Varkenshouderij

Achtergrond 10 reacties

Subotnik: laat niet als dank!

Zwerfvuil is hier in Kazachstan een echte plaag geworden. Mijn eenmans-opruimactie lokte onverwachte reacties uit.

Ik herinner me nog de ANWB-poster met laat niet als dank voor het aangenaam verpozen de eigenaar van het bos de schillen en de dozen! Er was een tijd dat ook in Nederland het heel gewoon was om na een picknick je rommel gewoon achter te laten. Gelukkig hebben prullenbakken, informatiecampagnes en sociale controle dat probleem fors verminderd.

In Kazachstan lopen mensen op straat nog niet zo lang fast food te kauwen en te drinken. Fast food komt snel op met veel kiosken langs de weg die ijsjes, dranken en snacks verkopen. En net zoals in de vijftiger en zestiger jaren in Nederland gaat dat gepaard met de opkomst van grote hoeveelheden zwerfvuil. De hoofdweg naar het vliegveld wordt elke week wel geveegd en er staan prullenbakken. Maar wat verder weg is het bedroevend gesteld met het schoonhouden.

Containers worden doorzocht

Bij flats staan containers die in een kort tijdsbestek volkomen verhabbezakt zijn. Mensen lopen ’s ochtends met een plastic zakje afval de flat uit en dumpen dat in de container. Dan volgt er een stoet van mensen en dieren die daar iets van hun gading in gaan zoeken. Die zakken moeten open en worden leeggeschud. De selectie verloopt ‘slordig’, dus nog meer zwerfvuil is het resultaat.

Huishoudens zetten op gezette tijden hun afval in dozen, doosjes, zakken en bundels aan de weg. Voordat de gemeentevrachtwagen dat opgehaald heeft, hebben de lokale recyclers vaak de zakken al opengemaakt om te kijken of er nog wat bruikbaars in zit. Op deze manier worden flessen, karton, plastic flessen, maar ook oud brood en etensresten uit het huisvuil gefilterd.

Verplicht gezamenlijk opruimen

Vroeger in de Sovjet-tijd was er subotnik: op zaterdag werd iedereen dan geacht gezamenlijk de woonomgeving schoon te maken en op te knappen. Dat principe wordt soms nog wel eens gepromoot door een aankondiging in de flat op te hangen, maar helaas: daar reageert niemand meer op.

Ik was het laatst zat en besloot grote zakken te kopen en het laantje naar de hoofdweg schoon te maken. De sneeuw was gesmolten en het vuilnis van voor, tijdens en na het smelten was weer zichtbaar. Dat was mij een doorn in het oog.
De meeste mensen liepen strak voor zich uit kijkend de eenzame vuilraper voorbij. Eén meneer meldde dat ik bij hem thuis gratis zijn flessen mocht komen ophalen als dat was wat ik zocht. Een vrouw vroeg waarom ik dat deed. Op mijn antwoord dat ik moeilijk kon wachten tot de Lieve Heer het zou doen, kwam er een gelukzalige glimlach op haar gezicht: “U bent ook een christen, dan help ik u even!” Dat was een opsteker.

Die zaterdagavond had ik 10 zakken in de container kunnen legen en stonden er nog eens tien zakken met afval naast de containers. Trots op mijn bijdrage begon ik mijn weekend. De volgende dag sprak een buurvrouw me aan en vroeg me dat nooit meer te doen. Wat was het geval? Die nacht hadden de recyclers de tien zakken naast de containers geleegd om de zakken mee te nemen. De containers zouden pas twee dagen later geleegd worden, dus mijn acties zorgden voor een berg afval dicht bij de flat en ergernis bij de mensen dat de containers vol waren. Waarom had ik niet gewoon de boel de smeerboel gelaten? Nee, subotnik is dood en begraven hier in Almaty! Ik hoef ook niet meer zo nodig.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  ha Anton. Ik kan het grotendeels met je eens zijn, ze flikker gewoon alles uit de auto. Maar het kan ook anders, in het blok waar wonen , in totaal 5 apartements gebouwen rondom een pleintje met kinderspeelplaats, wordt iedere morgen schoon gemaakt en geveegd door een bejaard manneke

 • no-profile-image

  ed bakker

  Anton als je dat gedaan hebt in het tenue zoals we je meestal op de fotos zien kan ik me levendig voorstellen dat andere mensen dachten dat je ook aan recycelsnuffeltocht bezig was, Arie sinds ik vorige maand ook 65 ben geworden ,moet ik dan aannemen dat andere mensen van mij ook zulke activiteiten gaan verlangen dan denk ik me nog maar een paar jaartjes hier op de boerderij te verstoppen.
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Tja Anton.Je ziet ook al breng je langs je rapporten de zaak in praktijk.Dan nog doe je het niet goed vaak.En krijg je ze op je flikker van je buren.Ha HA.Ik haal uit onze vijver bij de sluis ook veel pet flessen er uit elk jaar en soms hele zakken vol zooi.Veel appartementen hebben zo als Arie schrijft een oudere of arme persoon die rondom elke dag veegt en op ruimt. maar ze zijn er echt niet voor niks.auto deur open en hups gooien rommel uit deur 10 mtr van container af.Het besef van dat je je eigen zooi weer tegen komt is nog ver weg.Maar even goed krijg je van mij een pluimpje voor poging tot.

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Ed Canada.
  Dat heb je ons dan wel heel stilletjes geflikt he` 65 worden.Nou ja als nog proficiat en nog vele gezonde jaren. Nu kun je het rustig aan gaan doen met je zeer ruime pensioen uitkering natuurlijk He`m.
  Bert

 • no-profile-image

  arie maas

  beste ED nog gefeliciteert met je 65 pijnloos verlopen hoop ik? maar laat onze Bert nu maar niets zeggen toen ie een jonge vent van 50 werd wilde hij zelfs niets weten van een feestje !

 • no-profile-image

  Bert

  Ja maar Arie.Waar moest ik dat van bekostigen.Ed kan het wel.Kan krediet nemen op zijn toekomstige royale pensioen uitkering.Dan kun je makkelijk een cruiser af huren en naar Patrick varen.En onder weg jouw en mij en Anton op pikken via de Ilie.

 • no-profile-image

  arie

  is een goeie Bert hahaha, maar als dat het probleem was had ik met plezier wat bier meegnomen, maar je dreigde me zelfs dood te schieten als ik kwam hahaha
  trouwens betr. het onderwerp van Anton, die beste kerel kan wel wat opruimen aan de kant van de weg HULDE maar heb je weleens de omgeving van een vuilnisbelt hier gezien in de omtrek van een kilometertje ofzo allemaal plastic

 • no-profile-image

  Bert

  Arie.Duizenden bommen en granaten ik had je al gevraagd gisteren als ja vandaag komt neem wat bier mee hadden we het hier samen uit kunnen vechten zonder de blog wat er nog 1000 jaar vindbaar op blijft staan.Arie ben je ooit na een storm richting beetje verder dan de aardappel loods geweest die jij management doet na een storm?Ik was er af gelopen Kerstmis.na de storm. en ja man het was een kerst boom veld. elke dikke onkruid stengel had een plastic zak aan zig hangen.en ik praat over dat stuk braak land van dik 350 ha. zo iets moet je zien echt. elke dikke stengel heeft een plastic tut aan zich hangen.Nou ja is hier toch traditie om lintjes in boom te hangen!Maar toen traditie ontstond was er nog geen plastic. Vandaar nu?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Arie het is gelukkig niet helemaal pijnloos verlopen mijn zoon is er met z'n vriendin (trouwen doen ze minder vlug als wij vroeger) speciaal voor overgekomen en de twee dochters van m'n vrouw (na 29jaar uiteraard ook de mijne) met met wederhelften en kinderen hebben we een behoorlijk feestje gebouwd met het bekende zware hoofd de volgende dag al moet gezegt zijn dat toen ik 40 werd mijn zoon en dochters me dat toen wel HEEL HEEL goed ingepeperd hebben
  Bert wat de cruise boot trip betreft denk ik dat we even in een cataloges van de USSR moeten kijken voor prijzen want het schijnt zolang ik door werk het prov pensioen niet uitbetaald wordt maar het idee is uitstekend als we dan bij Patrick een feest maken hebben de bierbrouwerijen al het beschikbare grondwater nodig dus word het gelijk droog genoeg voor hem om te kunnen werken Groeten Ed

 • no-profile-image

  kees

  heel wat gereisd door Afrika heen. Aan het zwerfafval kan je daar zien dat je weer in de bewoonde wereld komt. Erg treurig om te zien, maar die mensen daar kan het ook absoluut geen reed schelen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.