Varkenshouderij

Achtergrond

Sterksel ontwikkelt nieuwe generatie voersystemen

Varkensproefbedrijf Sterksel gaat een nieuwe generatie voersystemen ontwikkelen.

Dit gebeurt in het kader van het project Op weg naar 1.000 gram groei. De nieuwe systemen moeten een bijdrage leveren aan verbetering van de technische resultaten van vleesvarkens. Er worden op het ogenblik drie verschillende groepen systemen geïnstalleerd op het varkensproefbedrijf.

Het concept Jong geleerd, oud gedaan heeft als doel om te voorkomen dat er een dip ontstaat in de voeropname vlak na het spenen. Het gaat om een systeem dat de biggen al leren kennen in het kraamhok en dat ook na de kraamfase tijdens de opfok en de mesterijfase in grote lijnen het zelfde blijft.

Het systeem Droogvoer aan de lange trog heeft als doel om vleesvarkens in kleinere koppels zowel te kunnen beperken als te stimuleren in de voeropname, om zo de uniformiteit te bevorderen. Bij het systeem voeren op maat streeft het bedrijf er naar de individuele dieren beter naar behoefte te kunnen voeren. Tomen worden bij elkaar gehouden en de voersoort en hoeveelheid zijn per dier te regelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.