Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkenshouderij Amerika wil identificatiesysteem

De National Pork Producers Council, de belangenorganisatie van de varkenshouderijsector in de Verenigde Staten, is bezorgd over het besluit van de Amerikaanse senaat om geen geld uit te trekken voor het opzetten van een nationaal dieridentificatie- en traceringssysteem.

De NPPC acht een goed dieridentificatiesysteem noodzakelijk. Zo’n systeem maakt het mogelijk om in geval van dierziekteuitbraken snel in te kunnen grijpen. De organisatie wil dit in verband met de internationale handelspositie van de VS. Het land kende tot begin dit jaar een vrijwillig dieridentificatieprogramma. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA wil echter van dat systeem af en in plaats daarvan een verplicht systeem invoeren.

De NPPC is voorstander van het verplichte systeem en dringt er bij congresleden op aan om alsnog geld uit te trekken voor het opzetten van een systeem. De organisatie wijst er op dat dieridentificatiesytemen door de internationale veterinaire organisatie OIE worden gezien als een onmisbaar wapen in de strijd tegen besmettelijke dierziekteuitbraken. Verder wijst de NPPC er op dat dergelijke systemen in onder meer Europa, Canada en Japan gemeengoed zijn.

Het gevaar bestaat dat de VS een concurrentieachterstand oplopen door geen dieridentificatie- en traceringssysteem te hebben, aldus de NPPC in zijn verklaring.

Eén reactie

  • no-profile-image

    meindert van den hengel

    Het systeem dat er tot nu toe is voorziet alleen maar in een UBN nummer;van identificatie op dier niveau is geen sprake.In het zgn.PQA Plus systeem; ( IKB), wordt het hebben van een UBN nummer wel verplicht gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.