Varkenshouderij

Achtergrond 1118 x bekeken

Zoet water aanvoeren voor de plantuien

Akkerbouwer Francois Lindenberg uit het Zuid-Bevelandse Krabbendijke probeert de groei in de plantuien te houden door het gewas te beregenen.

Omdat hij geen zoet water kan oppompen, laat hij het aanvoeren door een transporteur. "We hebben tien hectare met 30 millimeter kunnen beregenen", vertelt de Zeeuw. "Als het zo droog blijft, zullen we maandag opnieuw water laten aanvoeren." Voorlopig beperkt hij het beregenen tot de plantuien. Maar als het weer aanhoudt zal hij over een paar weken ook de zaaiuien van water voorzien. Foto Anton Dingemanse

Voor de zeugen in de groepshuisvesting van Ad Lenders hoort de borstel er helemaal bij. Zeker zestig tot zeventig van de 130 dieren in de groepshuisvesting maken er dagelijks gebruik van. In hun gangetje naar de drinkbak bijvoorbeeld, aldus de varkenshouder in het Belgisch Limburgse Meeuwen-Gruitrode. Er zijn nog altijd weinig varkenshouders die een borstel als afleiding in hun stallen hebben hangen, maar voor Lenders is het zeker de moeite waard. "Ze schuren erlangs en zijn mooi rustig. Ik ben er heel positief over", zegt hij. Lenders verhuisde in 1999 vanuit het Brabantse Bergeijk. Zijn bedrijf had daar vanwege natuur geen uitbreidingsmogelijkheden. Hij, zijn vrouw en zoon houden samen 1.800 vleesvarkens en 200 zeugen. Foto Twan Wiermans

In het weiland van melkveehouder Arno Bokma in het Friese Scharsterburg staat sinds kort een koeborstel. Op een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt bord staat tekst en uitleg voor passanten. De koeborstel trekt veel bekijks. Het weiland is gelegen aan een drukke fietsroute. "Ik zie het als een stukje promotie van de melkveesector", vertelt Bokma. Hij maakt zich zo nu en dan zorgen over het imago van de melkveesector. "Er zijn slechte voorbeelden genoeg", zegt hij. Foto Alex de Haan

Fruitteler Judith Frijns oogst blauwe bessen in één van de dertig tunnels waarin het Zuid-Limburgse Fruitbedrijf Frijns teelt. De oogst is versneld vanwege de hitte, aldus haar man Marc Frijns, met wie ze het bedrijf leidt. Het doorzichtige folie is vanwege de felle straling met krijt wit gespoten. De oogst is nu twee weken bezig en de prijzen zijn gestegen vanwege lagere productie in Spanje. Foto Twan Wiermans

Aardappelen worden beregend in de buurt van het Groningse Roodeschool. Gemiddeld gaat er 30 millimeter op. De verdamping is circa 5 millimeter per dag, maar onder de bewolking wat minder. Volgens akkerbouwer Jannes Wiersema maakt het uit waar de aardappelen staan. Vroeg gepote aardappelen en die op zand staan er op het oog goed voor, maar ze hebben nu veel water nodig om knol te zetten, zegt Wiersema. Ook de bloei valt later dan andere jaren, maar dat zorgt volgens Wiersema nu juist voor mooie plaatjes. Foto Jannes Wiersema

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.