Varkenshouderij

Achtergrond

Doorstart voor Heetense vergister Biogreen

Mestverwerkingsbedrijf- en vergistingsbedrijf Biogreen uit Heeten gaat zo goed als zeker een doorstart maken onder de hoede van Henk Nijman, eigenaar van het bedrijf Bieleveld Bio-Energie in Amersfoort.

De Zwolse curator Bruins zei vandaag dat er alleen nog een overeenkomst getekend hoeft te worden. "Er waren meer gegadigden, maar uiteindelijk was Nijman toch de beste kandidaat", zegt Bruins. "Hij heeft voldoende geld maar daarnaast ook de expertise en kennis om door te gaan met het bedrijf."

De vergister draait ondertussen gewoon door om te voorkomen dat er weer een heel lang opstartproces nodig is om de vergister te laten functioneren. Nijman zelf zegt dat hij over een maand of twee meer kan vertellen over de situatie bij Biogreen. "De situatie is ingewikkeld, maar de vergister op zich loopt wel. We gaan gewoon door."

Hij denkt dat het project een beetje te innovatief was en dat dit uiteindelijk het eind betekende van Biogreen. De curator zegt daarbij dat het niet lukte om voldoende rendement uit de machines te halen. "Er zijn verschillende pogingen gedaan om het productieproces op te voeren maar zonder succes."

De uiteindelijk schuld ligt rondom de 7 miljoen euro, zegt Bruins. "Of de betrokken coöperatie nog wat van zijn investeringen terugziet is afwachten. Eerst komen andere schuldeisers aan de beurt." De coöperatie bezat 20 procent van de aandelen, de andere 80 was van Bieleveld.

De kunstmestpilot waar Biogreen al drie jaar aan meedoet blijft lopen. "De proef met vloeibare kunstmest gaat gewoon door", zegt Aike Maarsingh, LTO-voorzitter Akkerbouw.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.