Varkenshouderij

Achtergrond

Tweemaal vrijspraak en fors lagere boete in Abab-zaak

Twee van de 31 akkerbouwers die in de bekende Abab-zaak verdacht werden van fraude met varkensrechten zijn vrijgesproken door het Gerechtshof van Arnhem.

De overige 29 akkerbouwers zijn veroordeeld tot 10 procent van het bedrag dat het Openbaar Ministerie eiste.

Alle telers komen uit de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard. Het Openbaar Ministerie schokte hen door in totaal een miljoen euro boete te eisen. De boetes varieerden van 2080 tot 297.000 euro, maar zijn voor de meeste telers dus teruggebracht tot enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, vertelt de Tilburgse advocaat Theo Linssen.

De boeren verenigden met een varkenshouder in 1998 in een coöperatie, Neveco. De akkerbouwers pachtten stallen van de
varkenshouder die daar in de praktijk de varkens onderhield. Ze dachten de varkens legaal te kunnen houden op basis van grondgebonden rechten.

Advocaat-generaal Helga Wijbrandts verklaarde echter dat de inzet van grondgevonden rechten alleen kan wanneer de betrokkenen ook voor 1996 varkens hielden. De 29 akkerbouwers zijn uiteindelijk wel veroordeeld voor het houden van varkens zonder varkensrechten.
Volgens Linssen bewijst de uitspraak dat de rechters uiteindelijk begrepen dat niet bewust de wet hebben overtreden. Het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch kwam eerder tot deze conclusie, maar het OM ging in cassatie.

De verdachte varkenshouder kreeg wel een hoge straf van uiteindelijk 250.000 euro. Dit is iets minder dan de helft van het eerder geëiste bedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.