Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Agridirect meldt investeringslust bij varkenshouders

Ruim 41 procent van de varkenshouders wil op korte termijn zijn stal renoveren of een nieuwe stal bouwen.

Dat percentage is 5,8 procent hoger dan een jaar geleden, meldt onderzoeksbureau Agridirect in Roggel. Het bureau doet met zijn Hokdierscanner onderzoek bij Nederlandse varkenshouders en heeft gevraagd naar de investeringsplannen. Volgens onderzoeker Karine Hermans heeft Agridirect zo’n 90 procent van de Nederlandse varkenshouders in zijn gegevensbestand. Daarvan is 70 procent geënquêteerd.

Volgens Agridirect heeft 46,4 procent van de gesloten bedrijven plannen voor nieuwbouw. Dat is 6,9 procent meer dan een jaar geleden. 31,4 procent heeft plannen voor renovatie. Dat is 11,7 procent meer dan een jaar geleden. Van de zeugenbedrijven heeft 30,4 procent plannen voor nieuwbouw en 22,3 procent voor renovatie. Eerder waren die cijfers 20 en 17,7 procent. Van de gespecialiseerde vleesvarkensbedrijven heeft 21,9 procent plannen voor nieuwbouw en 14,3 procent wil renoveren. Vooral ventilatie en klimaatbeheersingssystemen worden genoemd als renovatie-objecten.

De belangstelling verbaast LTO vakgroepvoorzitter Aannechien ten Have niet. "Er moet nog veel gebeuren voor 2013. Het gaat vaak om gedwongen investeringen." Aan de andere kant wijst ze op het percentage dat aangeeft geen plannen te hebben. "Dat zijn voor een groot deel de stoppers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Down Under: Dus elke boer die niet geënquêteerd is heeft geen plannen? Jullie varkenshouders moeten toch nogal investeren voor 2013? Daar valt zelfs een balansbal onder.

 • no-profile-image

  down under

  Fabeltjes daar gelaten, leert een simpel rekensommetje (geen hogere wiskunde voor nodig) dat; 70% van de 90% = 63 er 41% = 25% plannen heeft! Of de bank daaraan mee wil werken wordt verder niet gevraagt? Ongelet het feit dat, zoals Gerrittsen al sugereerd, in de waan der wanhoop men maar verteld aan zo'n callcenter-miep dat men dit van plan is!. Moraal van dit "journalistieke" hoogstandje is .... vul zelf maar in.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Wat zegt me zo'n onderzoek? Word zelf wekelijks gebeld en ook hieraan "meegewerkt". Vertel meestal maar een fabeltje aan de ongeïnteresseerde callcentermalloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.