Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Varkensprijs weer in de lift

Vanmiddag hebben ook de Nederlandse slachterijen de vleesvarkensprijs verhoogd met 5 cent, Vion noteerde gisteren al een prijs van €1,50, met een verhoging van 5 cent. Van de overige slachterijen noteert Hilckmann het hoogste met €1,43. Het krappe aanbod speelt nog steeds een rol in de vaststelling van de prijs. De Duitse beurs, Teleporc, geeft vandaag een stijging van 3 cent en komt uit op €1,54. Als er nu meer vraag naar vlees komt, zal de varkensprijs aankomende week zeker blijven stijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  econoom

  De varkensboeren worden rijk!!!!!

 • no-profile-image

  john

  rijk of minder arm, ik denk dat laatste!

 • no-profile-image

  Patrick

  Er is het een en ander aan het roeren kwa prijs >varkens , granen ...
  Doch wat varkens betreft denk ik dat het volgende zich zal voordoen iets waar ik al veel eerder voor heb gewaarschuwd :
  In de keten zitten er 3 partijen : kwekers-slachters en supers . De koek werd steeds verdeeld door de slachters en de supers , ik vrees dat de slachters om reden de haken hoe dan ook vol moeten(voor het rendement) het onderspit gaan graven en de koek in handen komt van kwekers en supers.
  Gevaarlijke situatie want als de slachthuizen uitgenepen worden ipv de boeren door de supers om toch laag te blijven leveren aan die supers dan zou de slachthuismarkt wel eens kunnen exploderen en of dat ten goede komt van de kwekers weet ik niet , ook de stromingen (binnen) in Oost Europa zijn aan het veranderen wat dat gaat teweegbrengen voor de prijzen in b-nl-d weet ik even niet.

 • no-profile-image

  boerharms

  econooooom bedrijf kopen bel dlv heb er nog in de aanbieding kom maar op vraag een redelijke prijs ( anders roep niet zo domme dingen) evt met personeel

 • no-profile-image

  john

  als je op een bedrijf bied eerst in beeld brengen wat de investeringsachterstand is op een bedrijf. Deze kosten van de vraagprijs afhalen... een gezond bedrijf is best 400 euro per vleesvarkens of 2000 euro per zeugenplaats waard.. maar om deze bedragen voor een versleten bedrijf met ondermaatse prestaties is wel een beetje erg ziek... Ben wel op zoek en heb ook nog 30 jaar om mijn schuld af te gaan lossen maar veel bedrijven die te koop komen zijn te ver heen om ze nog rendabel te krijgen.. echt zonde maar over een paar jaar zijn deze voor een prikkie te krijgen... flink investeren en het komt er weer bovenop. maar eerst 400 euro betalen en dan flink investeren gaat niet meer.. dus blijf je met ondermaatse prestaties zitten en staat het hok over enkele jaren weer te koop (door de bank).

 • no-profile-image

  jan

  John, hele leuke weergave over jouw ambities, maar geheel niet in lijn met de strekking van het artikel. Die van Patrick daarentegen wel, hoe wordt de koek verdeeld ? Patrick, maak je geen zorgen, VION en mammie ZLTO komen om in hun geld, weten van gekkigheid niet wat ze er mee moeten. Laten retail en boeren (kwekers) maar een paar jaar plukken, dat helpt echt ZLTO/VION/Topigs niet direct om zeep.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jan ! In 2008 zijn er grotere kapitaal-mastodonten gevallen als deze , voorheen kon dat ook voor niemand en zie .
  Wat mij verontrust in deze problematiek dat is dat de afnemers (bed. super) hoe groot slachthuizen vandaag wel moge zijn beperkt zijn in aantal , er moeten er maar 2 verlopen en de boel ligt al uit elkaar

 • no-profile-image

  john

  was ook niet bepaald een reactie op het artikel maar een kleine weergave van wat de bedrijven nog waard zijn... door de clustering zijn niet alleen de marges voor de kwekers dunner geworden maar ook de waarde van de bedrijven is flink onderuit gegaan.. een dubbel verlies voor velen. Alleen de beste onderhandelaars en ondernemers met zeer goede technische resultaten zullen overleven. Denk dat dit ook geld voor de andere partijen in de keten. Iedereen in de keten heeft dunne marges en moet goed opletten waar de centen heen gaan. Alleen de winkels kunnen maximaal profiteren.. betalings termijnen van 4 maanden bijvoorbeeld.. zoiets kan je toch alleen afdwingen als er een flink overaanbod is? 60 kg verkoopbaar vlees met een verkoopwaarde van zeg maar 5 euro = 300 euro. 5% rente = 15 euro, 12 / 4 * 15 = 5 euro per varken. of 15 euro voerwinst per varken meer.. Als de slachterij deze rente niet hoeft te betalen kan dat meer uitbetaald voor de varkens. Met 15 euro extra zijn veel bedrijven flink geholpen. Misschien dat er dan 10% minder varkens in de stal moeten maar dan heb je nog 90% varkens die 15 euro meer opleveren i.p.v. 100% varkens waar niets aan verdiend wordt. Met de schaalvergrotingen is de glastuinbouw in nederland al de knoppen in geholpen en als dat zo doorgaat misschien de varkenshouderij sector ook nog. De beste boeren kunnen blijven boeren om boer te blijven terwijl de andere bedrijven de handdoek in de ring moeten gooien. Het zou toch eigenlijk zo moeten zijn dat iedereen (die gemiddeld draait) wat verdiend en de beste boeren een beetje meer?

 • no-profile-image

  Franz

  Let op Heren,

  Als er 1 schakel in de productie kolom niets kan verdienen,sterker nog verlies maakt.
  Dan hebben de overige schakels op korte termijn de marge, maar na verloop van tijd ook een groot probleem.

  Fokkers-Mesters-Slachters-Supers.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.