Varkenshouderij

Achtergrond 378 x bekeken 25 reacties

Vion Nord verlaagt varkensprijs

Het Duitse varkensvleesbedrijf Vion Nord verlaagt zijn varkensprijs met ingang van volgende week maandag met 5 cent naar € 1,43 per kilo geslacht-gewicht. Die prijs ligt 15 cent per kilo lager dan een jaar geleden. De overige Duitse varkensslachterijen en de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch houden hun varkensprijzen de komende dagen onveranderd op € 1,48 per kilo. Varkensvlees gaat slecht van de hand door het warme weer en de start van de zomervakanties in Midden-Nederland en delen van Duitsland. Het mooie weer voor de barbecue kan een prijsdaling niet vookomen. Het Duitse vleesconcern Tönnies zal Vion Nord volgende week vrijdag waarschijnlijk volgen met een prijsverlaging, als de verkoop van varkensvlees niet aantrekt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  en weer een lekker begin van de vakantie voor ons........toch wel fijn dat extra zakcentje van vion voor de vakantie.. en zo van harte gegunt

 • no-profile-image

  Jan

  Vanmorgen kopt de Financiële Telegraaf;
  Barbequevlees vliegt supermarkten uit !
  21 milioen euro extra omzet (per week ), met name drank en barbeque produkten en fruit.
  Wat worden wij besodemieterd !!Eigenaren van VION neemt u verantwoordelijkheid !!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  als ik aan vion zou leveren(wat ik niet doe) zou ik een andere afnemer gaan zoeken, die niet als enige begind met het laten zakken van de prijs, en die knokt voor het voortbestaan van de boeren

 • no-profile-image

  Varken

  Vion heeft als eerste de verlaging ingezet een aantal weken geleden. Daar veroordeel ik ze voor omdat ze daarmee de zaak aan het schijten hebben gebracht. Ik blijf vinden dat we toch slachterijen dicht moeten gaan gooien met dit soort asociale prijsverlagingen. Sommige beweren dat we de supers dicht moeten gooien maar daar ben ik het niet mee eens. Ik verkoop mijn varkens immers aan de slachterij en die zal ze moeten verwaarden en op een fatsoenlijke manier af moeten rekenen bij de boer. Dat is hun verantwoording en niet die van de supers. Als ze dat na al hun fusies en slachthaak saneringen niet kunnen ,hebben ze hun huiswerk slecht gemaakt en dat hoeven wij als boer niet langer te pikken.
  Van mij ook alleen kadavers voor Vion en Zlto, de levende breng ik wel naar de meest fatsoenlijke slachterijen.

 • no-profile-image

  mestertje

  en weer niets verdiend met het langer vasthouden van de varkens.. hok vol, put vol, silo leeg.. bij deze prijzen maak ik mijn hok zo snel mogelijk leeg en wacht een paar weken met het aankopen van biggen. wat is er nu verdiend met varken langer vasthouden? 4 kg meer geslacht gewicht = 5,60 meer opbrengst... 16 kg voer a 3,10 35 liter mest a 0,56 Waardedaling varken = 0,05 * 90 = 4,50. totaal = 5,60 - 3,10 - 0,56 - 4,50 = - 2,56 verloren... winkel blij met extra vlees ik minder blij want ik geef er geld bij op die laatse kilo's. Met deze varkensprijzen moeten we eigenlijk terug naar 85 kg geslacht gewicht en 3 weken leegstand. Als de voorraadhuizen leeg zijn maken we de varkens wel weer zwaarder.

 • no-profile-image

  Franz

  Gewoon stoppen met opleggen, leeg draaien en 3 weken vakantie.
  Er zijn er gewoon veel te veel

 • no-profile-image

  john

  de varkenssector is groter dan alleen jouw eigen bedrijf franz... elke goede big wordt gewoon 90 kg geslacht varken.. als jij ze niet oplegd doet een ander dat wel..

 • no-profile-image

  Franz

  John ga lekker je gang, maar als er een tak in de keten niets mag verdienen.
  Dan is ook tertmijn Johnie het biggen fokkertje aan de beurt

 • no-profile-image

  50 +++

  de sector zit in spagaat, niet opleggen is geen optie, de meeste bedrijven zijn te overgefinanciert [ door bouw van dure grote stallen en dure quota,s] die is hun opgelegd door de banken , hun visie is expansie , maar de boer is des temeer een slaaf geworden van zijn eigen bedrijf en verknecht aan de vleesindustrie cq de banken !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  kenner

  Derk ,

  Wil je zeker niet viseren hoor , maar heb zo de indruk dat je blij bent met de prijsvorming van Vion Nord ???

  De varkensprijs is gemanipuleert en het komt voor de boeren nooit meer goed , vandaag een lage euro , mooi weer , lagere bezetting , en toch die prijs drukken de 2é week op rij , Er is in ieder gevoel weinig respect voor de primaire schakel , als ik de commentaar lees ........ Misschien moet men als boer eens afvragen of het nog zin heeft 1 euro te investeren in nieuwe varkens-zeugenstallen , ik denk in iede geval van niet , wees voorzichtig en speel op zeker !!

  Prettig weekend

 • no-profile-image

  arm boerke

  allemaal stoppen met het leveren aan vion. grotere schurken ken ik niet

 • no-profile-image

  john

  franz dadelijk gaan de biggen weer van de hand voor 30 euro.. als die biggen weer varkens worden van 95 kg houden we ons zelf voor de gek.... maar van die 30 euro biggen nu eens varkens van 85 kg.. dan zitten we de volgende zomer goed. 30 euro betekent een verlies van 20 euro voor de fokker... dus die betaald de overproductie al.. als de mesters er daarna neg eens te veel vlees van makendoen we ons zelf dit leed toch aan.

 • no-profile-image

  fokkertje

  of mijn mester moet een andere afnemer voor zijn varkens zoeken, wat nu vion is, of hij moet een andere leverancier voor zijn biggen zoeken.!want de biggen die op mijn bedrijf zijn geboren worden niet meer door de maffia geslacht!!!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  john.ik denk dat jij er helemaal naast zit. er zijn niet te veel varkens en ze worden niet te zwaar geleverd, een deel van de varkens word aan vion geleverd die niet weten hoe ze de varkens goed kunnen verwaarde, en die tekortkoming moet de hele varkenshouderij betalen.dus opheffen die tent

 • no-profile-image

  boerke

  een oproep(of noodkreet) aan alle leveranciers van vion. volgende week geen varkens aan die slachterij leveren als vion zijn verlaging niet ongedaan maakt. ik lever aan een andere slachterij die vorige week de varkens minder velaagde. als die extra aanbod krijgt van vion klanten dan stel ik mijn opgegeen aantal wel naar beneden bij. nu naar je zaakvoerder of vion handelaar bellensvp. verbeter de wereld en begin bij jezelf. denk niet als ik dat doe maakt dat toch niks uit, samen staan we sterk

 • no-profile-image

  ZLTO en VION

  Laten we vanaf nu niet meer spreken over ZLTO en VION, maar over Kadaver.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik lever niet aan Vion en zal 't ook nooit doen, mooie praatjes vullen hier geen gaatjes !

 • no-profile-image

  kadaver

  ik heb de varkens voor volgende week afgezegd

 • no-profile-image

  Kleinboerke

  Ik doe al mee met alle goeie ideen,niet leveren,lichterleveren,etc. maar ben bang dat ze daar bij vion zich , zoals paulv.vliet in zijn conferance zegt ,je lacht je toch te barsten,want ze hebben immers het grootste gedeelte van hun aanvoer allang veiliggesteld.onder andere door een2 prijzen te hanteren.1prijs waar wij ons druk over kunnen maken en 1 prijs die voor onder de tafel aan een few happy bulkmesters en de rest evt.bijhalen in buiteland.heb dit al heeeel lang zien aankomen , toen encebe met cooperatiegeld cq ledenkapitaal werdt verkwanselt aan 2 gladde helmondse zakkevullers.helas voor die jonge zwaargefinancieerde gezinsbedrijven jullie zijn te laat vrees ik.gelukkig ken ik met een gerust geweten slapen ,WANT die vuile k......ters hebben van nooit een varken gehad.ben begonnen bij druvar en mocht daar nog een inkomen opbouwen, maar ook die hebben het machtsgeweld van zlto rendac vion rabo niet kunnen weerstaan. lever nu aan van rooi die inieder geval niet helemaal met die kadaverpolitiek van vion meegaat,ben te klein cq niet interressant voor export , hoop dat ik nog mun pension ken halen in deze zakkenvullende machtsstrijdt,65.sterkte voor die stakkers die pas aan het aflossen zijn.heb mijn kinderen verboden mijn bedrijf overte nemen cq te vergroten,,Roep al jaren tegen ieder die het horen wil heb je wat met je kinderen op dan laat je ze al zeker geen varkensboer worden.!!!!!! als je ze een oor aan wilt naaien dan laat je ze bedrijf overnemen !!!

 • no-profile-image

  Jan

  Heb ze voor volgende week ook allemaal afgezegd bij vion/ Kadaver, zoek wel andere afnemers.

 • no-profile-image

  boer

  Goed gezegd kleinboerke, inde put. Ik zit zelf nog te twijfelen tussen een nieuwe stal van 1500 plaatsen of de boel maar gewoon aanpassen. In mijn hart weet ik allang dat de varkens gezien de laatste jaren nooit meer uitkunnen. Alleen wanneer je niet bouwt dan kom je niet geslaagd over. Ik moet binnen een paar maanden beslissen of eigen baas blijven of nieuw bouwen en dan ook een werkslaaf van de Rabo worden. Ik weet nu eigenlijk al, samen met mijn vrouw, doe maar rustig aan, want er wordt toch weer niets verdient. Het lijkt ieder jaar erger te worden. Ook wij verbieden onze kinderen om varkensboer te worden, in ieder geval mester, misschien dat er bij de fokkers wel goed verdiend wordt, dat weet ik niet. Ik hoop dat mijn kinderen een beter financieel leven krijgen dan wij varkensmesters. Wat er nu gebeurd met die -8 dat is weer puur stelen, en voor mij de druppel.

 • no-profile-image

  john

  boer stuufzand, waarom kies je voor uitbreiding in de vleesvarkens? is een zeugentak geen optie? starten met een vierweken systeem en 1 keer in de 8 weken een mooi groot koppel biggetjes naar duitsland.. en 1 keer in de 8 weken leg je zelf biggen op. Het biggenfokken gaat de laatste jaren wel, gruwelijk veel biggen en redelijke prijzen dankzij onze oosterburen!

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Misschien kunnen we nog in de leer bij Duitse vleesvarkenshouders. Zij verdienen kennelijk nog geld aan biggen van 60 euro opwaarts.

 • no-profile-image

  john

  hier betalen wij 15 euro voor een kuub mest, dat is 5 euro per varken. in Duitsland hebben ze deze lasten niet dus kan er al 5 euro meer uitgegeven worden aan een big.. voor deze 5 euro meer hebben ze een topbig met een goede groei, goede voerconversie en de beste slachteigenschappen... Aan het eind van het liedje levert dit nog de nodige euro's op. Dan heb ik de kosten van de rechten nog niet meegeteld.. 17,50 euro lease is ook bijna 6 euro per varken... De duitser mag/kan dus 11 euro per big meer uitgeven dan een startende ondernemer/groeier in nederland. Door de goede prijs gaan dus vooral de beste biggen de grens over.

 • no-profile-image

  boer

  Ik heb sterk ide dat VION altijd voorop loopt met het verlagen van de prijs omdat ze geen keuze hebben. Ze investeren veel van hun (lees: ons ZLTO) geld in het overnemen van failliete en slecht draaiende bedrijven. Dit kan nooit lang goed gaan. Andere slachterijen maken volgens mij dankbaar gebruik van de zwakke positie van VION. Ze kunnen zomaar (voor de derde keer?) failliet gaan. Ook dat is natuurlijk geen probleem want daar hebben we de RABO of ZLTO dan weer voor natuurlijk.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.