Varkenshouderij

Achtergrond 664 x bekeken

Aardappelteelt Zuid-Limburg is een drama

De Zuid-Limburgse akkerbouwer Norbert Geron beregent zijn aardappelen.

Er is nog amper regen gevallen. Hij spreekt over een drama. "Nu heb ik nog 35 ton zitten onder de beregende percelen", vertelt hij. "Collega’s zitten nu op zo’n 20 ton." Op aardappelpercelen die Geron niet kan beregenen, 20 hectare, blijft de productie nu ook steken op 18 ton. "In deze fase is 40 ton normaal." Vooral het ras Bintje is een probleem. Doorwas komt veelvuldig voor. "In omringende landen is het ook bar en boos, dat kan schelen." Foto Twan Wiermans

Een vrachtwagen met graszaad Engels raaigras van het ras Salamandra wordt afgeleverd bij Vandijke Semo in Scheemda. Dit is de eerste lading van graszaadkoppen. Het graszaad is afkomstig van akkerbouwbedrijf Holtjer-Groeneveld. Normaal oogsten zij alles tegelijkertijd, maar doordat er 3,4 hectare verdroogd was, is besloten om dit alvast te oogsten. Vandaag zijn ze begonnen met het combinen van het overige graszaad. Over de kwaliteit kan de akkerbouwer nog niks zeggen. Foto Koos van der Spek

Een man verkoopt op de markt in Guwahati in het noordoosten van India zijn bhut jolokia. Dat zijn de meest hete pepers die er zijn. De deelstaat Assam stimuleert de teelt van de pepers omdat de vraag toeneemt, vooral in Europa en de Arabische landen. Foto ANP

Het geitenmelkbedrijf van Wouter en Erna Bunt uit het Gelderse Slijk-Ewijk breidt op wel zeer bijzondere wijze uit. De komst van hangbuikzwijntje Lola leverde twee weken na de aankoop onverwachts 13 biggen op. Lola is volgens Erna een aartslui varken, maar moet nu vol aan de bak. "Ze moet een groter aantal biggen voeden dan eigenlijk normaal is bij minivarkens. Normaliter werpen minivarkens niet meer dan 6 tot 9 biggen." Er is geen tijd om ook voor de 13 biggen te zorgen, aldus Erna. Een deel zal naar een zorgboerderij in Apeldoorn verhuizen. Tegelijk met Lola kochten de Bunts 6 kippen, die al even onverwachts 9 kuikens op de wereld zetten. Foto VidiPhoto

Johannes Wijbenga van loonbedrijf T.C. Verf uit het Friese Oudemirdum is bezig met onderhoud en reiniging van de New Holland TM190 waar hij mee werkt. "Het schoonmaken is er door de drukte een beetje bij ingeschoten", erkent Wijbenga. Met de hogedrukspuit verwijderde hij nog mestresten die dit voorjaar al bij het uitrijden van mest met sleepslangen op de machine waren gekomen. De trekker is gebruikt bij ploegen, inkuilen en het uitrijden van mest met behulp van sleepslangen. De brede 90 cm-banden zijn vervangen door normale 17 cm-banden. "Nu het zo droog is heb je de brede banden niet nodig en het scheelt ook in het comfort", zegt Wijbenga, die de schoonmaakbeurt ook heeft aangegrepen om klein onderhoud te verrichten aan de machine. Het oliefilter en de motorolie zijn vervangen. Voor het loonbedrijf is er even sprake van een rustige periode omdat het gras in het zandgebied rond Gaasterland in de afgelopen periode niet hard is gegroeid. Na de schoonmaakbeurt ziet het materieel van het loonbedrijf er weer goed uit. Foto Niels de Vries

Akkerbouwer Harm Engel Mellema in Nieuw Scheemda heeft zijn koolzaadoogst binnen en levert de laatste partij af. De opbrengst valt de Groninger niet tegen. "Gezien de kleine korrel had ik minder verwacht. Ik zag de korrel krimpen in de droge periode. Daarom had ik gedacht dat de oogst bij 4.000 kilo wel zou ophouden, maar ik kom dicht bij 4.700 kilo. Schijnbaar is er toch meer zaad aan het gewas gegroeid." Het stro, dat een goede kwaliteit heeft, gaat naar de grasdrogerij in Ruinerwold. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.