Varkenshouderij

Achtergrond 210 x bekeken 5 reacties

Varkenbrok flink duurder

De sterk gestegen grondstoffenprijzen leiden tot een voerprijsverhoging in de komende maanden. De LEI-prijs voor varkensbrok stijgt voor deze maand met € 0,90 naar € 21,60 per 100 kilo. Dat is € 0,40 per 100 kilo duurder dan een jaar geleden. Bij gemiddelde marges moeten de voerprijzen zeker met €4 per 100 kg stijgen. Dat zeggen diverse deskundigen. Omdat tenminste 70 % van varkensbrok uit granen bestaat, komt de forse graanprijsstijging van deze zomer hard aan. Maar ook de prijzen van eiwitrijke grondstoffen raapschroot en soja zijn vrij hoog.
Op langere termijn zal de stijging van de graanprijzen verder doorzetten. Er moet in de voersector worden gerantsoeneerd om een eventueel tekort te voorkomen. Dit geldt in de eerste plaats voor tarwe en in mindere mate voor gerst.
Dankzij de grote interventievoorraden is dit seizoen geen gersttekort te verwachten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jt

  Waarom reageert niemand op deze zeer
  kostprijsverhogende (niet nodige ) mede-
  deling en heeft iedereen het wel over de
  varkens- en biggenprijzen?

 • no-profile-image

  john

  misschien omdat de voerprijzen zijn zoals ze zijn... en dankzij nog een flink aantal coöperatieve bedrijven weten we ook zeker dat de voerprijzen niet kunstmatig hoog gehouden worden. Cooperatieven bepalen de prijs en de particulieren blijven daarbij in de buurt. Ondanks vele aanbieders heeft rondwinkelen ook geen zin want alle fabrieken zitten met stijgende voerprijzen. Voer is ruim de helft van de kostprijs... Maar als je verkeerd voert en niet verdient heb je de helft voor niets uitgegeven! Maar moet je nu eens zien: voor 10 cent extra voerkosten per kg heeft de akkerbouwer weer een mooi inkomen, voor 10 cent extra voor de varkenshouder heeft deze ook weer een goed inkomen.. Dit betekent een verhoging van de opbrengstprijs voor de varkenshouder van 20 cent en een verhoging van de consumentenprijs van vlees met 30 cent (60 kg verkoopbaar vlees)... (slachtkosten, distributie en zo is toch al betaald) Gemiddeld brengt varkens vlees in de winkel 6 euro op. Met een verhoging van 5% is een complete sector geholpen... Dan krijgen de varkens duurzame stallen, is het familiebedrijf gered, de akkerbouwer krijgt een goed inkomen, boeren betalen weer belasting.. Van mij mag er wel een vleestaks komen, Als deze extra tax rechtstreeks terugkomt bij de primaire producent..

 • no-profile-image

  Boer

  Juist John; En langs onze verkoopkant moet VION er dus voor gaan zorgen dat wij die 20 cent meer gaan beuren; vion is immer ' de ' hollandse cooperatieve slachterij bij uitstek ; En niet zoals enkele weken terug , als eerste de prijs verlagen , en het als gevolg daarvan , voor heel West-Europees varkensland het verkloten. Hollanders : laat uw aandeelhouderschap gelden !!! en wijs de Vion-directie hierop !!!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Zoals ze in Brabant zeggen de varkenssector word weer bij de beer gedaan door de retail

 • no-profile-image

  de wereld op zijn kop

  Fijn Boerderij door dit artikel kan de voer industrie weer achterover leunen en de vooraf gecalculeerde winst binnen halen dit soort artikelen is een vrij brief.
  Als ik voor deze onzin moest betalen dat vloog boerderij het eerst eruit .
  Grote onzin dus er is voer zat allemaal paniek
  Wie gaat dat trouwens eens uitzoeken en daar eens over schrijven.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.