Varkenshouderij

Achtergrond 324 x bekeken 22 reacties

Biggenprijs onder druk op varkensbeurs

De beurscommissie in Vleuten houdt de prijzen voor volgende week, voor zowel levende als geslachte varkens, vanavond ongewijzigd. Geslachte varkens noteren daarmee €1,38 tot €1,40 en levende varkens €1,08 tot €1,10 per kilo. De Vleutense biggenprijs daalt met €1,50 naar €26,00 per stuk. De prijs staat onder druk door een groot aanbod van biggen en een moeilijke afzet. Vooral de kopers uit Oost- Europa laten het afweten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Volgens mij is Derk op vacantie !

 • no-profile-image

  john

  dit heeft niets met plaatsingsruimte te maken maar met de verwachte oogst van dit jaar... in het oostblok zijn de voorspellingen niet goed. het is nu gekkewerk om een big te kopen terwijl dat beetje oogst straks duur verkocht kan worden. Hoeveel biggen moeten we slachten om de biggenprijs in stand te houden? 20% lijkt me nog niet zo slecht.

 • no-profile-image

  Hans

  Inderdaad John, 20% minder biggen lijkt me een goede insteek. Voor biggenslacht is echter geen markt en er is ook een veel beter alternatief voorhanden. Stoppen met het krankzinnige doorfokken op 30 biggen en meer. Stoppen met moederloze opfok, avond- en nachtdiensten in de kraamstal, pleegzeugen, enz. Gewoon weer gebruik maken van goede zeugen, die 25 kwaliteitsbiggen grootbrengen. Het mes snijdt van vele kanten, fors lagere kosten, hogere kwaliteit, normale werktijden, moreel aanvaardbaar en tot slot ook nog eens minder biggen op de markt.

 • no-profile-image

  john

  fokken op meer biggen is helemaal zo slecht nog niet, elke big meer betekent een daling van de kostprijs per big met 1 euro. bij 5 biggen meer ligt de kostprijs dus 5 euro lager.. uiteindelijk dus 5 cent per kg geslacht gewicht. Alleen denkt niemand erover om ook eens 20 % minder zeugen te gaan houden.. biggenstallen puilen uit. Ik heb in mijn biggenstal plaats om ongeveer 8000 biggen op jaarbasis groot te brengen. vroeger waren hier 315 zeugen voor nodig. momenteel zet ik het rond met 275 zeugen. nog steeds 8000 biggen alleen ligt de kostprijs nu 5 euro lager en natuurlijk meer werk gemak. weekje leegstand in de kraamstal is bijvoorbeeld echt een uitkomst. Maar jah de meeste bedrijven proberen nog steeds de kostprijs te drukken door meer dieren te houden terwijl er dus met efficientie verbetering en minder dieren te houden misschien wel meer te verdienen is! Ieder zijn eigen keuze natuurlijk.

 • no-profile-image

  boer met toekomst

  Nu snap ik waarom john altijd op dit forum zijn gal spuit . Hij is een kneuterboerke met maar 275 zeugjes en dus veel teveel tijd over. Opdoeken die handel want zijn bedrijf is veel te klein en dan zijn we tenminste van zijn gezever af.

 • no-profile-image

  john

  laat mij maar met 275 zeugjes maar financieel gezond draaien.. liever met 275 zeugjes 29 biggen afleveren, zonder torenhoge schuld dan 500 zeugen met torenhoge schuld 25 biggen aflveren. Ik wacht gewoon vrolijk 2013 af. Vind het alleen jammer dat de biggenprijs nu gemiddeld blijft steken op 41 euro terwijl met een goede samenwerking er best 50 euro van kunnen maken. En dan doen we niets verkeerd want dat is gewoon de KOSTPRIJS. en de Toppers houden er dan toch nog een mooie extra cent aan over. Investeringen en milieu en dierwelzijn kunnen gedaan worden etc voor iedereen prima toch?

 • no-profile-image

  Hans

  Tjonge jonge, erg is dat, bij boeren tel je alleen maar mee, als je groter, of beter bent. Hoeveel zeugen ben je nodig, boer uit Asten, om een goede toekomst te hebben?Ik ken er heel wat, in Holland, die er 500 hadden en waar geen ene fuck van over is. En die er nu 1000 hebben, hebben het niks niet beter dan die er 500 hadden 20 jaar geleden. Maar ik wens u een gelukkige toekomst toe, met vele dagen aan de hogedrukspuit, gatverdamme, zelfs de koffie is dan niet te zuipen.

 • no-profile-image

  Zetboer

  Niet lullen over aantallen mannen, wordt je nooit eens met elkaar. Mijn opa was gelukkig met 5 koeien, 10 zeugen, 50 kippen en 5 ha grond. Zou ik ook nog best gelukkig mee kunnen zijn, ben echter realistisch genoeg dat tijden veranderen. Degene die 1000 zeugen houden en daarbij ook aan medewerkers werk verschaffen, daar is niks mis mee. Waarom moet een boerderij een eenmanszaak zijn ? Dat stadium is jouw voerleverancier, dierenartspraktijk, slachterij toch ook ontgroeid. Medewerkers zijn geen tweede soort volk.

 • no-profile-image

  Jonas

  O ja, veranderen de tijden zetboer?
  Die 5 koeien, 10 zeugen, 50 kippen en 5 ha. grond waren wel de volledige eigendom van jouw opa, zonder lening van de bank (integendeel, hij zette zijn geld uit bij de Raiffeissen Boerenleenbank, daar zijn ze groot mee geworden). Degene die vandaag 1000 zeugen heeft, heeft waarschijnlijk minder eigendom (eigen vermogen) dan jouw opa. Daarom is er vandaag de dag nog steeds niks mis met een eenmanszaak!

 • no-profile-image

  Jan

  Nog zo'n achterhaalde van Jonas. Waarde hechten aan veel eigen vermogen, oppotten noemden ze dat vroeger. Wijlen Nico Haak had het echter al langer door: Uw laatste jas meneer, die heeft geen zakken.

 • no-profile-image

  export

  john houw op met slap zeveren en ga fietsen, kleine dag indeling van john, wort wakker om 5 uur want moet gaan pissen leest boerderij.nl 5:06 eerste bericht gaat weer naar bed tot 8 uur gaat krant lezen ontbijt 9 uur op naar de stal, 10 uur koffie 10:50 terug stal 12 uur dine,tukkie op de bank doen 13:40 boerderij.nl kijken 13:43 beetje krietiek leveren, naar de stal 15 uur bakkie luut 15:45 terug stal 16:24 binnen boerderij lezen 16:26 weer beetje krietiek leveren 16:30 einde werk dag weer een dag hart gewerkt wat een sukkel.

 • no-profile-image

  john

  kleine dagindeling john: staat op om 6 uur gaat zijn dieren verzorgen tot 8 uur. gaat werken bij de baas van half negen tot half zes, komt thuis en gaat eten en gaat weer zijn varkens verzorgen tot 9 uur... oh ja ben een middag in de week vrij bij de baas adv.

 • no-profile-image

  optimisten

  John, trek je niks van pessimisten aan. Van degene die op deze site reageren is bijna de helft van extreem linkse allure en de andere helft zit in de terminale fase van het boer zijn. Slechts een kleine minderheid, waaronder jij, voeegt een positieve noot toe.

 • no-profile-image

  Detektief

  Ik zie meer en meer dat we met die john Brabant te doen hebben met een virtuele boer die niet bestaat en als ik ongelijk heb nou John zet eens je ware naam onder jouw reacties

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  -Hou meer zeugen dan gemiddeld
  -Draai betere technische resultaten dan gemiddeld
  -Werk hard

  Dan valt er een goede boterham te verdienen in de varkenshouderij!

  Kleine niet effieciente slachterijen gaan ook failliet net zoals supermarkten! nergens gaan 'r zo weining bedrijven failliet als in de landbouw sector!
  Vion heeft een winst gemaakt van 62 miljoen!!! op een omzet van 9 miljard, dat is 0.7%. das niet veel!
  600 zeugen heeft ongeveer 800.000 omzet keer 0.7%= 5600 euro!

  Ik wil 't niet opnemen voor vion maar 't is gewoon vraag en aanbod! ik wil ook wel meer geld voor de biggen maar als er veel verdient word in de varkenshouderij komen er veel te veel en zakt de prijs weer! en probeer maar eens een quotum voor elkaar te krijgen met de wereld!
  mischien heb ik 't wel helemaal mis hoor! denk 'r maar rustig over na haha

  succes!

 • no-profile-image

  WW

  @ vermeerderaar twente, volgens mij vergeet jij dat bij vion dan wel alles maar dan ook echt alles betaald is. De rente is betaald en er is riant afgelost en ook nog gereserveerd en iedreen heeft zijn salaris gehad, sommigen ook nog riant. Zet voor jezelf eens de laatste 3 jaar op een rij, hoeveel heb jij bij geleend om de zeugen aan het vreten te houden, nou........ Zolang er mensen ziojn zo als jij durft Vion dit prijsbeleid te voeren. Het had niks met vraag en aanbod te maken en als jij de markt een beetje volgt kon je dat wel heel gemakkelijk zien. Vroeger kwamen de wijzen nog uit het oosten, maar nu........

 • no-profile-image

  alle pijlen op vion

  de zlto en vion zijn de grote boosdoeners. bewust of onbewust, maar ze bakken er niks van. als het kan moet je daar geen zaken mee doen, als 10 % stopt bij die club dan worden ze daar mischien ook wakker, ik doe er al geen zaken meer mee, wie volgt mij?

 • no-profile-image

  sjonnie

  We kankeren terecht of onterecht op vion,zlto en john,brabant. Maar het is nu eenmaal vraag en aanbod. Quotering en varkensrechten werken ook kostprijsverhogend. Volgens mij is het beter als er véél minder dieren gehouden worden, zodat we de mest goedkoop af kunnen zetten of er misschien iets voor beuren net als vroeger. Het be- en verwerken van mest kost alleen maar veel geld. Tijden veranderen maar niet dat het nu makkelijker is dan toen. We kregen amper geld om koeien te kopen, wie kan dat zich nog herinneren?

 • no-profile-image

  ik walg van vion

  vermeerderaar uit twente de direkteur van vion heeft mischien al een hoger loon als jij aan omzet Voor de duidelijkheid : vion is geen cooperatie en de direkteur word afgerekend op rendement dat kan hij door 4 dingen te doen 1 hoge verkoopprijs WAt ze beloofde las ze groot waren en DAT zijn ze nu 2 efficient werken 3 direktie /kantoor en sponserkosten dat gaat van hun eigen luxe af 4 lage inkoopprijs daar doen ze nog het beste dr best voor

 • no-profile-image

  boertje

  Wat nou boos klagen etc.
  Een boer die het nu een jaar of 4 zelfstandig is dus overgenomen en niet in maatschap tegen de toen normale bedragen. Krijgt gewoon al 4 jaar de kost prijs niet betaald heb het hier over gesloten bedrijf dat is gewoon erg.
  Uit zonderingen groete fokker etc op buiten land allemaal indianen verhalen
  Net ikb controle gehad het aan tal bedrijven dat wil stopen als ze al kunnen licht veel hoger als iedereen denk. Open de opkoop regeling maar eens !!!!! mest probleem in een keer op geslost. Wand de varkens boer wil brood op de plank en geen intree geld betalen iedere keer als hij achter gaat werken

 • no-profile-image

  van verkeerde hobby beroep gemaakt

  vermeerderaar uit twente, zeker nog nooit om je heen gekeken wat andere hard werkende ondernemers buiten de landbouw verdienen Ik wil 130 % voerwinst draaien voor mijn portomonee en niet om boer te kunnen blijven.
  Heb ook veel in stenen en lucht geinversteert maar als ik zie wat mijn broer als zpper met 30 t0t max 55 uur per week verdient en grond koopt die ik mag gebruiken , en een mooier huis heeft zonder het voor onder de waarde te verkrijgen zoals de meeste boeren en mn vader hoeft hem voor zijn bedrijf nooit te helpen evenals zijn vrouw of kinderen dan klopt het eigenlijk niet

 • no-profile-image

  boertje

  Zo is dat het klopt niet het is ziek hier heel ziek

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.