Varkenshouderij

Achtergrond

Zwarte bessen oogst minder dan vorig jaar

Het oogstteam van akkerbouw- en fruitteeltbedrijf Olsder oogst 1,5 hectare zwarte bessen.

De bessenoogst is door vorst in het voorjaar wat minder dan in voorgaande jaren, maar de bessen zijn ondanks de verzengende hitte de laatste dagen kwalitatief in orde. Ze worden verwerkt door de sapindustrie, aldus Wanda Osder. Foto Koos van der Spek

Het zaaien van mais onder folie heeft dit jaar extra voordeel opgeleverd. De op 17 april gezaaide mais heeft veel minder last gehad van de kou en is gewoon doorgegroeid. Op veel andere plekken in het land staat de mais door kou en droogte nog ver onder het niveau van vorig jaar. Het zaaien van mais onder folie is een proef van loonbedrijf Heeringa in Terzool in samenwerking met diverse partijen uit Friesland. De mais heeft op het moment een lengte van zo’n 1.90 meter. Foto Cumela Nederland

Akkerbouwers Jan en Han van de Velde, uit respectievelijk Noordwelle en Nieuwerkerk, laat zijn tweedejaars plantuien rooien door loonbedrijf De Hoge Blok. En dat gaat goed, vertelt Jan van de Velde. "Ze liggen op het land te drogen. De kilo’s en sortering vallen helemaal niet." Dit perceel in Brouwershaven omvat 12 van de 50 hectare die de Zeeuwen aan plantuien telen. De broers rooien tien tot veertien dagen later dan vorig jaar. Ze rooien op bestelling. Foto Anton Dingemanse

Innovatiemedewerker Marijke Nooijen van varkensproefbedrijf Sterksel werkt met het voersysteem Voeren op maat. Sterksel heeft drie nieuwe systemen geïnstalleerd in het kader van een groter project om innovatieve systemen te ontwikkelen. Doel is uiteindelijk te komen tot verbeterde voerstrategieën, zodat een groei van 1.000 gram per dag in zicht kan komen. Bij Voeren op maat streeft KI ernaar de individuele dieren zoveel mogelijk naar behoefte te voeren. Tomen biggen blijven in dit systeem bij elkaar. Foto John Claessens

Zaaizaadbedrijf Limagrain zaait als proef groenbemesters in, samen met groenbemestersveredelaar Joordens en coöperatie CZAV. Het gaat om een oriënterend onderzoek naar de effectiviteit van verschillende groenbemestingsgewassen. Dit gebeurt naar aanleiding van vragen uit de praktijk. Het onderzoek vindt plaats bij een akkerbouwer in het Noord-Brabantse Steenbergen. Na de groenbemesters worden gewassen verbouwd. Als het een succes wordt, willen de initiatiefnemers de proef verder uitbreiden. Foto Anton Dingemanse

De droogtescheuren in de Groninger klei worden steeds groter. Foto Jannes Wiersema

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.