Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Tönnies let bij afrekening beren op buikvleesaandeel

Vleesconcern Tönnies voert naar verwachting in november een nieuw afrekeningssysteem voor beren in.

Hiermee zal behalve het slachtgewicht ook de buikkwaliteit worden verdisconteerd. Dat blijkt uit berichtgeveing van de Landbouwkamer van Noordrijn-Westfalen.

Volgens de Landbouwkamer zullen kortingen worden toegepast als het buikvleesaandeel onder de 51 procent komt. Toeslagen zijn er voor buikvleesaandelen vanaf 53 procent. De standaardgewichten variëren in het systeem tussen de 85 en 103 kilo. Over- en ondergewicht resulteren in kortingen.

Volgens de Landbouwkamer is het bij dit afrekeningsmodel belangrijk de leveranties goed te sorteren en ook bij de voersamenstelling en geneticakeuze er goed op te letten of daarmee de Tönnies-buikvleeseisen kunnen worden gehaald. Bij een analyse van de gegevens van 15.000 verwerkte vleesvarkens was het resultaat dat 60 procent van deze dieren even goed of slechter uit de bus zouden zijn gekomen. De resterende 40 procent kwam er beter uit. Gemiddeld zouden de leveranciers 1 cent per kilo minder hebben gekregen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer, maar ook z'n varkens

    Zorgwekkende ontwikkeling! Wordt er eindelijk gezorgt voor een beter welzijn van het varken (wat mijns in ziens ook best beloond mag worden!!!!), nee moet de prijs toch weer richting BULK!! Laat je niet op de kop zeiken en zeker niet dekken door dit soort VION-achtige praktijken!

Of registreer je om te kunnen reageren.