenwoordig uit.

 • no-profile-image

  gerald

  he boer had je ook handelaar moeten worden .Niemand heeft je tegen gehouden .

 • no-profile-image

  john

  gewoon minder insemineren in de maanden januari tot en met mei.. als je normaal 15 worpen hebt.. maak dan 12 of 13 worpen.. een dikke 10% reductie in het biggenaanbod vanaf juli.. 10% minder vleesvarkens in de periode november t/m maart.. de saldo's zullen stijgen! Dit kan iedereen doen, hier hebben we geen fonds voor nodig.

 • no-profile-image

  boer

  Aan Gerald. Voor wat de verdienste betreft had ik inderdaad beter handelaar kunnen worden. Dat is zo, echter ik kan geen mensen uitbuiten zoals handelaren doen. daar ben ik te zuiver voor zal ik maar zeggen. Zoals handelaren tegen boeren zeggen, er kan absoluut niks meer bij maar wel ondertussen binnenlopen, nee dat zou ik nooit kunnen. Want wanneer een partij zich verrijkt, dan gaat dit altijd ten koste van een medemens. Het is in en in triest dat iedereen die op ons erf komt, ons uitknijpt als een rijpe citroen. Werkelijk iedereen denkt altijd maar dat er bij de boer genoeg te halen valt. Lang leve het kapitalisme en de verrotte handel.

 • no-profile-image

  john

  ik denk dat de handel de laatste 10 jaar ook niet meer de marges realiseert die er 20 tot 30 jaar geleden gemaakt werden.. over de hele linie zijn de marges krap. de enige handel die me goed lijkt is de mesthandel.

 • no-profile-image

  moeilijk

  he boer,probeer zelf de biggen eens te verkopen in al die gekke landen van europa, als geen handelaren waren was er ook geen afzet. van mij mogen ze gerust wat verdienen met al die risico's daar.

 • no-profile-image

  j

  Het gaat om het princiepe, iedereen die bij een boer op de dam komt schranst uit zijn ruif en die van zijn gezin.
  Als de boer bijfinancieerd gaat hij geld halen voor een ander.want alles moet toch betaald kunnen worden .maar een kostenverhoging in de productie is niet door te berekenen in de opbregstprijs.
  Dit is frustrerend zeker om steeds van de mensen die op het erf komen te horen van HET KOMT WEL GOED en EVEN DOOR DE ZUURE APPEL.

 • no-profile-image

  zeugenhouder

  Maar nu heb ik nog geen antwoord op mijn vraag gekregen. Vermeerderaars, reageer aub op mijn vraag. Krijgen jullie net als ik en enkele leden van mijn studieclub, ook de mededeling dat de toeslag enkele euro's naar beneden moet? Anders zoekt mijn mester goedkopere biggen in de markt. Ik hoor wel van vermeerderaars dat afzet moeilijk loopt en dat ze met zware biggen blijven zitten en graag voor weinig geld een keer schoon schip willen maken. Ik wacht op jullie reactie.

 • no-profile-image

  john

  er gaan wel biggen voor (veel) minder toeslag weg. In veel gevallen zijn dit bedrijven die aan het leegdraaien zijn. Biggen waren al ondermaats en na een half jaar zijn ze op en kan je weer opnieuw beginnen. Als je kwaliteitsbiggen hebt hoef je niet aan toeslag in te boeten. Tenzij deze extreem hoog staat en de biggen onbetaalbaar worden voor de mester. De kwaliteit kan dan heel goed zijn maar als de extra kosten niet terug verdient kunnen worden houdt het ook op.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.