Varkenshouderij

Achtergrond 251 x bekeken 16 reacties

DPP-biggenprijs omlaag

De DPP-biggebprijs daalt deze week met 2 euro naar 27 euro per stuk. De prijsverlaging is een gevolg van grote onzekerheden bij vleesvarkenshouders. Zij weten niet of de varkensprijs de komende tijd gaat stijgen. Dat is hard nodig om de stijgende voerkosten te compenseren. De vraag naar varkensvlees valt nog tegen, ondanks het einde van de vakanties. Vermeerderaars krijgen de komende maanden ook te maken met hogere voerkosten. De biggenprijs zou daardoor ook moeten stijgen, omdat die nu onder de kostprijs ligt. Dat is nu in ieder geval niet aan de orde. De DPP-biggenprijs ligt deze week 6 euro lager dan een jaar geleden. Door een correctie van 6 euro in week 42 van 2009 brengen biggen in feite 12 euro minder op dan eind augustus vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  die correctie van 6 euro in week 42 vit allang weer in de toeslag

 • no-profile-image

  mester

  zo is het Hans, snap niet dat dit telkens weer aangehaald wordt.

 • no-profile-image

  john

  goed kijken naar de nvv prijs die geeft teminste een betrouwbaar beeld wat er voor de biggen betaald wordt. vorig jaar in week 34 was deze nog 46 euro, nu is ie 38 euro.. biggen prijs in ongeveer 8 euro lager.,, de toeslag op dpp is dus met 4 euro opgelopen dit jaar.. de fokkers die er weer 6 euro bij hebben hebben het netjes gedaan.

 • no-profile-image

  mi

  nog even en de toelag is hoger dan de basis prijs bij vion ,betaal nu 18 euro toeslag fokker 800 zeugen

 • no-profile-image

  jan

  Niet meer betalen voor de biggen dan DPP + transportkosten.

 • no-profile-image

  mester

  Lijkt mij super, maar dan doe jij blijkbaar geen zaken met vion. Die beweren zelfs dat mijn fokker nog wel meer kan beuren voor de biggen terwijl ik al hetzelfde betaal als mi uit oss.

 • no-profile-image

  econoom

  We gaan allemaal naar de klote, vlees en biggen naar dieptepunt en voer, stront en rente naar het hoogte punt dus maak allemaal de borst maar nat!!!! We zullen onze boterham allemaal moeten verdienen uit een fantsoenlijke vleesprijs anders gaan vion en de voerfabrieken ed. mee het graf in

 • no-profile-image

  boer

  Dat er niks verdiend wordt in de varkens is toch geen nieuws meer. Dat is al zo sinds, pak hem beet 1998. Alleen durft bijna niemand het toe te geven. Stug doordoen, verstand op nul en de blik op oneindig, en net doen of je gek bent, dat is de manier van boeren tegenwoordig.

 • no-profile-image

  ynit

  Stuifzand heeft gelijk en eerlik

 • no-profile-image

  top fokker

  nu moeten jullie niet allemaal overdrijven, want volgens mij is er 2008 en 2009 wel degelijk at aan de biggen verdient.

 • no-profile-image

  mester

  Jazeker,de artikel 10 status en daarmee veel export heeft fokkers geen windeieren gelegd. Dat mesters geen droog brood verdienen blijft natuurlijk niet bestaan. Een betere balans zou voor boeren beter zijn. Alleen de handel heeft voordeel bij onbalans.

 • no-profile-image

  Kwaliteit

  Zowel de betere vermeerderaars als mesters hebben goed verdiend. Helaas is dit maar 10-15% en zit ik daar niet bij.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Mesters klagen (op dit moment terecht) dat er niks verdiend word. Voor vermeerderaars gold dit ook lange periodes, en zo een periode zit er nu ook weer aan te komen. Oplossing in mijn ogen: afrekenen volgens de richtprijs. Zelfs in het voorjaar toen de mesters geld bij moesten leggen en de vermeerderaars goed verdienden ( o.a. door export )wilden ze hier nog niet aan. Kan iemand mij dit uitleggen. Ik zal dan wel dom zijn..

 • no-profile-image

  mi

  25 jaar geleden werd afgerekend op richt-prijs toen was er nog geen biggenoverschot, dit ging veranderen biggen gingen de grens over en deze fokkers kregen meer voor hun biggen, zodat de richtprijs snel in de prullenbak verdween, de fokker die met zijn biggen in Ned.bleef wou ook een hogeren prijs voor zijn big.nu is het zo als de biggen prijs laag is willen fokkers wel weer de richtprijs, maar als de prijs weer oploopt willen zij weer de handelsprijzen.we zullen samen ergens voor moeten kiezen richtprijs of handelsprijs????

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  @ mi te Oss. Klopt. Vermeerderaars moeten inderdaad kiezen: binnenlandse afzet met bij voorkeur vaste koppeling(en) of structurele export. De binnenlandse relaties kunnen dan afrekenen op richtprijs. Export op handelsprijzen. Die zijn dan wellicht vaak hoger, maar als de export niet loopt kun je niet inbreken in de vaste koppelingen in Nederland. Dit gebeurd nu wel vaak door de grote jongens. Een dikke prijs beuren in Duitsland, en als het even niet loopt hier de biggen dumpen voor de kale DPP, en vaste koppelingen onderuit halen. Je kiest voor het een of het ander in mijn ogen.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Uit solidariteit een goede gedacht, helaas werkt het niet zo. Zelfs bij grenssluitingen worden exporterende vermeerderaar hun biggen goed kwijt in NL. Ten koste van...... Het probleem zit dan ook veel meer in de uitbetalingscapaciteit en het bedroevende imago van de slachterijen in NL. Vleesvarkenshouders die daar solidair mee zijn laten veel rendement liggen en vinden de biggen altijd te duur. Exporterende vleesvarkenshouders hoor je niet snel over te dure biggen, kwaliteit zit bij hen tussen de oren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.