Varkenshouderij

Achtergrond 11 reacties

Hof Leeuwarden staat vervoer gewond dier toe

Licht gewonde en zieke dieren mogen worden vervoerd ondanks de Europese regels voor zieke dieren.

Dat zegt het Leeuwarder gerechtshof in een rechtszaak tegen een varkenshouder. Het hof sprak de betrokken varkenshouder vrij.
Het hof redeneert dat het vervoer van (licht) gewonde en zieke dieren is toegestaan, als dat de betreffende dieren geen extra lijden berokkent. In de voorliggende zaak is dat echter niet gebleken.

Volgens de rechter was de diergeneeskundige verklaring van de dierenarts onvoldoende onderbouwd om te kunnen bewijzen dat het varken ongeschikt was voor vervoer. De varkenshouder verklaarde zelf dat het dier weliswaar ziek was, maar geen uiterlijke tekenen van pijn vertoonde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  Maar kreupel lopen is toch een uiting van pijn? Denk niet dat dat mag

 • no-profile-image

  belgische veehandelaar

  Als veehandelaar heb ik door wetgeving rond het dierenwelzijn(of leed) de vorige jaren nog nooit zoveel dieren zien liggen lijden bij landbouwers.Dierenarsen proberen soms weken om het toch terug in orde tekrijgen maar uiteindelijk moeten se zo'n dier na veel leed laten inslapen.Zou het niet beter zijn om deze dieren naar een slachthuis te voeren zo zou een hoop dierenleed vermeden kunnen worden . Het vlees wordt streng gekeurd goed is goed en slecht is slecht.Dit zou volgens mij een hoop dierenleed besparen

 • no-profile-image

  Theo

  Juist willem zo zou het moeten,gewoon boerenslimheid ,maar weet je dat is te makkenlig er moeten eerst allerlei onderzoeken gedaan worden door allerhande instanties en eerst mag ieder die er geen verstand van heeft zich mee bemoeien en vervolgens gaat de politiek zich nog eens zich mee bemoeien en kijken of er nog ergens wat politiek gewin oplevert en dan zijn we dus bij al die onzinnige regels die bedacht zijn en eigelijk niemand er iets mee kan????????

 • no-profile-image

  VWA Dierenarts

  Er is hier geen sprake van een nieuwe interpretatie van de regels. De regel was is en blijft dat het vervoer geen EXTRA lijden mag veroorzaken. Er verandert dus niets, behalve dan dat de diergeneeskundige verklaringen beter onderbouwd moeten worden. Een rechter is geen dierenarts en voor een rechter is het niet vanzelfsprekend dat bijvoorbeeld het vervoer van een dier met een gebroken poot extra pijn veroorzaakt. Mensen worden immers ook vervoerd naar een ziekenhuis bij een gebroken been.

  Wat betreft het extra lijden van dieren bij veehouders, is zonder meer waar, maar wie is daar verantwoordelijk voor: de veehouder of de wetgever?

 • no-profile-image

  chantal

  de uitspraak die staat onder LJN:BM7075 Er kon blijkbaar onvoldoende onderbouwd beschreven worden dat het betreffende varkens niet getransporteerd kon worden. Dus daarom is betrokkene vrijgesproken. Geen andere uitleg van 1/2005.

 • no-profile-image

  willem

  Weet je wat er gebeurt met een kreupele koe ? Daar word mee gedokterd en vol peniceline gespoten, vandaar zoveel peniceline gebruik in nederland. Wanneer zo`n dier mag worden afgevoerd naar het dichtstbijzijnde slachthuis lijd zo`n beest veel minder, minder peniceline, minder dierenarts kosten, minder arbeid, geen rendac kosten en soms iets meer in de portomonee.

 • no-profile-image

  paul

  mooi, dan mogen kreupele koeien eindelijk ook weer vervoerd worden, naar het slachthuis, i.p.v. dood te moeten spuiten.

 • no-profile-image

  boer

  Dieren lijden door krankzinnige regelgeving nog veel meer dan vroeger.
  Heelveel regelgeving schiet totaal zijn doel voorbij.

 • no-profile-image

  nuchtere boer achterhoek

  Eindelijk een rechter wie nadenkt en niet klakkeloos een rapport van een keuringsarts overneemt want die noemen zich autorteit dwz. ze zijn onschendbaar en maken daar ook dankbaar misbruik van die zien liever dat je je dieren volpompt met medicijnen en ze uiterlijk blinkend ven gezondheid op de slachtplaats levert dan een dier dat door een breuk/ verlamming enz tijdig door de boer naar een zorgslacht gebracht kan worden

 • no-profile-image

  pieter

  ja, john. Dus een varken die bij de boer zijn poot breekt en daardoor pijn heeft kan volgens de rechter nu wel vervoerd worden als het vervoer maar geen EXTRA pijn veroorzaakt? Je moet dus weten hoeveel pijn het varken bij de boer had. Als het varken evenveel pijn heeft tijdens het transport mag je blijkbaar transporteren?? Het lijkt me toch zinvol dat de gehele rechterlijke uitspraak hier afgedrukt wordt. Kan dat geregeld worden??

 • no-profile-image

  john

  toch niet helemaal duidelijk.
  Een varken dat pijn heeft mag nu wel vervoerd worden. Maar een varken dat extra pijn krijgt door het vervoer, mag niet vervoerd worden?
  bijvoorbeeld: een zeug die hele lange tenen heeft en daardoor zeer pijnlijk loopt mag wel vervoerd worden naar het slachthuis omdat hij door het transport geen extra pijn krijgt?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.