Varkenshouderij

Achtergrond

Ook niet varkenshouder kan in NVV-bestuur

Ook een niet varkenshouder kan nu lid worden van het dagelijks bestuur van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

De ledenvergadering van de vakbond keurde maandagavond in Heteren een statutenwijziging van die strekking goed na een verhitte discussie. Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg.

In het dagelijks bestuur mag nu maximaal één bestuurslid zitten dat geen praktiserend varkenshouder is. Voorwaarde is wel dat zo’n kandidaat voorgedragen moet worden door het landelijk bestuur en moet worden goedgekeurd door de ledenvergadering.

De NVV hanteerde tot nu toe het principe dat alleen praktiserende varkenshouders bestuurslid konden worden. In de praktijk blijkt het echter steeds moeilijker om goede bestuursleden te vinden. Daarom had het dagelijks bestuur een voorstel ingediend om de statuten te wijzigen zodat ook niet varkenshouders met kennis en affiniteit voor de sector tot het bestuur zouden kunnen toetreden. Het oorspronkelijke voorstel ging uit van maximaal drie niet-varkenshouders, waarbij de meerderheid van het bestuur altijd nog praktiserend varkenshouder zou moeten zijn. Dit oorspronkelijke voorstel bleek niet haalbaar.

Tevreden

Voorzitter Wyno Zwanenburg is tevreden met de verruimde mogelijkheid. "We kunnen nu op zich zeer capabele en deskundige kandidaten met kennis en affiniteit toch opnemen in het bestuur. Je kunt denken aan een pas gepensioneerde varkenshouder die zijn bedrijf heeft verkocht. Onder de oude regels mocht zo iemand niet in het bestuur. Zo liet je wel mogelijkheden onbenut."

De algemene ledenvergadering benoemde Michel Schoneveld uit Kring van Dorth en Theo Duteweerd uit Mariënheem als nieuwe bestuursleden. Mark Logtenberg uit Slagharen nam na negen jaar afscheid als bestuurslid. Hij blijft directeur van De Groene Belangenbehartiger. Het bestuur streeft er naar om meer kandidaten uit het zuiden in het bestuur op te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.