Varkenshouderij

Achtergrond

Beter halfjaar voor vleesvarkenshouders

Vleesvarkenshouders hebben in het eerste halfjaar van 2010 betere financiële resultaten geboekt dan in het eerste halfjaar van 2009.

Bij zeugenbedrijven is het juist andersom. De resultaten op zeugenbedrijven zijn minder. Dit blijkt uit de gegevens van de vleesvarkens- en zeugenmonitor van boekhoudkantoor Abab in Best. De vleesvarkensbedrijven kwamen over het eerste halfjaar uit op een voerwinst (omzet en aanwas minus voerkosten) van € 18,05 per afgeleverd vleesvarken. Over het tweede kwartaal was de gemiddelde voerwinst € 21,24. De voerkosten daalden. Abab berekende een gemiddelde krachtvoerprijs van € 20,33 per 100 kilo tegen € 21,32 in het eerste kwartaal. Ook de biggen werden iets goedkoper in het tweede kwartaal. De vleesopbrengst per kilo steeg van € 1,17 in het eerste kwartaal naar € 1,26 in het tweede kwartaal. Zeugenhouders zagen hun voerwinst stijgen van € 23,25 naar € 24,99 per big. Dat niveau is fors lager dan een jaar geleden toen in het tweede kwartaal de voerwinst uit kwam op € 29,12 per big. Zeugenhouders bespaarden op hun krachtvoerverbruik. Dat ging van 78 kilo naar 70,77 kilo per big.

Of registreer je om te kunnen reageren.