Varkenshouderij

Achtergrond

Boerenbond België niet blij met beslissing Colruyt

De Belgische Boerenbond is niet blij met de beslissing van supermarktketen Colruyt om vanaf eind dit jaar uitsluitend vlees van ongecastreerde, gevaccineerde beren te verkopen.

De Boerenbond ageert vooral tegen de beperking van de keuzevrijheid waar varkenshouders mee te maken krijgen. Varkenshouders zijn met handen en voeten gebonden aan Colruyt als afnemer en zo wordt een nieuw soort monopolie gecreëerd, zegt adviseur dierlijke veredeling Bert Bohnen van de Boerenbond. Bovendien heeft Colruyt tegen bestaande afspraken in, zijn beslissing zonder overleg met de boerenorganisaties genomen, aldus Bohnen.

Hij wijst er verder op dat er onderzoek loopt naar allerlei aspecten van het berengeurprobleem. Vanochtend heeft de Boerenbond een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van de supermarktketen. Bohnen zegt aan het gesprek de indruk te hebben overgehouden dat Colruyt de beslissing mogelijk zal heroverwegen. André van den Bosch, directeur van Colruyts vleesbedrijf Vlevico, ontkent echter dat dit het geval zou zijn. "Het was het een constructief gesprek waarin over en weer begrip was voor de problemen. We praten verder en kijken wat we kunnen doen."

Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is ongelukkig met de beslissing van Colruyt. "Colruyt heeft meer respect voor een varken dan voor een boer", aldus het ABS. De organisatie wijst er op dat varkenshouders door Colruyt worden gedwongen extra handelingen aan de varkens te verrichten die sterk kostprijsverhogend werken en niet worden vergoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.