Varkenshouderij

Achtergrond

Russen dumpen kadavers met Afrikaanse varkenspest

Medewerkers van de Russische Veterinaire inspectiedienst Rosselkhoznadzor hebben in de buurt van het Zuid-Russische Volgograd (voorheen Stalingrad) een dumpplaats ontdekt voor dode varkens.

Er zijn dieren aangetroffen die waren gestorven aan de Afrikaanse Varkenspest.

Onderzoek toonde aan dat de dieren afkomstig waren van één van de bedrijven die onder quarantaine waren gesteld. De overtreding van de regelgeving is gerapporteerd aan de regionale autoriteiten.

Rusland kampt al geruime tijd met Afrikaanse varkenspest. Het lukt kennelijk niet de ziekte onder controle te krijgen. De ziekte is de afgelopen twee jaar regelmatig gemeld uit de grensregio’s met onder meer Georgië en Oekraïne. Begin dit jaar dook de ziekte opeens ook op in de omgeving van Sint Petersburg. De vondst van gedumpte dieren die aan de ziekte zijn bezweken wijst er op dat de Russische veehouders zich amper bewust zijn van het belang van een strikt bestrijdingsbeleid voor Afrikaanse varkenspest.

De situatie in Rusland voor wat betreft Afrikaanse varkenspest heeft al geleid tot bezorgde reacties van de Verenigde Naties. Er is vrees geuit dat de ziekte uit de hand loopt en zich verspreid over andere delen van Rusland.

Ook is er gewaarschuwd voor het endemisch worden van de ziekte. Het virus blijft dan aanwezig in de varkensstapel en onder wilde zwijnen en kan op onverwachte momenten weer zorgen voor uitbraken.

Afrikaanse varkenspest is niet te bestrijden via vaccinatie, maar alleen met ruimingen en een strikt voorzorgsbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.