Varkenshouderij

Achtergrond 12 reacties

Stichting Kootwijkerbroek: MKZ-monsters vermengd

Het besluit dat ten grondslag lag aan de ruiming van 60.000 dieren in Kootwijkerbroek tijdens de mond- en klauwzeercrisis in 2001 is gebaseerd op een dubieuze laboratoriumuitslag.

Dat zegt de Stichting MKZ Crisis Kootwijkerbroek.

Op een presentatie voor enkele honderden belangstellenden in het Kulturhus in Kootwijkerbroek heeft de stichting gesteld dat het bewuste positieve monster vermengd is met een ander monster van een ander positief bedrijf. De stichting baseert dat op stukken die in 2008 zijn vrijgegeven door het ministerie.

Het stuk waarin de vermenging staat is een document waarop de resultaten van een virusisolatie op varkensnieren en op lammernieren worden vermeld. De commissie betoogt dat alle monsters van het bedrijf in Kootwijkerbroek, waarop de besluiten tot ruimen zijn gebaseerd, negatief waren. Bestuurslid Lou Jansen van de commissie zegt op zoek te blijven naar de waarheid. "Er is zoveel gelogen, dat ik nu wil weten hoe het echt zit."

Het ministerie zegt in een eerste reactie dat er tot op heden geen redenen zijn om aan te nemen dat de besluiten destijds ongegrond zijn genomen. Het rapport van de commissie zal wel worden meegenomen in een nog te agenderen hoorzitting over MKZ-ruimingen in 2001.
CDA-Kamerlid Joop Atsma, die bij de presentatie was, zegt dat hij morgen via de vaste-kamercommissie voor LNV vragen zal stellen aan de minister van LNV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hans toch. Ik haat het CDA helemaal niet. ik vind alleen dat het moet verdwijnen. En daarin sta ik niet alleen, getuige de verkiezigsuitslag! Ik ben voor een breed en diepgaand parlementair onderzoek naar de hele ruimingsellende vanaf Venhorst 1997. Los van de politiek verantwoordelijke minister op een bepaald moment, want de agri-machinaties vinden in een buitenparlemantair schemercircuit plaats.En daarin speelt het CDA al sinds jaar en dag een discutabele hoofdrol!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Toch opmerkelijk dat aanhangers van een splintergroepering het CDA afschrijven. Terwijl die splintergroep nog geen 5% bedraagt van het hele CDA...

 • no-profile-image

  katja

  Ach herkauwer, laat die Piet Wisse toch. Dat eigenwijze knulletje weet gewoon niet beter.

 • no-profile-image

  hans

  Spotvogel helemaal mee eens , en dan beginnen we als eerst oud minister Laurens Jan Brinkhorst als eerst te onder vragen. Juist ja Spotvogel deze weer !!!Onder de paars 2 kabinet als D66 LANDBOUW MINISTER , de MINISTER VAN GROTE KROKODILLEN TRANEN die landbouw sector niet snapt. En ik weet nu wel dat je het CDA haat SPOTVOGEL. Onder zijn leiding zijn er vele verkeerde beslissingen gedaan. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Hans, jij hebt het gelukkig door. De meest vernietigende landbouwministers na de oorlog waren Van Aartsen (VVD) en Brinkhorst (D66). Meerdere malen kon het CDA puin ruimen van deze voorgangers.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet Wisse, het laatste nieuws dringt kennelijk erg slecht door in Wouterswoude. De partij waarvan jij iedere nacht natte dromen hebt, heeft 20 zetels moeten inleveren. Een bevriend parognost voorziet dat bij de volgende verkiezingen het CDA op -15 zal eindigen. Voor de goede orde: dat is dus 15 minder dan nul! Ik hoop dat Mark wat voortmaakt, want dat wil ik meemaken! N's kijken of Verhagen dan nog zo stompzinnig neuzelt over 'gepaste nederigheid'! CDA? Wég ermee!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hier kijk ik helemaal niet van op. Want er zit een heel smerig luchtje aan naganoeg ALLE razziaruimingen van varkens, runderen, pluimvee, schapen en geiten die er sinds begin januari 1997 in dit land zijn uitgevoerd. In slechts een paar % van de gevallen was er namelijk sprake van een waarachtige besmetting, de rest betrof 'verdenkingen' (lees: ijskoude saneringen!). In vind een CDA-kamerlid niet de eerstaangewezen persoon om hierover vragen te stellen aan de demissionaire CDA-minister van LNV. Het lijkt mij eerder iets om grondig en diepgravend parlementair uit te laten zoeken!

 • no-profile-image

  katja

  Doe maar geen moeite Jan. Je hebt uiteraard gelijk, maar nu het CDA vrijwel ter ziele is zul je echt geen reactie meer krijgen. Want Verhage is bloedjedruk in touw om zijn splintergroepering toch weer met louche truckjes het landsbestuur in te wurmen. Het is net een teek. En straks hebben we allemaal lymeziekte!

 • no-profile-image

  hans

  Spotvogel: CDA haten of het laten verdwijnen van deze partij zal voor jou toch geen verschil uitmaken. Het probleem voor jou is dat juist andere partijen zoals D66 PVDA de problemen veroorzaken en als CDA aan het roer staat die de puin hopen aan het opruimen zijn, de hele shit over zich heen krijgen van figuren zoals jij. Want net als de invoering van de Ffw is de MKZ periode in de paarse kabinet 2 plaats gevonden GEGROET HANS.

 • no-profile-image

  Boertje

  Ik hoop dat het lnv nu diep moet buigen, aanpakken dat rotvolk! Ik las in de krant dat op las van de rechter het lnv dit bewijs materiaal moest vrijgeven. Wat een rotvolk, ze wouden ook dit gewoon in de doofpot stoppen.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Zeg Gerritsen, we zijn nu nog steeds bezig om de puinhopen van jarenlang Braksbewind te boven te komen. En realiseer jij je wel dat er na van Aartsen(VVD), Apotheker en Brinkhorst (D66) alweer jarenlang door het CDA (Veerman, Verburg) agri-wanbeleid wordt uitgevoerd?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Lymen Mark, slymen Mark, slymen met zijn allen, en als het niet met slymen lukt, dan laten wij jou vallen!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.