Varkenshouderij

Achtergrond 210 x bekeken 6 reacties

Teveel biggen op de vrije markt

De biggenprijzen staan nog steeds onder druk. De NVV noteert vanmiddag een prijs van €39,-, Dat is een euro minder dan vorige week. Vooral de biggen op de vrije markt, zonder vaste afzet zijn moeilijk te plaatsen. De export is slecht door oogstwerkzaamheden en duur graan. De biggen die nu verkocht worden komen in december als vleesvarken op de markt en dan zijn normaal gesproken de varkensprijzen minder dan gemiddeld. Hierdoor is er weinig animo om veel te betalen voor de huidige biggen.

Prognose: gelijk of dalend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  En in januari zijn de vleesvarkens minder dan gemiddeld, en in de vakantieperiode, dus midden juni t/m midden augustus en de weken van: 3de kerstdag, 4de pinksterdag, goede vrijdag, hemelvaartdag, 5de paasdag, koningingendag, enz,enz. En wanneer de slachterijendirecteuren met hun verkeerde been uit hun bed zijn gestapt.Dus wanneer zijn de varkens dan duurder dan gemiddeld?

 • no-profile-image

  john

  op www.nieuweoogst.nu staat de voerwinstspiegel. Deze wordt elke week bijgewerkt aan de hand van: de opbrengstprijzen van de vleesvarkens, de voerkosten van de afgelopen 17 weken en de biggenprijs van 17 weken geleden. De rode lijn is het 5 jarig gemiddelde door het jaar heen. je kan dan precies wanneer er de vleesvarkens iets te verdienen valt. Ook van de zeugen wordt een lijn bijgehouden. het streven voor mijn bedrijf is nu om in de eerste helft van het jaar 110% te draaien en in het tweede helft. 90%. Ik heb dan veel biggen als de prijzen hoog zijn en weinig biggen als de prijzen laag zijn. Ook is het geen ramp om in het voorjaar biggen van 22 tot 23 kilo te leveren. in het najaar ziet iedereen weer liever biggen van 25 kg. Als we nu met zijn allen eens een beetje anticiperen op de markt en alvast 9 tot 10 maanden vooruit kijken met de planning komt het allemaal nog wel eens goed met de prijzen.

 • no-profile-image

  big

  weerstand tegen hoge bigprijs.
  Gaat ook nergens over,bij de vionnotering betaal je onderhand een toeslag van 90 procent erbij. nog even en de toeslag is hoger dan de basisprijs!

 • no-profile-image

  boer

  Zo kan het ook: ik streef ernaar om in het eerste half jaar 150% te draaien en in de tweede helft ook. Zo hou ik de produktie erin en het is goed voor MIJN portemonee!

 • no-profile-image

  john

  ik probeer ook 150% voerwinst te draaien, maar ik kan niet jaarrond 50% meer zeugen houden... ik praat over benutting van de stalcapaciteit.. in het voorjaar zit deze bomvol. in het naarjaar komt er rust. die 110 en 90 % zijn stal bezetting niet de voerwinst..

 • no-profile-image

  Frits

  In het najaar zetten wij alles vol met zeugen, toch meer tijd in de stal aanwezig en het scheelt een hoop gas.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.