Varkenshouderij

Achtergrond

Belgen ontdekken resistente dysenterie bij varkens

Belgische wetenschappers van het diergezondheidsinstituut Vlaanderen hebben een dysenterievariant vastgesteld bij varkens die hoogresistent is tegen de werkzame stoffen tiamulin en valnemulin.

De wetenschappers hebben hiervan melding gemaakt op het tweede Europese symposium over varkensgezondheidsmanagement vorige week in Hannover.

Dysenterie wordt veroorzaakt door de bacterie Brachyspira hyodysenteriae. Opmerkelijk aan de nieuwe dysenterievariant is ook het weinig typische ziekteverloop.

De diarreeverschijnselen waarmee dysenterie gepaard gaat, kenmerken zich door de bloedsporen die er in de ontlasting voorkomen. De nieuwe variant van de ziekte heeft dit kenmerk veel minder. De ziekte wordt daardoor veel minder herkenbaar, betogen de Belgen. Dat maakt dat er eerst lab-onderzoek moet worden gedaan voordat er duidelijkheid is over de oorzaak.

De Belgische wetenschappers vermoeden op basis van hun bevindingen dat bacterie Brachyspira hyodysenteriae die dysenterie veroorzaakt wel eens wijder verbreid kan zijn onder de varkensstapel dan er in de sector veelal wordt gedacht.

De onderzoekers denken verder dat de resistentie van de dysenteriebacterie tegen de werkzame stoffen is ontstaan doordat er in de praktijk te veel is gewerkt met onderdoseringen en ongekwalificeerde toepassing van de werkzame stoffen. Het is algemeen bekend dat onderdoseringen van antibiotica het ontstaan van resistentie tot gevolg kunnen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.