Varkenshouderij

Achtergrond 449 x bekeken

Nederland-Brazilië op landbouwbeurs in Vlagtwedde

Bezoekers op de ­Vlagtwedder Landbouwbeurs kijken naar de wedstrijd Nederland-Brazilië.

De organisatie heeft op het beurs­terrein grote videoschermen geplaatst in de wetenschap dat veel mensen geen moment van de kwartfinale willen missen. De toeschouwers worden beloond: Nederland wint met 2-1 van de Brazilianen. De landbouwbeurs in Vlagtwedde duurt nog tot en met morgen. Het beursterrein is ruim 7 hectare groot waarop toeleveranciers op agrarisch gebied, landbouw en veehouderij, overige dienstverlening, grondverzet, landbouwmechanisatie en loonwerk zich presenteren. Foto Harry Tielman

Schapen in het Betuwse Valburg zoeken een plek in de schaduw van de platte wagen. Veehouder en handelaar Noordenburg uit Valburg plaatste de kar speciaal om deze reden. De koppel bestaat uit zeventig schapen, dus het is dringen geblazen. De brutaalste beesten hebben de beste plek veroverd. De veehouder houdt de koppel deze dagen wel goed in de gaten. De schapen krijgen extra water en Noordenburg controleert of ze goed drinken. Foto VidiPhoto

Miriam en René Witlox uit het Brabantse Haaren laten sinds vandaag op een bijzondere manier zien wat er allemaal op een varkensbedrijf gebeurt. Ze hebben een informatiehut gemaakt van een oud wijnvat. Bezoekers kunnen in de hut via een groot touchscreen-beeldscherm filmpjes bekijken over wat er gebeurt op het bedrijf. De hut werd gisteren geopend door wethouder Eric van den Dungen van Haaren. René en Miriam zijn de eerste varkenshouders die op een dergelijke manier het publiek laten zien wat er gebeurt op een varkensbedrijf. Foto Marcel Bekken

Ondernemers uit de voedingssector doen inspiratie op voor pure, authentieke voedingsproducten tijdens een mini-trendtour van innovatienetwerk Syntens. Ze proefden de boerenkarnemelkpudding van Bart en Sabine Lubbers tussen de koeien van Zuivelboerderij IJsseloord in de uiterwaarden van de IJssel bij Arnhem en Velp.Foto Innovatienetwerk Syntens

Akkerbouwer Herman Campmans beregent de fritesaardappelen van zijn buurman Johan Knook in Dronten in Oostelijk Flevoland. Knook besteedt het beregenen uit aan Campmans. "Tijdens de oogst help ik hem weer." Ook de uien zijn net beregend, zegt Knook. "We telen 4,5 hectare uien op dit bedrijf. De uien beginnen aan de bolvorming. Dan hebben ze voldoende water nodig. Er staat gelukkig aardig wat loof op, doordat ik de uien redelijk vroeg heb kunnen zaaien." Knook teelt 9 hectare fritesaardappelen. "Ook op de aardappelen staat behoorlijk wat loof. Daardoor verdampt het gewas veel water, dat we nu weer aanvullen met behulp van de beregeningsinstallatie." Knook geeft de gewassen hoogstens 20 millimeter water per keer. "Als je meer water geeft zakt de rest weg in de grond. Dan kun je beter een keer sneller terug komen op het perceel." Foto Alex J. de Haan

De jonge appelbomen hebben met de groei van de vruchten behoefte aan extra ondersteuning. In Kesteren draait de zelfrijdende plateauwagen ook zijn rondjes. Het is rustig in de boomgaard, waardoor dit een mooi klusje is voor de zomer. Het is een zware klus bij de huidige temperatuur, zeker in de windluwe percelen langs de rijnbandijk in Kesteren in de Betuwe. De appeloogst pakt dit jaar lager uit, vooral bij Jonagold. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.