Varkenshouderij

Achtergrond 185 x bekeken 1 reactie

Prijzencircus

De varkensprijzen zijn deze week fors gestegen. Een prijsstijging met 5 cent is meer dan de gebruikelijke schommeling op de varkensmarkt.

De oorzaak ligt volgens de slachterijen bij het beperkte aanbod als gevolg van de zomerse temperaturen. De varkens groeiden minder hard.
De prijsstijging is gunstig voor hen die deze week dieren afleveren. Voor ondernemers die vorige week varkens verkochten, is het een hard gelag: zij kregen aanzienlijk minder voor hun dieren.

Volgens vakbond NVV heeft Vion de prijsdip van enkele weken geleden voor niets gecreëerd. Dat is achteraf makkelijk praten. De vleesmarkt verloopt bij alle sectoren moeizaam en ook varkensvlees verkoopt moeilijk. Varkensvlees is bovendien een vers product: je kunt geslachte varkens niet even in opslag leggen voor de verdere verkoop.

Maar de NVV heeft wel een punt: De schommelingen zijn nadelig voor alle schakels in de keten. Een stabielere prijs straalt meer vertrouwen uit en brengt rust in de markt. Het kunstmatig afvlakken van prijzen kan geld kosten, maar grote schommelingen brengen ook kosten met zich mee. Het maken van prijsafspraken in de vleesmarkt is echter niet toegestaan. Maar prijsbepaling met een middellangetermijnvisie mag wel.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jonas

  Welke leek heeft dit artikel geschreven?
  Achteraf makkelijk praten voor de NVV?
  Het DB van NVV heeft een paar weken geleden al naar de slachterijen gebeld dat die prijsverlaging toen nergens voor nodig was.
  En kun je geslachte varkens niet in opslag leggen? Braziliaans vlees dat een jaar lang diepgevoren is, mag nog steeds als vers vlees verkocht worden!
  Vleesverkoop moeilijk? Gebrek aan eigenbelang, gemakzucht en incompetentie van de vleesverkopers zul je bedoelen!

Of registreer je om te kunnen reageren.