Varkenshouderij

Achtergrond

LEI: biologisch voer is prijsgevoeliger

Biologische varkensvoeders zijn prijsgevoeliger dan gangbare voeders.

Dat blijkt uit een studie van het landbouweconomisch instituut LEI naar de prijsontwikkeling van biologische varkensvoeders in de periode januari 2005 tot januari 2010.

Volgens onderzoeker Robert Hoste ligt dat vooral aan de kleine, vooral Europese markt voor biologische grondstoffen, waar de grondstoffenvoorraad beperkt is. Daardoor hebben de veranderingen in aanbod en vraag een grotere invloed op de prijs dan de gangbare voeders.

In de periode die Hoste onderzocht was het patroon van het prijsverloop van de biologische voeders vergelijkbaar met dat van de gangbare voeders. Het prijsverschil van 10 euro per 100 kilo tot 2006 verdubbelde echter tot ruim 22 euro rond de zomer van 2008. Op het ogenblik ligt het in de buurt van de 14 euro. Opvallend was ook dat de prijs van gangbaar voer in 2008 eerder begon te dalen dan van het biologische voer.

Op dit moment is er ook weer sprake van grote onrust op de graantermijnmarkten. Hoste vindt het echter nog veel te vroeg om er nu al vanuit te gaan dat de veehouderij opnieuw een periode van sterke voerprijsstijgingen tegemoet gaat. "We moeten eerst maar eens afwachten in hoeverre de huidige situatie nu een gevolg is van speculatie-effecten."

Zeker is wel dat de biologische varkenssector een kleine sector is en dat ook de grondstoffenmarkt voor deze sector klein is en over minder bronnen beschikt. Daar komt ook nog bij dat de eisen voor biologisch voer sinds begin dit jaar zijn verzwaard. 95 procent van de grondstoffen moet van biologische herkomst zijn. Dat was 90 procent.

De biologische sector heeft aan de andere kant weer meer mogelijkheden dan de gangbare sector om de marktprijs voor het vlees te sturen. Ook zijn er biologische varkensbedrijven die besluiten zelf eiwithoudende grondstoffen te telen. Dat maakt ze ook minder gevoelig voor de voerprijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.