Varkenshouderij

Achtergrond

Franse minister in de bres voor varkenshouder

De Franse minister van landbouw Bruno Le Maire is de varkenshouders in zijn land te hulp geschoten.

Hij vindt dat zij te veel de schuld krijgen van de groene algenplaag, terwijl ze juist al jaren veel hebben gedaan om het nitraatgehalte in het water omlaag te krijgen. De rol van de intensieve landbouw bij het ontstaan van de giftige algen op een aantal Franse stranden is weer volop in de publiciteit gekomen na het kamerdebat over de milieuvergunningen voor de varkenshouders.

Le Maire wist daar te voorkomen dat de grens voor dergelijke vergunningen opeens zou worden opgetrokken naar 2.000 dieren maar beloofde wel de zaken verder per ministerieel besluit te regelen. De hele discussie is de prefect van Bretagne echter in het verkeerde keelgat geschoten. "Hoe kan de regering aan de ene kant miljoenen uitgeven aan het bestrijden van de algenplaag en aan de andere kant de vestiging van grote varkensbedrijven makkelijker maken?" Le Maire: "Ik wil graag de varkenshouders verdedigen, laten we stoppen om hen te stigmatiseren."

Of registreer je om te kunnen reageren.