Varkenshouderij

Achtergrond

China getroffen door ernstige overstromingen

China wordt getroffen door de ernstigste overstromingen sinds 1998.

Het water doodde tot nu toe niet alleen bijna 1.100 mensen, maar bedreigt ook de graanoogst en varkensvleesproductie. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. In totaal is circa 400.000 hectare landbouwgrond vernietigd. De verwachting is dat de productie van rijst 5 tot 7 procent zal dalen. De productie van katoen daalt mogelijk 10 procent. Hoe groot de schade is voor de productie van tarwe en mais is getroffen, is nog onduidelijk.

In 1998 leidden overstromingen tot een lokaal forse prijsstijging voor graan, met ook een prijsduwend effect op de wereldmarkt. Prijsstijgingen zijn niet welkom in China, omdat de regering straf vasthoudt aan een inflatiedoel van minder dan 3 procent om de economie af te koelen.

De schade voor de Chinese economie bedraagt volgens premier Wen Jiabao zeker enkele tientallen miljarden euro’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.