Varkenshouderij

Achtergrond 372 x bekeken 25 reacties

Vion-varkensprijs flink omlaag

Vion verlaagt zijn varkensprijs deze week met 5 cent naar € 1,43 per kilo geslacht-gewicht. Daarmee volgt het bedrijf zijn Duitse zuster (Vion Nord), die zijn varkensprijs met ingang van vandaag ook met hetzelfde bedrag laat dalen. Het aanbod van vleesvarkens is niet groot. De Vion-slachterij in Helmond is bovendien in de komende drie weken gesloten. Desondanks levert varkensvlees een halve cent per kilo minder op. De opbrengst van varkenshammen daalt met 3 cent per kilo. Varkensschouders noteren 2 cent per kilo lager, terwijl alleen varkensnekken 10 cent per kilo meer opleveren. Varkensslachterijen pakken dus 4,5 cent per kilo terug op hun marges en duwen vleesvarkenshouders verder in het verlies. De verkoop van varkensvlees loopt qua hoeveelheden wel goed, maar de opbrengst daarvan valt tegen. De varkensnotering van Vion ligt deze week 7 cent per kilo lager dan een jaar geleden. Door het ingaan van een nieuw prijssysteem in week 13 van dit jaar, leveren vleesvarkens 17 cent per kilo minder op dan begin juli van 2009.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  goed gedaan vion. volgens mij zijn er deze week al varkens tekort, maar ook dat maakt al niets meer uit. ik heb vandaag mijn lidmaatschap bij zlto al opgezegd, dat is het laatste wat ik kan doen. als het zo doorgaat stop ik ook met het leveren aan rendac!

 • no-profile-image

  bodem bereikt

  Bij de boeren die leveren aan de vion is de prijs niet belangrijk. Daar halen ze al het rendement uit farmingnet en het nieuwe starconcept.

 • no-profile-image

  jeroen

  Ik heb het altijd heel erg gevonden dat ik de keuze gemaakt heb om te stoppen met mijn varkens. Maar het blijkt wel de juiste te zijn geweest.
  Je hebt als boer/ondernemer niets te vetellen iedereen eet uit de ruif en zelf heb je minder dan niets met heel je gezwoeg. het zijn parasieten die leven namelijk ook op en van een ander.
  ZLTO moet zich het ergst schamen(belangenbehartiging laat me niet lachen)

  Succes

 • no-profile-image

  Grote Handelaar

  Min vijf is erg maar de nieuwe uitbetaling is wel zo ondoorzichtig dat de leveranciers niks in de gaten hebben en zo zijn de activa en merknamen snel betaald aan curator Daniels van Weyl Enschede. Volgende week plus acht zou ik adviseren anders kunnnen er nog meer VION slachterijen dicht! Sterkte ZLTO!

 • no-profile-image

  G.J. van Weelden

  vion of zun consorte kan nu maar beter niet achterom rijden om handel te doen

 • no-profile-image

  henk

  als je bij vion de varkens maar op tijd opgeeft via farmingnet en het goede aantal krijg je 30 CENT super bonus maar ze weten mooi 2 weken van te voren hoeveel varkens er komen. ze naaien je hier mee een oor aan en dat zal ook gebeuren met het nieuwe starconcept ,vion van mij volgende week geen varkens

 • no-profile-image

  boer

  We lopen hier nu ontzettend te klagen maar daar staat de directie van VION vér boven. Deze mensen weten wel wat goed voor die boertjes is!! Die domme boeren die klagen toch altijd. En wij maar hard werken vanuit onze stoel, denken ze dan. Ik zie die interviews van Daan van Doorn nog voor me. Ik heb dit gedaan, ik heb dat geregeld, door mij zijn we zo goed, ik beslis wel waar VION haar geld in steekt. Maar goed ik heb geen enkele illusie dat de andere slachterijen af zullen wijken van de VION prijs.

 • no-profile-image

  tijs

  Goed zo vion. Nu zijn er weinig. Wat doen jullie als marktleider als er veel varkens zijn. Maar ja ,het zijn tenslotte in jullie ogen ook maar grondstoffen.

 • no-profile-image

  Lee

  Bij de vorming van het Vionconcern werd geopperd dat het belangrijk zou zijn voor de nederlandse varkenshouderij om een grote partij in Nederland/europa neer te zetten. Het zou immers evenwicht kunnen bieden aan de steeds groter wordende inkoopmachten, waardoor er voor de leverancier een betere prijs gerealiseerd zou worden.
  Enkele jaren later lijkt het er steeds meer op dat het tegengestelde waar is.
  Het lijkt er steeds meer op dat grote marktpartijen sterk afhankelijk zijn geworden van elkaar, maar waarbij toch de grote inkoopcombinaties meer macht kunnen uitoefenen dan de grote slachterijen, waardoor er constant een sterk drukkend effect op de prijsvorming is. Voor de producent een zeer slechte zaak. Er moet eens wat verdiend gaan worden. Er moet weer eens RESPECT komen voor de producent van de eerste levensbehoefte.
  Schakels in de keten die op deze manier met hun leveranciers omgaan verdienen niet om te overleven. Bij minder aanbod en hogere consumptie kan het niet anders dat de prijs moet stijgen. Dit misbruik van marktmacht moet gestopt worden.
  Hopelijk hebben andere slachterijen voldoende "ballen"om sterk af te wijken van deze notering.

 • no-profile-image

  john

  in belgie publiceert een slachterij zijn marktprijs al niet meer,, alle slachterijen liepen er immers achteraan omdat zij de grootste zijn.. misschien moet vion ook maar eens stoppen met het publiceren van de prijzen. Aan de andere zie ik steeds meer kansen voor een unifar vleesvarkensconcept... hoe meer varkens wij hier in aanmelden des te groter wordt deze bult varkens.. De slachterij die het meeste bied heeft ze.. de handel schakelen we uit en zodoende blijft er meer voor de boer over! Als er 50% van de nederlandse varkens achter dit concept zitten kan geen een slachterij het veroorloven om in een keer 50% van de varkens te verliezen.. misschien dat er ooit 10% te veel of 10% te weinig varkens zijn maar dat lossen de boeren maar op de zonodig zwaar willen uitbreiden of persé voor de vrije markt willen produceren en ga zo maar door.

 • no-profile-image

  export

  john brabant wat kan jij dom lullen,
  als de handel eruit licht is er nog minder concurentie, voor vion iemand moet toch de export regelen en de handelaar mag wat mij betreft wel wat verdienen met zijn werk willen wij toch ook.
  iedereen die wat voor mij doet mag er aan verdienen anders komen ze ook niet meer langs en beur ik weer minder.

 • no-profile-image

  john

  het wordt helemaal niet makkelijker voor de slachterij... willen ze de haken vol hebben dan zal er betaald moeten worden.. handeleren schuiven alleen maar met biggen en strijken daarvoor een mooie commissie op. werken aan een betere prijs voor de fokker of mester doen ze echt niet. Voor die betere prijs moeten we allemaal zelf werken. en wat een handelaar kan (grote koppels varkens of biggen verzamelen) kunnen we zelf ook! met als voordeel dat we betere prijzen kunnen bedingen bij onze eindafnemer!

 • no-profile-image

  boerke

  ik zit eigenlijk op een reactie van vion te wachten. of zouden die geen passend antwoord hebben?

 • no-profile-image

  ex vionboer

  de vakantie nadert weer net als in week 51 toen deed vion -3 met een onveranderde beurs
  ben ook heeeeel benieuwd naar de reactie van vion als die lafaards tenminste durven reageren

 • no-profile-image

  geen klant

  ik heb gehoord dat duitsland vrijdag onveranderd blijft. dan wil ik wel effe 5 cent/kg vangen van vion

 • no-profile-image

  exvion

  dan moet je de varkens aan duitseland leveren en niet aan vion. zouden alle vionklanten moeten doen.

 • no-profile-image

  nvv er

  brutalen klanten van vion zullen die 5 cent wel terug krijgen, toch jammer dat ik nie aan vion lever

 • no-profile-image

  exvion

  vanaf begin dit jaar lever ik geen varkens meer aan vion , bevalt me prima had de overstap veeel eerder moeten maken

 • no-profile-image

  weg bij

  Zolang er nog steeds trouw geleverd blijf worden aan vion is er geen hoop meer voor deze "varkenshouders"

 • no-profile-image

  antie vion

  ik denk dat vion de prijs wel corrigeerd.dan is natuurlijk iedereen blij. toch moet je indien je varkens aan vion leverd nog maar eens goed nadenken of je met deze club verder wilt? ik ben er in het begin van het jaar al mee gestopt, en daar ben ik elke dag nog blij mee

 • no-profile-image

  Varken

  Mijn beslissing om te stoppen met varkenshouden valt op het moment dat ik verplicht wordt om varkens aan VION te leveren en lid van ZLTO moet worden. Dit zijn twee clubs die de boeren vanuit alle hoeken naaien en daar heb ik geen zin in.
  Van mij levenslang geen varkens voor Vion en geen lidmaatschap van de koeienclub uit Tilburg.

 • no-profile-image

  praatjes genoeg

  En ondertussen blijven we toch stiekem bij ZLTO en z'n dochters VION, Rendac en Topigs.

 • no-profile-image

  prengerhof

  alle vleesvarkenshouders moeten nu woord bij daad voegen in 2weken tijd 13cent van de varkens af dat betekent alle toeslagen van de biggen weg de handelaar zal hiermee niet blij zijn want die heeft zelf de toeslag torenhoog opgebouwd. Slachterijen krijgen zo zelf geen vleesvarkens meer, handel valt om en de slachterij komt bij de boer op de knieën smeken om varkens te krijgen. En de boer die bepaalt zelf de prijs. (EN NIET DE HANDEL!!) Tip geef nooit de varkens van tevoren op laat de slachterij zelf maar bellen EN NIET DE HANDEL.

 • no-profile-image

  hans

  we moeten beginnen om de varkens niet meer 2 weken van tevoren opgeven via farmingnet bij vion

 • no-profile-image

  exvion

  zeg hans je moet eerst eens verder kijken dan vion

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.