Varkenshouderij

Achtergrond

Toxoplasma-parasiet ook gevaarlijk voor varkens

De kattenparasiet Toxoplasma Gondii blijkt ook varkens ziek te kunnen maken.

Dat hebben Chinese onderzoekers vastgesteld. Zij hebben van hun bevindingen verslag gedaan in het Journal of Veterinary Diagnostic Investigation.

Tot nu toe werd de besmetting van varkens met de parasiet vooral voor de mens schadelijk geacht, omdat via consumptie van varkensvlees de mens besmet zou kunnen raken met deze parasiet. Tot nog toe was niet bekend dat ook het varken er zelf ziek van zou kunnen worden.

De Chinese onderzoekers melden dat vleesvarkens koorts op kunnen lopen met lichaamstemperaturen tot 40 graden. Voer nemen de zieke dieren niet meer op. Zieke dieren reageerden nauwelijks op antibiotica. Meer dan de helft van de dieren (57 procent) werd ziek. 2 procent van de dieren stierf.

Volgens de Duitse nieuwsdienst Animal-Health-online hebben ook andere wetenschappers dan de chinezen gemeld dat varkens ziek kunnen worden van de Toxoplasma gondii-bacterie. Duitse onderzoekers toonden de bacterie aan bij varkens die ook besmet waren met het circovirus.

Of registreer je om te kunnen reageren.