Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

LNV overweegt andere norm opfokzeug

Het ministerie van landbouw gaat bestuderen of een aanpassing van de forfaitaire norm voor het fosfaatgehalte in opfokzeugen noodzakelijk is.

Dat meldt het ministerie in een reactie op het rapport van Livestock research van Wageningen UR.

Dat concludeerde op basis van literatuurstudie dat de huidige forfaitaire norm te laag is. Hierdoor komen verschillende zeugenopfokbedrijven niet uit met hun mestboekhouding.

LNV heeft de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) advies gevraagd. De CDM is gevraagd te beoordelen of het gepresenteerde onderzoeksmateriaal voldoende basis vormt om het forfait aan te passen.

Het ministerie heeft de CDM gevraagd uiterlijk 15 augustus advies uit te brengen zodat een eventuele aanpassing van het forfait wettelijk nog gerealiseerd kan worden voor 1 januari 2011.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schreuder

  Wakker worden !!!!!!!!!
  AAnscherpen van de normen betekend hogere afvoerkosten voor mest en minder uitbreidingsmogelijkheden !
  Den Haag denkt niet aan de boer !

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Toch vreemd. Een mestwet die klopt als een bus en die toch voor de zoveelste keer wordt opgelapt. Zolang we appels en peren blijven optellen zal dit blijven gebeuren. Wetenschap op Nederlands niveau...het buitenland kijkt hier vast bewonderend naar.

 • no-profile-image

  Zoogkoeienhouder

  Als de normen voor opfokzeugen worden aangepast. Dan hoop ik ook dat de normen voor zoogkoeien worden herzien. De huidige normen wijken hier ook sterk af van de werkelijkheid

 • no-profile-image

  Accountant

  Zeer terecht. Opfokkers komen lang niet uit, doordat de vastlegging van mineralen gelijk gesteld wordt aan vleesvarkens. Dat klopt natuurlijk niet, een opfokzeug wordt heel anders gevoerd en de groei wordt beperkt tot minder dan 700 gram per dag. De vastlegging van mineralen is groot, de dieren moeten immers 4-5 jaar mee in de zeugenhouderij i.p.v. een half jaartje als vleesvarken. Een (op-)fokker kan wel 1 of 2 jaar creatief zijn met zijn mestvoorraad, maar vroeg of laat straft zich dat af. Al onze (op)fokkers kampen nu met een enorme onbalans, hetgeen kan leiden tot tonnen aan boetes.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat bedoel ik dus. En zo zijn er nog veel "vreemde" uitkomsten in de mestwet. Lees het verhaal van Henk van der Pol in de fora: "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" en "puber verdubbelt omzet mesthandel" (nog te vinden in de zoekbalk) en verbaas je erover dat in een "kennisland" zulke onzin zoveel jaren kan bestaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.