Varkenshouderij

Achtergrond

Schrijnend dierendrama

Schrijnend. Een ander woord is er niet te bedenken voor het drama dat zich heeft voltrokken bij de varkenshouder in het Noord-Brabantse Schaijk.

Honderden dieren lieten het leven doordat de ventilatie was uitgevallen. Deze vormen van dierverwaarlozing doen iedereen sidderen, zowel binnen als buiten de veehouderij. Het incident kwam aan het licht op de dag dat het Vertrouwensloket Preventie Dierverwaarlozing een ingetogen jubileumviering hield.

Ook al is dierverwaarlozing niet een exclusief probleem van de veehouderij, het is een onderwerp dat blijvende en bredere aandacht verdient. Dat het vertrouwensloket niet overal en altijd op tijd is, blijkt uit het Schaijkse drama. Er valt dus nog wat te verbeteren, bijvoorbeeld door nog alerter te reageren op signalen van voerleveranciers, afnemers en dierenartsen.

Misschien nog belangrijker is ook hier een verbinding te leggen tussen het vertrouwensloket en instanties voor de geestelijke gezondheidszorg. Veehouders in psychische nood hebben niet alleen zelf een probleem, ook hun dieren lopen gevaar. Dat aspect zou bij de humane gezondheidszorg ook in beeld moeten zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.