Varkenshouderij

Achtergrond 258 x bekeken

AID gaat handel in co-producten controleren

De Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van landbouw gaat dit najaar leveranciers en handelaren in co-producten voor biogasinstallaties controleren.

De AID gaat dit onderzoek op de bedrijven en de administratieve controle samen met de VROM-inspectie uitvoeren. Aanleiding van de controles zijn vermoedens dat de producten die geleverd worden niet altijd overeen komen met de leveringsbon. "Dat wil niet direct zeggen dat deze spullen gevaarlijk zijn voor het milieu. De lijst met stoffen die toegestaan worden in een vergister is beperkt. Er zijn echter ook stoffen die geen risico vormen, maar ook niet op de lijst staan. Zo mag bakvet wel in de vergister en aardappelen ook, maar aardappelen ín bakvet niet", zegt een woordvoerder van de AID. "Er is hier sprake van een feitelijke overtreding van de wet, maar er is geen gevaar voor het milieu. Dit soort zaken spelen we door naar de beleidsmakers. De biogasbranche is een relatief nieuwe sector, waardoor er nog veel geleerd kan worden", aldus de AID.

In dagblad Trouw werd zaterdag de indruk gewekt dat er veel verboden stoffen in vergisters gaan, die deels worden geïmporteerd.

Voorzitter Aike Maarsingh van de Biogas Branche Organisatie (BBO) bevestigt dat er soms producten in de vergister gaan die niet op de lijst staan. "Er is sprake van een administratief probleem, geen milieuprobleem. Bepaalde stoffen mogen wel aan koeien gevoerd worden, maar mogen niet in de vergister. Niemand snapt waarom niet." Maarsingh zegt dat er twee keer een incident is geweest waarbij een leverancier afvalstoffen had bijgemengd bij een co-product. "Dit gebeurt door bandieten. We hebben dit gelijk breed gemeld, omdat we dit niet in de sector willen. We willen geen afvalputje zijn. We werken ook aan een certificeringssysteem voor leveranciers van co-producten."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.